Nesfit Yiyelim Mi?

nesfit-yiyelim-mi-01-bisiklopedi.jpeg

NESFİT YİYELİM Mİ?

Geçen hafta yazdığım Tadım Bar (Tadım Bar İçinde Ne Var?) incelemesinden sonra hazır besinler konusundaki merakım arttı. Bu kez incelediğim ürün Nesfit. Hemen hemen bütün marketlerde buluyor, tüketicilere sağlıklı beslenme adına pazarlanıyor, bu ürün de. Peki, bisikletçiler için doğru besin mi? Bakalım.

Hemen paketi tarıyorum, bakıyorum. İçindekiler yine gizlenmiş, gözden ırak o yere. Katlı parça kaldırılınca saklananlar ortaya çıkıyor. Yine glukoz şurubu, palm yağı. Zeten güzel bir şey olsa, sağlıklı, yararlı falan, paketin en görünür yerinde büyük puntolarla yazılır, değil mi?

İçinde başka ne var?

Tahıllar (%55,6) (tam buğday (%29,7), pirinç, tam yulaf (%4,1)), glukoz şurubu, şeker, kısmen invert kahverengi şeker şurubu, palm yağı, arpa maltı ekstresi, nem verici (gliserol), dondurularak kurutulmuş çilek (%3,0), arpa maltı ekstresi (arpa, arpa maltı), turna yemişi şekeri (kurutulmuş turna yemişi parçacıkları, şeker), tuz, aroma verici (çilek), emülgatör (ayçiçek lesitini, yağ asitlerinin mono- ve digliseritleri), melas, asitlik düzenleyici (sitrik asit), antioksidanlar (tokoferolce zengin ekstrakt, alfa tokoferol).

SORUNLAR:

  1. Glukoz şurubu. Şeker katkısı, hem de en kötüsünden.
  2. Palm yağı. Kanserojen etkisi en yüksek olan yağ olarak tartışılıyor.
  3. Şeker. Sağlıklı besinler içinde anılmayan bir ürün.
  4. İnvert şeker şurubu. En az şeker kadar zararlı ve şeker kadar kaçınılması gereken bir ürün.

benim belirleyebildiklerim bunlar :)

SONUÇ:

100 gr karbonhidrat, müsli yemek için bu zararlı maddeleri de almaya gerek var mı? İçeriğin büyük bölümü, %80'i tahıllardan oluşuyor —müsli. Bu yönüyle zararlı katkı maddeleri, şeker, glukoz, palm yağı vb. olmasa iyi özellikli bir besin olarak görülebilirdi.

Bir paket (25 gr) 90 kcal enerji içeriyor. Bu enerji ile ancak 10 dakika pedallanır ve 3-5 km yol alınır. Bu yönüyle bisikletçiler için yeterli bir enerji kaynağı gibi de görünmüyor. Başka bir şekilde söylersek 10 km yol almak için 3 paket yemek gerekiyor, bu üründen.

Ne Yapmalı?

Karbonhidrat temelli bir öğün ya da ara öğün olarak müsli iyi bir seçim olabilir. Örneğin 50 gr müsli 200 kcal enerji verir. Müsli tek başına lezzetli bulunmuyorsa, konun çözümü de kolay. O kadar zehir yerine bir miktar kuru üzüm, kaysı vb ya da yoğurt, süt yeter.

ABC...