1 kg Yağ, Kaç Kilometrede Yakılır?

kackmkacgryagyakarim-bisiklopedi.jpeg

1 kg Yağ, Kaç Kilometrede Yakılır?

Bisiklete binmenin zayıflama için iyi bir yol olduğu kabul edilir. Bununla birlikte birçok bisikletçinin ortak şikayeti fazla kilolardır. Fazla kilolardan kurtulmanın en etkili yolu ise yağ yakmaktan geçiyor.

Biraz Matematik

Bu konuda yanıtlanması gereken ilk soru "bir kilogram yağın yakılması için yapılması gereken işin ne olduğu"dur -bir kilo yağ kaç kalori? Problemin çözümü için basit birkaç matematik işlemi yeterli görünüyor. Elimizdeki verilerin ilki, "1 gr yağın 9 kaloriye eşit olduğu"dur. Buna göre 1 kg (1000 gr) yağ yakmak için 9000 kalori harcamak gerekecektir. Başka bir deyişle 1 kg yağı tüketmek için 9000 kalorilik iş yapılmalıdır. Bu her hangi bir iş olabilir. Söz konusu bisiklet ise, 1 saat pedal basarak, ortalama 15-20 km hızla yaklaşık 650 kalori harcanabilir -bisiklet kalori indeksi. Bizim, 9000 kalori için ise "9000/650=13,8" saat pedal basılmalıdır. Öyleyse bir kilogram yağ, 9000 kalori harcamak için yaklaşık 14 saat bisiklete binmek gerekiyor.

Normal koşullarda bir kişinin günde 2-3 saat bisiklete binmesi kabul edilebilir. O halde bu kişinin yaklaşık bir haftada 1 kg yağ yakması beklenebilir. Zamanı ve koşulları uygun olanlar için 2-3 günde bunu yapması işten bile değildir. Sonuç olarak haftada 1-2, ayda 4-8 kg yağ yakılması öngörülebilir.

Gerçekler

Ancak gerçekler hiç de öyle değildir. Yazının başında da belirtildiği gibi, fazla kilolardan, yağlardan şikayetçi olanlar bisikletçiler arasında da çok fazladır. Peki o zaman sorun nerede? Ne oluyor da bir yandan kilometrelerce bisiklete biniliyor ama öte yandan hala fazla kilolar yağlar eksilmiyor.

Diyetteki Kaçaklar

Yanıt "kütlenin/enerjinin korunumu yasası"ndan gelir. Bir iş yapılırken, bunun karşılığı enerji ve kütle harcanır. Ama toplam kütlede bir eksilme olmuyor ise ortada bir kaçak var demektir. Bu durumda yapılacak tek şey girdileri gözden geçirmek olmalı. Dikkatli bir gözlem diyetteki kaçakları hemen yakalayacaktır. Turlardan, antrenmanlardan sonra özellikle de karbonhidrat ağırlıklı beslenenlerin ilk işi kendilerini çikolata, bisküvi vb abur cubur ile ödüllendirmektir. En çok tercih edilnlerden, örneğin büyük bir çikolata ve dondurma ya da bir bira ve yanında biraz cips neredeyse bir saatte harcanan enerjinin yeniden alınmasını sağlayabilir. Kilo vermek, yağ yakmak isteyenler diyetlerindeki karbonhidrat hareketini çok sıkı takip etmelidir. Özellikle de glisemik endeksi yüksek besinlerden kesinlikle uzak durmaları gerekiyor.

Metabolizmanın İlkeleri

Yağ yakımı ile ilgili asıl kötü haber ise harcanan enerjinin en iyi ihtimalle %50'sinin yağlardan karşılanmasıdır. Ama bu bile kolay kolay ulaşılabilir bir durum değildir. Enerji kaynağını belirleyen etmenler oldukça karmaşıktır. Temel belirleyiciler, nabız ve solunum değerleridir, sonra aerob/anaerob metabolizma düzeyi gelir. Basit bir dille söylemek gerekirser nabız belirli bir düzey dek artırılarak, hafif ve düzenli egzersizler yapılırsa yağ yakımı oranını artıyor. Eğer egzersiz zorlanır, nabız aşırı artar, anaerob metabolizma çalışırsa yağ yakımı azalıyor, karbonhidrat oranı artar. Sonuç olarak, hangi oranda yağ yakıldığı tamamen kişisel bir durumdur ve yağ yakım oranının %30 düzeyinde kabul edilmesi gerçekçi bir yaklaşım olabilir, ancak.

Sonuç

Şimdi artık asıl soruya dönülebilir, "1 kg yağ kaç kilometrede yakılır?" Sıkı bir diyet ve ilkeli bir antrenman ile 20 km ortalama hız ile 1 saatte yaklaşık 700 kalori harcanıyor. Başka bir deyişle 20 km bisiklete binildiğinde kütle olarak yaklaşık 25 gr yağ, 125 gr karbonhidrat tüketilebilir.

ABC...