Arabadan İn, Bisiklete Bin!

arabadan-in-bisiklete-bin4-bisiklopedi.png

Arabadan İn, Bisiklete Bin!

Bir otobüs ortalama 70-80 kişi taşıyabilir ve trafikte 40-50 metrekare yer kaplar. Aynı kişiler otomobil ile yolculuk yaptıklarında 1000 metrekare yer kaplarlar. Çünkü kent içi ulaşımda otomobil yolcu ortalaması 1,2'dir. Ulaşım için bisikleti seçtiklerinde ise 70-80 kişinin kaplayacağı alan en çok 100 metrekare olarak ölçülmüştür.

Park yeri söz konusu olduğunda yine bisiklet arabalardan çok daha az yer kaplıyor. Bir otomobilin park edeceği alana 8-10 bisiklet rahatlıkla paredilebiliyor.

Bisikletli ulaşım için gerekli olan yol otomobil yolunun yalnızca bir şeridi genişliğindedir. Otomobil ve otobüslerin birlikte yol alacağı bir kent içi yolun, trafik tıkanmadan işleyebilmesi için ise en az dört şerit olması gerekir. Alt ve üst geçitler için de aynı oranların geçerli olduğu düşünüldüğünde bisikletli ulaşım alt yapısının da ne kadar ekonomik olduğu kolaylıkla görülebilir.

Fosil yakıtların karbondioksit sılımı karşısında bisikletin üstünlüğü ise paha biçilmez. Bisiklet ile gidebilecek bir yol otobüs ile gidildiğinde 5 kat, otomobil ile gidildiğinde 15 kat daha fazla C02 salınımına neden olunuyor.

O halde; arabadan in, bisiklete bin!

ABC...