Güvenli Sürüş Kuralları

guvenli-surus-kurallar-11-bisiklopedi.jpeg

GÜVENLİ SÜRÜŞ KURALLARI

  1. Kısa bir sürüş dahi olsa mutlaka kask kullanılır. Kask uygun şekilde kullanılmıyorsa koruyuculuğu olmayabilir.

  2. Tüm trafik kurallarına uyulur. Öözellikle bisiklet trafik kurallarını, karayolları kanununun bisiklet ile ilgili maddelerini iyi bilmek önemlidir.

  3. Trafikte sürüşün en önemli ilkesi tek sıra halinde sürmek ve yeterli takip mesafesi bırakmaktır.
    Trafikte iki bisiklet yan yana seyrettiğinde soldaki bisiklet büyük bir tehdit altındadır. Dahası arkadan gelen bir başka bisikletlinin geçmesi çok daha tehlikelidir. Bu nedenle trafikte zorunlu olmadıkça ikinci sıra oluşturulmaz.
    Ani fren ve yön değiştirme gibi durumların yaratacağı kaza riskinden kaçınmak için öndeki bisiklet en az bir bisiklet boyu aralıklı takip edilir. Motorlu araçları takip ederken de 'fren mesafesi + durma mesafesi' için uygun takip arası bırakılır. Motorlu araçların fren ve durma mesafesi bisiklete göre çok kısadır. Bisikletli yakından takip ettiği motorlu araç ile aynı mesafede duramaz.

  4. Kavşaklarda mutlaka durulur. Kavşaklar bisikletliler için büyük bir tehdit olabilir. Beklenmedik bir motorlu araç hızla çıkabilir. Dahası ışıklara uymayan bir motorlu taşıt da olabilir. Bu nedenle trafik ışıklarıyla düzenlenmiş bir kavşak bile olsa ışıklardan ayrıca yolun güvenli olduğu kontrol edilir.

  5. Bisiklet yolu olmayan yerlerde (ülkemizde) yaya geçitleri ve yayaya yanan ışıklar daha güvenlidir.

  6. Dönüşlerde 'yavaşla, yolu gör ve el ile dönüş yönünü göster' kuralı uygulanır.
    Dönüşlerde yolun her iki yanını da açıkça görebilecek kadar yavaşlanır, dönüş yapılacak yolun güvenli olduğu açıkça görüldükten sonra ilerlenir. Dönüş yapılacak yön yeterli bir süre önce arkadan gelen araçlar için el ile işaret edilir.

  7. Hava karardığında, gece sürüşlerinde yansıtıcılı giysiler ile ön ve arka ışıklar kullanılmalıdır.
    Bisiklet ışıkları yolu görmekten daha çok yolda görünmek içindir. Arızalanma durumuna karşı iki arka ışık kullanmak daha güvenli olur. Reflektörlü giysiler ya da bisiklet sürcüsünün üzerinde, kaskında da ışık bulunması bisikletten ayrılan sürücü için koruyucu olur.

  8. Trafiğin yoğun olduğu şehir içi yollarda Strava Segmenti açmamak en iyisidir. Kullanıcıların hem kendisine hem de diğer kullanıcılara karşı meydan okumasını sağlayan Strava Segment özellikle trafikte bisikletçiler için belkide en büyük tehdittir. (Madde önerisi Serkan Çiloğlu)

  9. Duran araçların yanından geçerken her an kapı açılabilir. Buna karşı yavaşlamak ve yeterince uzağından geçmek gerekir. Durakta duran otobüslerin de sağından geçilmez. Sürücünün yeni bindiği araçların, aynaya bakmadan, dikkatsizce sola çıkış yapabileceği bilinmeli, dikkatli olunmalıdır. (Madde önerisi Tuncay Mungan)

  10. Yayalara dikkat edilir. Özellikle çocuklar ve yaşlılar sıklıkla sağa sola bakmadan yola —bisiklet yoluna— çıkabilirler.

İlişkili Maddeler

Güvenli Sürüş Kuralları ile ilgili maddeler...

ABC...