Bisiklet İle En Çok Kaç Lira Ceza Ödenebilir?

bisiklet-ile-en-cok-kac-lira-ceza-odenebilir-01-bisiklopedi.jpeg

BİSİKLET İLE EN ÇOK KAÇ LİRA CEZA ÖDENEBİLİR?

Trafik kurallarına uymayan bir bisikletlinin karşılaşabileceği durumlar ve cezalar nelerdir? Bunu görmek için şöyle bir bisiklet turu hayal edelim.

Evden çıkıp, hemen köşe başına kadar şuradan yolun solundan, kenardan kenardan gidiveririmin cezası 2000 lira.

Varıldı köşedeki trafik ışığına, kırmızı yanıyor. Yol boş, bomboş. Kırmızıda geçip gitmenin bedeli 235 lira.

Cep telefonunuz çalıyor. Yol boş ya, durmaya gerek yok. Yavaş yavaş giderken konuşmanın karşılığı 291 lira.

Yaya geçidinde durup yol vermesem ne olacak? Zaten geciktim, yayaların arasından geçiveririm, bisikletliyim yaya sayılırımın cezası da 678 lira.

İleride trafik yoğunlaşıyor, sola dönülecek. Şimdiden sol şeride geçeyim, sonradan zor ve tehlikeli oluyor uyanıklığının bedeli 1002 lira.

Dönel kavşakta başım döndü, ortadan dönüverdimin karşılığı ise 108 liracık.

Trafik sıkışmış, arabalar yürüme hızında ilerliyor. Bir yandan kornalar, klaksonlar bağırış çağırış. Ben şuradan sağdan sağdan arabaları geçer giderim pratikliği 235 liraya denk geliyor.

Geç kaldım basayım, arkadaşlara yetişeyim. En azından şu rampa inişinde salarım giderimin bedeli de 1002 lirayı bulabiliyor —hız sınırını %30’a kadar aşmanın cezası 235 lira, %50’ye kadar 488 ve sonrasında ise 1002 lira.

Sonunda şehir trafiği aşılıp arkadaşlarla buluşulur, pedallanır, gezilir. Keyifli bir turun sonunda muhabbete eklenen bir biranın fiyatı da 1002 lira olabilir. Alkolmetreye üflemek reddedilirse bu biranın ücret 2869 liraya ulaşır.

Kaynak: 2019 Yılı Trafik Ceza Rehberi

ABC...