Bisiklet Yolu

bisiklet-yollari-01-bisikletli-ulasim-platformu-bisiklopedi.jpeg

BİSİKLET YOLU

Bu metin Nejat Arzuoğulları tarafından Bisikletli Ulaşım Platformu adına 2018 Adana Bisiklet Çalıştayına sunulmuştur.

BİSİKLET YOLLARI YAPILDIKTAN SONRA KADERİNE, TERKEDİLMELİ Mİ?

Bisiklet yolları mavi ye mi boyanmalıdır? Yoksa mavi’ye boyanmadan düz asfalt veya beton bırakılarak, daha çok logo ve daha çok işaret levhası ile mi donatılmalıdır. Mavi ye boyanan yollarda, zamanla boyalar akmakta ve çevredeki yeşil örtüye zarar vermektedir. Aynı zamanda boyanmış yol, yağmur suyunu çekmediği için yağmurlu havalarda bisikletçilerin kayarak düşmesine ve yaralanmalarına sebep olmaktadır. Boyanmış veya boyanmamış yollarda suyun tahliyesine sebep olması için yolda eğim olması gerekir.

BİSİKLET YOLLARI İŞGALİ

Bisiklet yolları yapılıp hizmete girdikten sonra, bisiklet yollarına karşı eğitimsiz toplumlarda beraberinde bisiklet yolu işgalini getirmektedir. İşgal nasıl önlenebilir?

BİSİKLET YOLLARI DENETİMİ NASIL YAPILMALI

Bisiklet yolları, bisikletli trafik polisleri ve belediye zabıta ekipleri tarafından denetlenmelidir. İşgalci araçlar, kişiler ve kuruluşlar mangalcılar, bisiklet yolunda yürüyenler bilgilendirilmelidir. Gerekirse ceza kesilmelidir.

SAĞ ŞERİT YASAL HAKKIMIZ!

Bisiklet yolunun olmadığı yerlerde, bisikletli karayolunun sağ şeridini kullanır. Karayolları kanunu madde 66. Bu konuda insanlar çevreye asılacak billboardlardaki afişlerle bilinçlendirilir.

DOĞRU VE YANLIŞ MAZGALLAR

Bisiklet yolunun olmadığı yerlerde, bisikletlinin sağ şeridi kullanma hakkı ile birlikte, sürüşte bekleyen zorluklardan bir tanesi doğru ve yanlış mazgallar

HOLLANDA MODELİ MAZGALLAR

TÜRKİYE BİSİKLETLİ ULAŞIM HARİTASI

Bisikletli Ulaşım Haritası’ndan en yakın bisiklet tamircisine, bisiklet yollarına, bisiklet park yerlerine, tehlikeli mazgallara, bisiklet dostu işletmelere ulaşabilirsiniz.

Bisikletli Ulaşım Haritası, bisikletle bir sorun yaşandığında çözüme en kolay yoldan ulaşılması için hazırlandı. Tüm Türkiye’yi kapsayan ve teknik altyapısı BUP tarafından oluşturulan haritanın verileri BUP’u takip edenler tarafından gönderiliyor. Haritanın içeriğinde tüm Türkiye’deki bisiklet yolları, bisiklet dostu işletmeler, bisiklet kiralama yerleri, tehlikeli mazgallar, bisiklet park yerleri, bisiklet tamircileri, belediyelerin akıllı bisiklet istasyonları yer alıyor. Uygulama, en yakın bisiklet tamircisinin konumunu rota olarak çiziyor ve irtibat bilgilerini veriyor.

Web tabanlı versiyona ek olarak, haritanın Android ve iOS işletim sistemleri için uygulaması bulunuyor ve ücretsiz yüklenebiliyor. Harita uygulaması, Apple mağazasında “featured” olarak, yeni uygulamalar arasında kısa sürede öne çıktı.

AVRUPA PARK MODÜLLERİ

ABC...