Temizlik

temizlik-01-bisiklopedi.jpeg

TEMİZLİK

Bisikletin ve parçaların ömrünün uzaması, belki de temizliğin en büyük yararıdır. Ayrıca temizlik sonrasında vites, fren, lastik, zincir, ruble kontrol edilir, yıpranma durumları farkedilebilir. Özellikle dağ bisikletlerinde, uzun, tozlu ve çamurlu parkurlarda pedallandığında mutlaka temizlik ve bakım yapılmalıdır.

Bisiklet temizliğinde dikkat edilecek iki tür malzeme vardır. Birincisi yağlı ve hareketli sistemler, ikincisi kadro ve bileşenleri.

Haraketli Sistemin Temizlenmesi

Yağlı ve hareketli sistemin temizliğinde özel temizlik malzemeleri ve sistemleri kullanılabilir. Her ürünün kendi kullanma yönergelerine uyularak temizlik işlemi yapılmalıdır. Genel olarak Yağ çözücülerin zincir, dişliler ve makaralarda kullanılırken göbeklere temas etmemesine dikkat edilmelidir. Yağ ve çözücülerin temas etmemesi gereken bir başka yer fren rotorlarıdır. Hareketli sistemin temizliği (zincir temizliği) yapıldıktan sonra kurulanmalı ve zincir yenide yağlanmalıdır.

Kadro Temizliği

Kardo ve sabit parçaların temizliğinde genel temizlik maddeleri, sabunlar kullanılabilir. Temizliğe ilk yağlı, hareketli parçalardan başlanır. Ruble ve aynakol dişlileri ile makaralar temizlendikten sonra zincir temizlenmelidir. Ardından kadro ve sabit bileşenleri yukarıdan aşağı yönde temizlenir.

En basit ve güvenle uygulanabilecek temizlik yöntemi doğal sabunlarla ilkin çamur, toz vb kirin arındırılmasıdır. Kadro ve hareketli sistem kurulandıktan sonra, dişliler ve zincir mazot ile temizlenebilir. Mazot birkaç saat sonra sizicirden kendiliğinde uzaklaşacaktır. Sonra zincir yeniden yağlanarak bisikletin temizlik işlemi sona erer.

Temizlikte Dikkat

Otomobil yıkama sistemlerinde bisiklet temizliği sorunlar yaratabilir. Basınçlı su göbeklere zarar verebilir.

Yağ çözücü ve temizlik spreylerinin kullanımında göbeklere temas etmemesine dikkat edilmelidir.

Disk fren balata ve rotorları da yağdan, yağ çözücülerden olumsuz etkilenir.

İlişkili Maddeler

Temizlik ile ilgili maddeler...

ABC...