Bisikletin Baş Rol Oynadığı Filmler

bisikletin-basrol-oynadigi-filmler01-bisiklopedi.jpg

BİSİKLETİN BAŞ ROL OYNADIĞI FİLMLER

1. Bisiklet Hırsızları

İlk bisiklet filmlerindendir, 1948 İtalyan yapımı. İkinci Dünya Savaşı sonrası yoksul İtalya'da geçen hikayede baş kahramanın işi için bir bisiklete sahip olması ve onun çalınması işleniyor.

2. The Armstrong Lie

Bisiklet dünyasının efsanesi Lance Armstrong'un hikayesi. İronik olan bir kahramanın hiyasini çekmek için yola çıkan yönetmen, yalanın ortaya çıkmasıyla tarihin en büyük doping skantalının belgeselini yapar.

3. The Flying Scotsman

Efsane İskoç bisikletçi Graeme Obree'nin kendi yaptığı özgün bisiklet ile dünya saat rekorunu 1993 ve 1994 yıllarında kırma öyküsü. Nefes kesen görüntüler ve senaryo özellikle yol bisikleti tutkunlarını ekran başına bağlar.

4. Premium Rush

New York'lu bir bisikletli kuryenin başından geçen macerayı konu alan filmin gösterime giriş tarihi 2012. Frensiz, vitessiz bir fixienin baş rol oynadığı film baştan sona soluksuz izlenecek tam bir aksiyon, gerilim, polisiye...

Arka planda iyi ve kötünün savaşımı bisiklet ve otomobil karakterleriyle işleniyor. Sonunda bisiklet iyilik, yardımlaşma ve işbirliği erdemleriyle kazanıyor.

5. Les Triplettes de Belleville (Belleville'de Randevu)

Büyükannesi ile büyüyen bir çocuğun öyküsü. Büyükanne çocuğun bisiklete ilgisini keşfeder ve bu Fransa Turuna kadar gelişir. Tur sırasında mafya tarafından kaçırılır. Kurgu kadar müzikler de çok etkileyici.

6. İki Teker Bi Zil

10. Liselerarası Kısa Film Yarışması birincisi “İki TekerBiZil” belgeseli, Özel Sezin Okulu’nun genç sinemacıları, Orkun Özcan, Duru Okay ve Gamze Sidal'ın işi. Başrolü Aydan Çelik, Troya ile paylaşıyor.

7. Charlie Chaplin and his Brother Riding a Penny-Farthing - Behind the Scenes Archival Footage

Charlie Chaplin'in Penny-Farthing ile izlenebildiği bu kısa film 1919 yapımı.

8. Mavi Bisiklet

Ali —filmin baş kişisi —mavi bir bisiklet almak için biriktirdiği paraları, sevdiği kıza yapılan haksızlığa karşı harcar. Bir yandan sevdiğine karşı yapılan haksızlığa baş kaldırırken öte yandan babasının kuşkulu ölümü ve ailesinin yaşadığı zorluklarla savaşır. Filmin ilginç özelliklerinden biri de filmdeki müdürün okulun gerçek müdürü, öğrencilerin de gerçekten orada okuyan öğrenciler oluşudur.

9. Uçuşan Teker Filmi

Belgesel Süslü Kadınlar Bisiklet Turunu yaklaşık 50 şehre yayılmasını anlatan, Sema Gür'ün başarı hikayesini anlatıyor.

10. Father And Daughter

Michaël Dudok de Wit tarafından yazılıp yönetilmiş, 2000 yılı yapımı animasyon kısa film.

73. Akademi Ödülleri'nde En İyi Kısa Animasyon Filmi Akademi Ödülü'nü kazanan filmde bir kadının çocukken kaybettiği babasına olan özlemi anlatılıyor. Filmin hemen hemen her karesinde en az bir bisiklet görülüyor.

11. Breaking Away

Amerikalı bisikletçi Dave Blaze'in yaşamından esinlenerek çevrilmiş bir film. Küçük bir kentte yaşayan, liseyi yeni bitirmiş bisiklet tutkunu bir gencin serüvenleri...

12. Cinatı

Cinatı, yaşanılabilir bir kent hayali kuran ve bu uğurda dünyanın birçok şehrinde bir araya gelip aksiyon alan Critical Mass bisikletçilerinin hikayesini gerçekçi bir dille anlatır.

Kenti, ülkeyi, dünyayı değiştirmek, yeniden kurmak isteyen bisikletlilerin öyküsü, Cinatı. Her ayın son cuma günü Eskişehir, İstanbul, İzmir, Ankara gibi bir çok kentte toplanan bisikletliler haykırıyorlar: "arabadan in, bisiklete bin!"

13. Raoul Taburin

Bisikletle ilgili her şeyi bilen ama sürmeyi bilmeyen bir bisiklet tamircisinin yaşam öyküsü.
Raoul, çocukluğundan beri dengede kalmayı, bisiklete binmeyi öğrenemez. Ancak bunu da kimseye söylenemez. Bisiklete binmekten korktuğundan daha çok bunun bilinmesinden korkar. Bu korku ile yaşamanın bir çok yolunu keşfeder, film boyunca. Sonunda bisiklete binerken fotoğrafını çekmek isteyen arkadaşının ısrarları sonucunda korkusuyla yüzleşir.

14. A Sunday in Hell (Cehennemde Bir Pazar)

Katılımcılar, organizatörler ve seyirciler açısından 1976 Paris – Roubaix bisiklet yarışını konu alan bir Danimarka belgeseli.1976 yapımı filmin yönetmeni Jørgen Leth.

15. Icarus

Amatör bir bisikletçi olan yönetmen Bryan Fogel dopingi kendi üzerinde deneyerek başarımının artışını izlemek ister. Araştırma geliştikçe Rusya'nın devlet destekli doping programı ve dev bir doping skandalı ortaya çıkar.

Film 2017 yapımı bir Amerikan belgeseli.

16. American Flyers

Yönetmen John Badhamk, oyuncular Kevin Costner, David Grant, Rae Dawn Chong, Alexandra Paul, Luca Bercovici ve Janice Rule, bisiklet yarışlarını konu alan film 1985 Amerikan yapımı.

17. 2 Secondes

2 Seconds, 1998 yapımı bir Kanada filmi. Kazınmış saçları ve hayalperest bakışlarıyla çarpıcı Charlotte Laurier, 28 yaşındaki lezbiyen bisiklet kuryesi Laurie'yi oynarken çok etkileyici. Çok eğlenceli, hızlı komedi eski İtalyan bisiklet şampiyonu ile genç Laurier arasındaki eşsiz arkadaşlık.

18. Mark Cavendish: Never Enough

Bu belgesel, biyografi kariyerinin başlangıcından itibaren Cavendish'in sürükleyici hikayesini anlatıyor —hızla yükselişi, trajik gerilemesi ve inanılmaz dönüşü.

ABC...