İki Pedal Arasında

iki-pedal-arasinda-01-bisiklopedi.jpg

İKİ PEDAL ARASINDA

1988 yılında Erzurum'da doğdum. İlk okulu Şanlı Urfa'nın Siverek ilçesinde okudum. 14 yaşımda geçirdiğim bir rahatsızlıktan ötürü gözlerimi kaybettim. Kilyos Veysel Vardal Körler Okulu'nda orta okul eğitimimi tamamladım. Boğaziçi Üniversitesi tarih bölümünden mezunum. Tutkulu bir bisikletçiyim. Aynı zamanda İstinye Anadolu Lisesi'nde tarih öğretmenliği yapıyorum.

Tandem bisiklete ilgim üniversite yıllarında başladı. Okulumuzun engelli birimi ve mezunlar derneği (Bümed) işbirliği ile tandem bisiklet alındı. Birçok görme engelli arkadaşım tandemi ilk defa üniversitede deneyimledi. Tabi gördüğüm zamanlarda da bisiklet sürmüşlüğüm var.

6 yıldır aktif bir şekilde bisiklet kullanıyorum. Bana göre bisiklet hayatın ta kendisi. Nasıl ki bisiklette pedal çevirmeden yol alamazsınız ve dengeyi sağlayamazsınız, hayat da öyledir. Umudunuz, hayalleriniz, hedefleriniz olmadan ilerleyemezsiniz.

Bisiklet özgürlük demektir. Doğayla iç içe olmanın aracıdır. Tandem bisiklet ise daha farklı bir deneyim... Her şeyden önce ekip işidir. İki pedal arasındaki yol arkadaşlığıdır. Birlikte görmeyi, birlikte hissetmeyi, birlikte sosyalleşmeyi isteyenlerin aracıdır. Bu yüzdendir ki dünyadaki en güzel ritim, en güzel duyum iki pedal arasındaki uyumdur.

Yazma işi bir olgunlaşma sürecini gerektirir. Bisiklette çıraklık, kalfalık dönemlerini aştığımı düşünüyorum. Deneyimlerimi ve anılarımı bu sebeple paylaşmak istedim. Kitaplaştırma süreci böylece başladı. Ayrıca kitabın amacı bisiklet kültürüne literatürüne katkı sunmak. Türkiye'de tandem bisiklet ve engelli bisikletçileri anlatan herhangi bir kitap yoktur. Benim kitabım bu anlamda özgün ve bu alanda bir ilk diyebilirim.

Kitabın ana fikri: Tandem bisiklet eşliğindeki yol arkadaşlığı, pedal arkadaşlığı.

Konusu: Görme engelli bir bisikletçinin hatıralarından oluşan bu kitap 2014/2015 yıllarında yapılmış seyahatleri ve yaşanmış anıları kapsıyor. Görmeyen bir bisikletçinin gezdiği yerleri ve tanıştığı insanları ‘İki Pedal Arasında’ başlığı altında edebi bir dille aktarıyor.

Öte yandan bu kitap üç aşamalı bir sosyal sorumluluk projesine de hizmet etme amacı güdüyor.

Birinci aşamada kitabın yarı geliriyle tandem bisikletlerin alınması ve yerel yönetimlerle işbirliği yapılarak tandemlerin engelli vatandaşların hizmetine sunulması.

İkinci aşamada pilot ve yardımcı pilotların eşleşmesi ve iletişim kurmasını sağlayacak mobil bir yazılımın oluşturulması.

Üçüncü aşamada ise İki Pedal Arasında'nın gören ve görmeyen tüm bisikletçilerinin deneyim ve düşüncelerinin paylaşıldığı bir e-dergiye dönüştürülmesi hedefleniyor.

ABC...