Bisiklet Fiyatları ve Bisiklet Üreticileri

turkiyede-bisiklet-markalari-bisiklopedi.jpeg

BİSİKLET FİYATLARI VE BİSİKLET ÜRETİCİLERİ

Bisikletler yaklaşık 30 parçadan oluşur. Bu bisiklet parçaları kadro, maşa, gidon, gidon boğazı, fren, vites, lastik, jant, göbek, elcik, jant teli, pedal ve diğer parçalardan oluşur. Bisikletlerin kaliteli olabilmesi için bu bisiklet parçaların kaliteli materyallerin kullanılması gerekir. Bu kaliteli yenilikçi malzemeler ise yıllar içerisinde bu parçaların üretiminde tasarım ve kaliteyi yakalamış bilinen markalar olması gerekmektedir. Örneğin bu markalardan biri olan Shimano markası geniş bir talep ve pazar payına sahip markalar olduğu için ciddi ölçüde tercih edilmektedir. Çoğu ülkede olduğu gibi Türkiye'de de satılan birçok bisiklet markası bu malzemeleri yurt dışından ithal eder ve Türkiye'de kurdukları fabrikalarında montajını sağlayarak bisiklet modellerini üretirler. Türkiye'de bisiklet montajı ve üretimi yapan bisiklet markalarına örnek verecek olursak Salcano, Kron, Sedona, Mosso, Bianchi, Carraro, Ümit, Bisan, Corelli gibi yerli; Ghost , Lapierre gibi ithal markaları verebiliriz.

Türkiye ‘de Bisiklet Fiyatları

Türkiye ‘de bisikletlerin fiyatlarını inceleyecek olursak. Salcano ve Kron marka bisikletlerin üretiminde de yukarıda bahsettiğimiz gibi yurt dışından parça olarak ithal edilip Türkiye’de montaj edilerek üretilir ve Türk malı olarak nitelendirilir. Genel olarak aynı fiyat aralığındaki bisikletlerde kullanılan parçaların markaları ve modelleri hep aynıdır. Örneğin 1000-1500 TL fiyat aralığındaki dağ bisikletlerini incelediğimizde yukarıda saydığımız tüm bisiklet markaları Shimano vitesin genelde aynı serisini kullanmışlardır, aynı marka maşa, benzer kalitede lastik ve diğer parçalar kullanmışlardır.

Kron XC 150 29 Jant V Fren
Salcano NG 650 29 Jant V Fren gibi

Bisikletlerin montajı yurtdışında yapılan bisiklet markaları da vardır. Bu bisiklet markalarına Scott, Trek, Merida ‘yı örnek verebiliriz. Türkiye’de üretilen bisikletler ile fiyat karşılaştırması yapacak olursak, bu bisikletlerin fiyatları Türkiye’de üretilen markalara göre daha yüksektir. Ancak bu bisikletlerde de kullanılan malzemeler yine aynı marka ürünlerdir. Montajı yurtdışında yapılan ithal bisikletlerin, pahalı olmasının en önemli iki sebebi vardır. Birincisi bu ürünlerin ithalatında devlet tarafından uygulanan ve maalesef hayatımızın içinde her kalemde farklı oranlarda olan ve bisiklette uygulanan %45 fon-vergi uygulaması;
ikincisi ise bu bisikletlerin ithalatı döviz kuru üzerinden gerçekleştiği için ve son yıllardaki döviz kuru artışı sonrası bisiklet fiyatlarının yüksek Türk Lirası değerlerine ulaşmasıdır.

Örneğin yurt dışında fiyatı 700 USD olan bir bisiklet Türkiye’ye girdiğinde fiyatı 1150 USD oluyor, eğer USD kuruda bu dönemde yüksek ise bu durum bisiklet fiyatlarına yansımış oluyor. Bu durumda aynı özellikteki Türkiye’de montaj edilen marka bir bisiklet 2000 TL iken yurt dışından ithal olan bir marka aynı özellikteki bisiklet 4000 - 6000 TL arası satış fiyatına sahip oluyor.

Sonuç olarak ülkemiz bisiklet konusunda emeklemeyi bırakıp yeni iki ayak üstünde durabilmeye başlamışken devlet tarafından uygulanan vergilerin yüksekliği, ithal bisikletlerdeki kur farkı ve zamlar, bisiklet yollarının yetersizliği, araç sürücülerinin duyarsızlığı derken özgürlük olan bisiklet sevdasının önünde duran en büyük engeller olarak karşımıza çıkıyor.

Bisiklet kullanıcıları olarak umarız yukarıda anlattığım bu konular devlet tarafından alt yapı ve mali politika olarak desteklenir. Böylece daha çok insanımız bu özgürlüğün tadını çıkarır.

İyi günler dilerim sevgiyle bisikletle kalın...

ABC...