Doğru Bisikleti Satın Almanın 9 Püf Noktası

dogru-bisikleti-satin-almanin-9-puf-noktasi-bisiklopedi.jpg

Doğru Bisikleti Satın Almanın 9 Püf Noktası

Bütün beklentilerinizi karşılayacak bir bisikletin fiyatı çok pahalı olmak zorunda değil. Eğer ihtiyaçlarınızı ve önceliklerinizi doğru belirlerseniz uygun fiyata iyi bir bisiklete sahip olursunuz.

Şimdi sırasıyla bisiklet seçerken nelere dikkat edilecek, bakalım.

1. Bisikletin Türü

İlk yanıtlanması gereken soru bisikletin ne amaçla kullanılacağıdır.

  • Form tutmak için antrenman yapıp, yarışmalara katılamak isteniyorsa. doğru seçim yol bisikleti olur.
  • İşe, okula, alış-verişe gidip gelme ve günübirlik kısa geziler için seçim şehir bisiletidir.
  • Bozuk yollarda ve kırlarda pedallayıp maceralar yaşamak isteyenler ise dağ bisikleti seçmeli.
  • Bisiklet ile birlikte toplu taşıma araçlarını rahatça kullanmak için en uygunu katlanır bisiklet.

2. Doğru Büyüklük

Kadro boyu, bisikletin kişiye göre ayarlanamayan tek bileşenidir. Bu nedenle bisiklet alırken kadro boyunun doğru olması çok önemlidir.

Kadro boyu iç bacak uzunluğuna göre belirlenir —boy uzunluğuna göre değil! İç bacak uzunluğu, apış arasından topuğa kadar olan uzunluktur.

  • 75 cm'e kadar S (15, 16 inç) ve daha küçük kadrolar kullanılabilir (yol ve şehir için 48-51 cm)
  • 85 cm'e kadar M (16, 17 inç) kadrolar kullanılabilir (yol ve şehir için 50-54 cm)
  • 90 cm'e kadar L (17, 18 inç) kadrolar kullanılabilir (yol ve şehir için 53-57 cm)
  • 90 cm ve üstü için XL (19, 20 ve daha büyük kadrolar kullanılabilir (yol ve şehir için 56-60 cm)

3. Kaç Vites

Çok yokuşlu yollarda kullanılacak bisekletlerde üçlü aynakol (ön vites) —20-22 tırnak bir küçük dişli— iyi olur. Ruble (arka dişli) de en azından 34, 36 tırnak seçilirse rampaları tırmanmak kolaylaşır.

Bu temel özelliklerin ötesinde vites sistemine yapılacak yatırım, viteslerin daha seri ve kolay değştirilmesi, vites ayarlarının uzun süre bozulmaması gibi ikincil yararlar sağlar.

Küçük ellere sahip bir kişi ya da çocuklar için bisiklet seçerken uygun vites kollarını bulmak bir başka önemli noktadır. Bunun için döndürmeli vites kolları eşsiz bir çözüm sunar.

4. Disk Fren Mi, V-Fren Mi?

Fren türleri konusuna yapılacak bir araştırma genel olarak disk fren daha güvenli ve rahat olduğunu gösterir. Bununla birlikte çok yüksek hızlarda ve uzun süre kullanılmayacak bir bisiklet için bu pek bir üstünlük sayılmaz. Yeterince nitelikli bir V-fren ihtiyacı karşıyacak ekonomik bir seçim olabilir.

5. Sele Seçimi

Bisiklet satın alırken en az dikkat edilen ama sürüş konforunu en çok etkileyen parça seledir.

Sele seçiminde temel ölçü, sele genişliğidir. Selenin genişliği, kalça kemiğinin alt iki çıkıntısının arasındaki mesafedir.

Yeni bisiklet alınırken yapılan en yaygın hatalardan biri yumuşak sele aramaktır. Yumuşak seleler genellikle rahatsızlıkları artırır. Sert ve destekleyici bir sele seçmek daha doğru olacaktır. Ama en önemlisi kalça yapısına uygun —özellikle kadın kullanıcılar için daha geniş— seleleri seçmektir. Gerekirse satıcıdan seleyi değiştirmesi istenebilir.

6. Gidon

Bisiklet ve sürüş türüne uygun gidon seçilmek hem konforu hem güvenliği sağlar.

Yol-yarış bisikletlerinde ve dağ bisikletlerinde vücut ağırlığını öne aktarmaya uygun gidonlar seçilir. Şehir bisikletlerinde ise vücut ağırlığı selede olacağından daha geniş, farklı tutuş olanakları sunan konforlu gidon türleri seçilebilir.

Dağ bisikletleri için barent, şehir bisikletleri için ise kelebek gidonlar sürüş konforunu artırmak için önerilebilecek aparatlardır.

7. Tekerlekler ve Jant Seti

Bisikletin performansını en çok etkileyen parçaların başında jant seti gelir. Özellikle yol-yarış bisikletleri ve dağ bisikletlerinde iyi bir jant seti kendini hemen gösterir. Bununla birlikte hobi kullanıcıları için yeterince nitelikli ekonomik bir jant seti ihtiyacı karşılar.

Dağ bisikletlerinde jant boyu önemli bir özelliktir. Son yıllarda giderek yaygınlaşan 650B / 27,5 jant mtb tekerlek boyu bir çok üstünlükleri ile öne çıkar.

Lastik için hobi kullanıcılarına önerilebilecek en önemli özellik patlamaya karşı dirençli, patlamayan lastiklerdir.

8. Maşa ve Amortisör

Bisiklet alırken yapılabilecek en büyük yanlışlıklardan biri, çoğunlukla süpermarket ve beyaz eşya mağazalarında satılan ve ağırlıkları ile yük olmaktan öte geçemeyen ucuz arka amortisörlü bisikletleri seçmek olur.

Şehir bisikletlerinde genellikle bir amortisör gereksizdir. Patikalarda pedallamak isteyen hobi kullanıcıları için ise yalnızca ön-amortisörü olan bir dağ bisikleti yeterli olur.

9. Bagaj

Özellikle işe, okula gidip gelmek, çarşı-pazar alış verişi yapmak düşüncesiyle alınan bir bisiklette mutlaka bağaj olmalıdır. Bagaj, eğer kadro üzerinde bağlantı vida yuvaları varsa, sonradan da takılabilir. En azınadan gelecekte bu amaçlarla da kullanılabileceği düşünülüyorsa bagaj bağlantı vidaları olan bir bisiklet seçmek güzel olur.

ABC...