Bikepacking nedir?

bikepacking-nedir-01-bisiklopedi.jpg

BİKEPACKİNG NEDİR?

Yol/yarış, tur ve dağ bisikleti gibi farklı sürüş disiplinlerini kapsayan bisiklet dünyasına günümüzde bunların bir karışımı olan “Bikepacking” de eklendi.

Kısa başlıklarla değerlendirecek olursak;

“Wordsense Sözlüğü” Bikepacking için şöyle diyor:

Çoğu zaman arazide ve minimum kamp malzemesiyle, “daha azın daha çok olduğu” ilkesine dayanan çok günlü rekreasyonel seyahat.

Bu açıklamadan yola çıkıldığında, Bikepacking tarzı bisiklet sürüşünün en önemli unsuru taşınan malzemeler. Bunların olabildiğince minimal ve hafif olması gerekiyor.

Bikepacking daha çok dağ bisikleti ya da hibrit olarak üretilen “Gravel” tarzı bisikletlerde kullanılıyor. Tabi bunu yol/yarış tarzı bisikletlerde de kullananlar mevcut.

Tur bisikletlerinin klasiği olan ön ve arkaya takılan bagajlar ve bu bagajlara monte edilen çantalar “Bikepacking” tarzı sürüşte tercih edilmiyor.

Hafifliğin ve minimal malzemenin kullanılması daha hızlı ve farklı rotalarda yol alınmasını da olanaklı kılıyor.

Bagaj olarak kullanılan çantalar bisikletin sele, kadro, gidon ve maşasına takılıyor ve bagaj demiri gibi ayrıca bir ağırlığa sebep olmuyor.

Bikepacking avantajı da burada ortaya çıkıyor. Tur bisikleti ile girilmesinde tereddüt edilen güzergâh ve patikalara daha rahatlıkla giriliyor ve hatta bisikleti elde taşıyarak kritik bir noktayı aşmak olanaklı hale geliyor.

Bisiklet ile yapılan uzun turların ilk aşaması asfalt yollardı, daha sonra ekipmanların güçlenmesi ile stablize yollarda pedal çeviren turcular şimdi Bikepacking ile zorlu arazi ve patikalarda da pedal çevirme olanağına kavuşmuş oldular.

Tur bisikletlerine göre hafif ve sınırlı taşıma kapasitesine sahip Bikepacking bisikletçileri bu yüzden lojistik noktalarını daha ayrıntılı belirlemek zorundalar.

Taşıma kapasitesi sınırlı olsa da bu tarzda yeryüzünün birçok noktasına pedal çeviren uzun turcular mevcut.

YAZARIN ÖTEKİ YAZILARI:

ABC...