Düzenli Pedallamanın Sağlık İçin 5 Eşsiz Yararı

duzenli-pedallamanin-saglik-icin-5-essiz-yarari-bisiklopedi-1.jpeg

Düzenli Pedallamanın Sağlık İçin 5 Eşsiz Yararı

Deneyimli bisikletçiler bilirler, insan çeşitli nedenerle yürüme yeteneğini kaybetse bile pedallamaya devam edebiliyor. Diz ve kalça ekleminde yaşanılan ortopedik sorunlara karşın insanların bisiklete binebildikleri de biliniyor. Yine çeşitli nedenlerle kondisyonu çok düşük olan kişiler bile üç beş kilometre de olsa pedal basabilirler. Bu özellikleri ile bisiklet yaşam boyu sürdürülebilecek belki de biricik spor olarak kalıyor.

Bilinçli pedallamak yağ yakımını sağlayarak kilo alımını önler. Bisiklet obeziteye karşı en etkili silahtır. Yine, depresyonla mücadelede bisikletin iyileştirici etkisi kanıtlanmıştır. Kalp ve damar hastalıkları ile ilgili riskleri azaltmak için önerilebilecek en etkili egzersizlerin başında bisiklet geliyor. Şeker hastalığından kaçınmanın da etkili bir yolu alarak öneriliyor. Kansere karşı bile bisiklet önerileri uzmanlar arasında giderek yaygınlaşmaktadır. Bunlar bisikletin akla ilk gelen yararları olarak sıralanabilir.

Düzenli Bisiklete Binmenin Yararları

1. Kilolorınızdan Kalıcı Olarak Kurtulun

İstenilen hızlı kilo vermek ise bisiklet buna hizmet etmez. Hatta başlangıçta belki bir miktar kilo bile aldırabilir. Ancak düzenli olarak pedallamak sürdürülebilir bir kilo kaybı ile zamanla ideal kiloya ulaştırır. Kişi hiç yormayacak bir sürüş temposu olan 15-20 km/s hızda saatte yaklaşık 600 kcal enerji harcar.
Günlük egzersiz süresini birkaç saate çıkarmak söz konusu bisiklet olunca yorgunluk ya da sıkıntı yerine eğlenceli bile olacaktır. Dahası kişi yalnızca bir saat pedal çevirdiğinde metabolik ve fizyolojik değişimlerin tetiklenmesiyle yağ ve karbonhidrat yakımı etkinlik süresinin sonrasında devam eder. Düzenli olarak her gün 30-45 dakika egzersiz yapmanın bazal metabolizma hızını kalıcı olarak yükselttiği biliniyor. Yalnızca haftada üç kez 45 dakika bisiklete binen diyabetli 24 kadın ve erkek üzerinde yapılan araştırma, sekiz haftada göbek bölgesindeki yağların %48 oranında azalması sonucunu vermiştir.
Sonuç olarak günde bir saat pedalayarak bir kaç ay içinde fazla kilolarınızdan kalıcı olarak kurtulabilirsiniz.

2. Her Pedalda Kalp Sağlığınız Daha İyiye Gidecek

Bisiklet kardiyovasküler bir etkinliktir. Bu nedenle kalbinizi daha güçlü ve sağlıklı bir hale getirir. Kalp ve damar sağlığı için bisiklet artık uzmanların bildiği ve önerdiği bir etkinliktir. Yapılan bilimsel çalışmaların sonuçları genel olarak aynı sonucu gösteriyor. Haftalık 30-50 km bisiklet süren bir kişinin, egzersiz yapmayanlar ile karşılaştırıldığında kroner kalp hastalığı riskini yarı yarıya azalttığı ileri sürülebilir.

3. Beyin ve Sinir Sisteminizi Güçlendirebilirsiniz

Nörolobiyologlar beyin için egzersizin mucizevi etkilerinden sözederler. Araştırmalar, bisiklet gibi kardiyovasküler bir egzersizin beyin yapısı ve sinir sistemi işlevlerini de olumlu yönde etkilediği sonucunu ortaya koyuyor. Bisiklet sürmenin hafıza becerilerini, konsantrasyon yeteneğini, akıcı düşünme ve akıl yürütme yeteneklerini, problem çözme becerilerini geliştireceği öngörülüyor. Beyin ve sinir sistemi sağlığının gelişimi, kişiyi yaşa bağlı bilişsel gerileme ve Alzheimer hastalığı ve diğer demanslardan da koruyacaktır.

4. Uyku Sorunlarına Veda Edin, 'Bebek Gibi' Uyuyun

Dinlenirken, uyurken bedeniniz ve beyniniz iyileşir. Yeterli uyku olmadan hormon düzeyleri bozulur, duygulanım bozukluğu eğilimi artar, bağışıklık düşer, aşırı yemek yemek ve kilo sorunları ortaya çıkar.
Konuyla ilgili çarpıcı bir araştırmada 68000 kadının uyku alışkanlıkları ve vücut ağırlıkları eğilimleri 16 yıllık bir süre boyunca incelenir. Araştırmacılar, gece boyunca sadece 5 saat uyuyanların, gece boyunca 7 saat uyuduğu akranları ile karşılaştırıldığında, çalışma süresince 15 kilo veya daha fazla alma ihtimalinin yüzde 32 olduğunu tespit ediyor.
Bisiklet gibi düzenli aerobik egzersiz, kaliteli uykuyu artırır. Uzmanlar her gün sadece 20-30 dakika bisiklet kullanmanın bile uykuya dalma süresinin yarı yarıya azaldığını ve toplam uyku süresini de arttıracağını öngörüyorlar.

5. Pedalladıkça Gülümse

Bisiklet turlarında birinin öfkeli olduğu nadiren görülür. Neredeyse daha ilk pedalda ruhunuz özgürleşir, hafiflersiniz. Birçok bilimsel araştırmada bisiklet sürenlerin ruhsal durumlarındaki rahatlama ve iyileşmeyi ortaya koyuyor.
Kuşkusuz bisikletin strese karşı olumlu etkisi en büyüleyici özelliğidir. Bisiklet, iş toplantılarının, çatışmaların ve günün getirdiği çeşitli güçlüklerin yaratacağı stresi ortadan kaldırır. Aynı zamanda bisiklet serotonin ve dopamin gibi iyilik hissettiren hormonların üretimini de arttırır. Bu bazı kişiler için antidepresanlar kadar etkili olabilir. Daha da iyisi, araştırmalar düzenli egzersiz yapmanın, anksiyete bozuklukları ve depresyona karşı koruyucu olduklarını da göstermiştir.

ABC...