Bisikletin Faydaları

bisikletin-faydalari-volkan-yilanci-01-bisiklopedi.jpg

BİSİKLETİN FAYDALARI

Zinde ve sağlıklı olmak için fiziksel olarak aktif olmanız gerekir. Düzenli fiziksel aktivite obezite, kalp hastalığı, kanser, akıl hastalığı, diyabet ve artrit gibi ciddi hastalıklardan korunmanıza yardımcı olabilir. Düzenli olarak bisiklet sürmek, yerleşik yaşam tarzıyla ilişkili sağlık sorunları riskinizi azaltmanın en iyi yollarından biridir.

Bisiklete binme, küçük çocuklardan yaşlı yetişkinlere kadar her yaştan insanın yararlanabileceği, düşük etkili bir egzersizdir. Aynı zamanda eğlenceli, ucuz ve çevre için iyidir.

İşe, okula ya da alışverişe giderken bisiklet sürmek düzenli egzersizlerinizi günlük rutininizle birleştirmenin en etkili yollarından biridir. Tahminen bir milyar insan her gün bisiklete biniyor – ulaşım, rekreasyon ve spor için.

Sağlık ve Zindelik İçin Bisiklet

Sağlığınızda genel bir iyileşme sağlamak haftada iki ila dört saat alır. Bisiklet:

  • Düşük etki – diğer egzersiz türlerinden daha az zorlanma ve yaralanmalara neden olur.
  • İyi bir kas antremanı – bisiklet sürerken tüm büyük kas gruplarını kullanır.
  • Kolay – diğer sporların aksine, bisiklet sürmek yüksek düzeyde fiziksel beceri gerektirmez. Çoğu insan bisiklete binmeyi bilir ve bir kez öğrenirseniz, unutmazsınız.
  • Güç ve dayanıklılık için iyi – bisiklet dayanıklılık, güç ve aerobik kondisyonu arttırır.
  • İstediğiniz kadar yoğun – bisiklet sürmek, yaralanma veya hastalıktan kurtulmak için çok düşük yoğunlukta yapılabilir, ancak zorlu fiziksel bir antrenman da oluşturulabilir.
  • Zinde olmanın eğlenceli bir yolu – tepelerden aşağıya kıyılara kadar inmekten ve dışarıda olmaktan aldığınız macera ve haz, sizi iç mekanlarda tutan veya özel zamanlar veya yerler gerektiren diğer fiziksel aktivitelerle karşılaştırıldığında düzenli olarak devam etme olasılığınızın daha yüksektir.
  • Zaman tasarruflu – bir taşıma şekli olarak bisiklete binme, motorlu taşıtları sürmek veya sağlıklı egzersizle tramvay, tren ya da otobüs kullanmak için harcanan (oturma) zamanın yerini alır.

Düzenli Bisiklet Sürmenin Sağlığa Faydaları

Bisiklete binme temel olarak aerobik bir aktivitedir; bu, kalbinizin, kan damarlarınızın ve akciğerlerin hepsinin bir egzersiz yapması anlamına gelir. Daha derin nefes alacak, terletecek ve vücut sıcaklığının artmasına neden olacak şekilde artan vücut ısısını yaşayacaksınız.

Düzenli bisiklet sürmenin sağlığa faydaları:

  • artmış kardiyovasküler zindelik
  • artan kas gücü ve esneklik
  • Geliştirilmiş eklem hareketliliği
  • azalmış stres seviyesi
  • geliştirilmiş duruş ve koordinasyon
  • güçlendirilmiş kemikler
  • azalmış vücut yağ seviyeleri
  • hastalığın önlenmesi veya yönetimi
  • azaltılmış anksiyete ve depresyon.

Bisiklete Binme ve Özel Sağlık Sorunları

Bisiklete binme hem fiziksel hem de zihinsel sağlığı iyileştirebilir ve birçok sağlık problemi yaşama şansını azaltabilir.

Obezite ve Kilo Kontrolü

Bisiklete binme, metabolizma hızınızı yükselttiği, kas geliştirdiği ve vücuttaki yağları yaktığı için kilonuzu kontrol etmenin veya azaltmanın iyi bir yoludur. Kilo vermeye çalışıyorsanız, bisiklet sağlıklı bir beslenme planı ile birleştirilmelidir. Bisiklete binme rahat bir egzersiz şeklidir ve zaman ve yoğunluğu değiştirebilirsiniz – yavaşça oluşturulabilir ve size uyacak şekilde değiştirilebilir.

Araştırmalar, egzersizle haftada en az 8.400 kilojoule (yaklaşık 2.000 kalori) yakmanız gerektiğini gösteriyor. Sabit bir sürüş, saatte yaklaşık 1.200 kilojül (yaklaşık 300 kalori) yakar.

Günde iki kez bisiklet kullanıyorsanız, kilojüller kısa zamanda yanar. İngiliz araştırmaları, her gün yarım saatlik bir bisiklet yolculuğunun bir yılda yaklaşık beş kilogram yağ yakacağını gösteriyor.

Kardiyovasküler Hastalık ve Bisiklet

Kardiyovasküler hastalıklar, inme, yüksek tansiyon ve kalp krizini içerir. Düzenli bisiklete binme, kalbinizi, ciğerlerinizi ve dolaşımınızı uyararak kardiyovasküler hastalık riskini azaltır.

Bisiklete binme kalp kaslarınızı güçlendirir, istirahat nabzını düşürür ve kandaki yağ seviyesini azaltır. Araştırmalar, işe bisikletle giden kişilerin araba taşıtlarına göre kirliliğe iki ila üç kat daha az maruz kaldıklarını, bu nedenle akciğer fonksiyonlarının düzeldiğini gösteriyor. 20 ila 93 yaşları arasındaki düzenli bisiklet süren 30.000 kişi üzerinde yapılan ve 14 yıldan uzun bir süre devam eden bir araştırmada, bisiklet sürmenin insanları kalp hastalıklarından koruduğu gözlendi.

Kanser ve Bisiklet

Birçok araştırmacı egzersiz ve kanser, özellikle de kolon ve meme kanseri arasındaki ilişkiyi araştırmıştır. Araştırmalar, döngü halinde bağırsak kanseri olasılığının azaldığını göstermiştir. Bazı kanıtlar düzenli bisiklet kullanımının meme kanseri riskini azalttığını gösteriyor.

Diyabet ve Bisiklet

Tip 2 diyabet oranı artmaktadır ve ciddi bir halk sağlığı sorunudur. Fiziksel aktivite eksikliği, insanların bu durumu geliştirmelerinin ana nedeni olduğu düşünülmektedir. Finlandiya’da yapılan geniş çaplı araştırmalar, günde 30 dakikadan daha fazla bisiklete binen kişilerin diyabet geliştirme riskinin yüzde 40 daha düşük olduğunu tespit etti.

Kemik Yaralanmaları, Artrit ve Bisiklet

Bisiklete binme gücü, dengeyi ve koordinasyonu geliştirir. Düşme ve kırılmaların önlenmesine de yardımcı olabilir. Bisiklete binmek, osteoartritiniz varsa ideal bir egzersiz şeklidir, çünkü eklemlere az stres uygulayan düşük etkili bir egzersizdir.

Bisiklete binme özellikle osteoporoza yardımcı olmaz (kemik inceltici hastalık) çünkü ağırlık egzersizi değildir.

Akıl Hastalığı ve Bisiklete Binme

Düzenli bisiklet sürerek, depresyon, stres ve anksiyete gibi zihinsel sağlık koşulları azaltılabilir. Bu, egzersizin kendisinin ve bisiklete binmenin getirebileceği keyif nedeniyle ortaya çıkar.

El Bisikleti ve Sağlık

El bisikleti, yere yaslanmış üç tekerlekli bisikletlere benzer, ancak ayak pedalları yerine el ile çalıştırılırlar. Gerektiğinde elleri pedallara sabitlemek için cırt cırt bantları kullanılabilir.

Bu üç tekerlekli bisiklet tarzı ampute, omurilik yaralanmaları olan insanlar ve bir egzersiz ve rekreasyon biçimi olarak inme döngüsü gibi belirli koşullardan iyileşen insanlar kullanır. El bisikletçileri, diğer bisikletçilere benzer şekilde kardiyovasküler ve aerobik faydalar elde eder.

Nereden Yardım Alınmalı?

  • Doktorunuz

Hatırlanacak Şeyler

  • Bisiklete binme, inme, kalp krizi, bazı kanserler, depresyon, diyabet, obezite ve artrit gibi ciddi hastalıklardan korunmanıza yardımcı olabilir.
  • Bisiklete binmek sağlıklı, eğlenceli ve her yaş için düşük etkili bir egzersiz şeklidir.
  • Bisiklete binmek, dükkanlara, parklara, okullara veya işlere gitmenize günlük rutininize kolayca uyar.
ABC...