Fren Ayarları V-fren

fren-ayarlar-vfren11-bisiklopedi.jpg

FREN AYARLARI V-FREN

V-fren ayarları doğru değilse bir yandan sürüş konforunu azaltırlar, özellikle elde yorgunluğa neden olurlar. Öte yandan etkili çalışmadıkları için güven vermezler. İstenilen zamanda ve mesafede durmaya hizmet etmezler.

Fren Kolu-Elcik Açı Ayarları

Bisiklet fren kolu ayarı aşağıdaki çizimde gösterilen alien vida ile yapılır. Fren kolunu gidona sabitleyen bu vida gevşetildiğinde fren kolu gidon üzerinde dairesel olarak hareket edebilir. Bileğin şekli 'Karpal tunel' maddesinde gösterilen doğru konuma geldiğinde (kol ve el kemikleri aynı doğrultuda olacak) vida yeniden sıkılmaz. Bisiklet kısa bir sürüş ile denenerek vidanın son konumuna karar verildikten sonra vida sabitlenir.

Fren kolunu sabitleyen vidaların aşırı sıkılmaması özellikle dağ bisikletlerinde önemlidir. Bu, bisikletin düştüğü durumlarda çarpmanın etkisiyle fren-vites kollarının kırılma riskine karşı etkili bir önlem olabilir.

Fren Pabuç Ayarı

Fren kolu sıkıldığında pabuç jant üzerinde, fren yüzeyine tam oturur. Jantın bitip lastiğin başladığı nokta arasında 1mm kalancak şekilde vida sabitlenir.

Fren Kolu Sertlik Ayarı

Fren sertlik ayarı üç aşamada gerçekleştirilir. Öncelikle fren sıkılı değilken, jant ile her iki pabuç arasında eşit 1+1=2mm boşluk kalacak şekilde fren teli sabitlenir.

İkinci aşama pabuç ile jant mesafesinin eşitliği. Her iki fren ayağının üzerinde yer alan, yay sertlik ayar vidası ile bu mesafe kolayca ayarlanabilir.

Son aşama, fren kolununun ayarlanmasıdır. Fren kolu sıkılmaya başlandığında ilk 1/3'lik sarı bölümün sonunda pabuçlar janta temas etmeli ve bisikleti yavaşlatmaya başlamalıdır. İkinci 1/3'lik yeşil bölüm boyunca fren sertliği giderek artmalıdır. Son 1/3'lik kırmızı bölüme ulaşıldığında pabuçlar janta tam yapışarak jantı kilitlemiş olmalıdır. Fren kullanılırken küçük ve yüzük parmak elciğin üzerinde olduğundan bu son 1/3 kesimde frenlerin kilitlenmesi önemlidir. Aksi halde parmaklar sıkışarak frene engel olur.

V-frenlerin etkin kullanımı için özellikle bu son ayar önemlidir. Jant ile erken buluşan pabuçlar agresif fren tepkilerine neden olacağından sürücüyü riske sokacaktır. Jant ile geç buluşan pabuçlar ise jantı kilitlemeyeceği için tekerleğin dönme hareketini ve bisikleti durduramayacaktır.

Fren Kolu Açıklık Ayarı

Fren kol açıklığının ayarlanması özellikle çocuk bisikleti için önemlidir. Çocuklar için ya da el yapısı küçük sürücüler için fren kolu sürücünün eline uygun şekilde elciğe yaklaştırılmalıdır. Bunun için kolun üzerinde bir vida bulunur. Çizim 1'de fren kolunun karşı çaprazında görülmektedir. Vida sıkılarak fren kolu açıklığı daraltılabilir.

İlişkili Maddeler

Fren Ayarları V-fren ile ilgili maddeler...

ABC...