Grup Sürüşü ve İncelikleri

grup-surusu-ve-incelikleri11-bisiklopedi.jpg

GRUP SÜRÜŞÜ VE İNCELİKLERİ

Grup Sürüşü Nedir?

Grup sürüşü, 2 veya daha fazla kişi ile yapılan, gerek arkadaş grubu gerek ise bir kulüp etkinliğidir. Grubun yolda akıcı ve keyifli gidebilmesi için birkaç özel husus var. Bu hususları kurallar ve teknikler gibi gösterebiliriz.

Özellikle yol bisikleti kullananlar için çok yararlı ve önemli bir sürüş tarzıdır. Fazla kişi olmanın verdiği farkedilme gücü, enerji tasarrufu ve profesyonel görünüm avantajlarından sadece bazıları. Bu aynı şekilde diğer bisiklet türleri için de söylenebilir. Ama yol bisiklet sürücülerini daha çok rahatlattığı bir gerçektir. Tek başına trafikte yaşanılacak zorlu deneyimleri bir nebze de olsa azaltması başka bir yararıdır.

Grup sürüşünde katılımcıların birbirlerini tehlikeye atmamaları ve grubun akışını bozmamaları önemlidir. Bunun yanı sıra grubun toplu olarak trafiğe zarar vermemesi aynı zamanda da bisikletlilerin kendilerini tehlikeye atmamaları gerekir. Örneğin çok yoğun bir caddede iki sıradan fazla yan yana yol almak pek güvenli ve trafik için güzel değildir.

Rotayı bilen, tekniklere hakim, yolun durumunu deneyim etmiş birisinin en önde öncü olarak grubu çekmesi ve yine öncüyle hareket etmeye uyabilen en arkadan grubu seyreden bir artçı olması vazgeçilmezdir. Artçı grubun durumunu gözleyerek öncüye rapor vermeli, grubun ise öncünün arkasında artçının ise önünde bulunması gerekir.

İki kişi arasındaki maksimum mesafe sürüş tipine göre farklılık gösterebilir. Hıza dayalı sürüşlerde aradaki fark 10-15 santimlere kadar düşerken en fazla bir lastik boyu ideal kabul edilir. Yani tur için yapılan sürüşlerde mesafeyi bir lastik boyu kadar uzak tutmak yeterli olur. Tabi burda önünüzdeki grup arkadaşınıza güvenmek ve yolun durumunu bilmek en önemlisidir. Bunun yanında grubun komutlarını ve sesli iletişimi iyi takip etmeniz gerekiyor. Olası bir kaza geliyorum demez elbette, fakat öndekilerin arkadakileri uyarması veya bir kişinin tehlikeli bir durumda pozisyonunu bozmasını görenlerin grubu uyarması gibi durumlarda sesli iletişim çok önemli olur. Bu uyarıları duyuyorsak ve artçı değilsek arkamıza da iletmemiz yararlı olacaktır.

Davranışlarımız Nasıl Olmalı?

  • Ani hızlanmalar yapmamalısınız. Buna ani frenlemeler de dahil.
  • Gereksiz dikkat çekici hareket; korna, ıslık, makas atmak gibi grup akışını bozan hareketler yapmamalısınız.
  • Kalabalık ortamlarda ve yoğun trafikte tek sıra gitmeye çalışın.
  • Sürüş esnasında önünüz ve arkanızdakinden kopmamaya, çizginizi bozmamaya çalışın.
  • Gruptan bağımsız sağ-sol hareketler yapmamalısınız.

  • Yeni yeni grup sürüşlerine katılan kişiler için takip mesafesini çok kısaltmamak kaza riskini azaltabilir.
  • Sürüş esnasında gruptan ayrılmak istiyorsanız, hem öncüyü mağdur etmemek hem de olası kaza durumlarını yaşamamak için grubu uyarmanız gerekir.
  • Grup katılımcıları ile herhangi bir yarış söz konusu değil. Hepiniz keyif almak için o ortamdasınız. Bu yüzden gruba uygun hareket etmeye çalışın, yanınızdakinden iki adım ilerde olmaya çalışmayın.
  • Herhangi bir sorunda (lastik patlaması, aynakolun kırılması...) tüm grubun durması ve o an yapılması gerekenin halledilip yola devam edilmesi gerekir. Grubu gönderip kendi başına sorunla cebelleşmek zor, zahmetli ve sürüş uslubana aykırı olacaktır.
  • Grup tırmanış veya hızlanma esnasında parçalandıysa, ön grubun arkada kalanları beklemesi gerekmektedir.

Sıkça Kullanılan Terimler

Bazı gruplar/kulüpler bu terimler yerine el ve kol hareketleri ile anlaşırlar.

  • Cam/Köpek/Izgara..: Bu terimler aniden gelişen ve o anı özetleyen kelimelerdir. Ani uyarılar da denebilir.
  • Sağa dön: Üzerinde bulunulan yolda ilk sağ çıkışa girileceği anlamına gelir.
  • Sola dön: Üzerinde bulunulan yolda ilk sol çıkışa girileceği anlamına gelir.
  • Çukur: Yolda bir çukurun bulunduğunu ifade eder. Sürücüler ona göre önündekine ayak uydurmalıdır.
  • Tümsek: Yolda bir tümsek bulunduğunu ifade eder. Sürücüler ona göre önündekine ayak uydurmalıdır.
  • Dur: Aniden durmak gerektiği zaman bu ifade belirtilir. Sürücülerin önündekine uyarak durması gerekmektedir.
  • Yavaşla: Hızın yavaş yavaş düşürülmesi gerektiğini belirtir. Dönüş ve molalardan önce kullanılır.
  • Sağındayım/Solundayım: Herhangi bir sollamada veya pozisyona uygun hareketlenmede yanından geçeceğiniz kişiyi mağdur etmemek için belirtilir.
  • Çık: Moladan veya başlangıç noktasından kalkarken kullanılır. Sıranızı almanız gerekir.

Tabii ki bu ifadeler gruptan gruba, ağızdan ağıza hafif değişiklik gösterebilir.

Grup Sürüş Türleri

Amatör İkili Sıra Grup Sürüşü:

Bu tür daha çok grup sürüşüne yeni olarak başlamış kişilerce kullanılır. Öncü ve artçı bulunur. Bu kişiler sürüşe, yola, terimlere ve tekniklere hakim kişilerdir. Tek şeritli yollarda sorun olmaması için tek sıraya düşülebilir.

Profesyonel İki Sıra Grup Sürüşü:

Terim, teknikleri ezberlemiş, yolu bilen, kendine güvenen ve refleksleri kuvvetli kişilerce kullanılan türdür. Daha çok yarış kulüplerinin kullandığı tipdir. Tek şeritli yollarda pek uygun olmayabilir.

Tek Sıra Grup Sürüşü

Takım iletişimi diğer sürüş tarzlarına göre daha zordur. Her katılımcı önden gelen komutları arkaya iletmelidir. Tek şeritli yollarda sıklıkla tercih edilir.

Çapraz Grup Sürüşü

Rüzgarın çaprazdan geldiği anlarda uygulanır. Profesyonel bir tekniktir. Trafiğe kapalı yollarda veya arkada bir araç bulunurken uygulanabileceği bir türdür. Rüzgarın karşıdan vurduğu durumlarda kullanılması önemsizdir.

Son Olarak

Bisiklet sporunun en önemli parçalarından biri olan grup sürüşün detaylarını sizler için derledik. Burda yazılı bilgileri pratiğe dökmek ise size kalmış. :)

ABC...