Obsessive Compulsive Cycling Disorder

occd-bisiklopedi.jpg

Obsessive Compulsive Cycling Disorder

OCCD, Türkçe'de "takıntılı saplantılı bisiklet çılgınlığı" olarak adlandırılabilir. Belirli bir düzeyden sonra önlenemez, ya da tedavisi çok güçtür. Bu yüzden, bisiklete yeni başlayanlar özellikle dikkat etmeleri ve kendilerini korumaları yönünde uyarılmalıdır.

Takıntılar genellikle yeni çıkan bisiklet donanımları, kadans, kilo, beslenmedir. Ama bunlardan başka bisiklet ile ilgili aklınıza gelen her şey olabilir.

OCCD, genellikle ergenlikte ve ilk yetişkinlikte ortaya çıkar. Tedavi edilmezse bu kişiler bir daha iflah olmazlar. Yaşamları boyunca kendilerinden çok çevresindekilere işkence ederler (kaçııın!).

Uzmanlar OCCD'in bir beyin, sinir sistemi bozukluğu olduğunu ileri sürerler. Bazıları da çocukluktaki (oidipus bisikletus gibi) çözümlenmemiş çatışmalardan kaynaklandığını savunurlar. Davranışçı ve bilişsel terapistler ise bunun bir öğrenilmiş davranış olduğunu, özellikle okullarda, derslerde doğru etkileşimler ile tedavi edilebileceğini sanırlar. Oysa yapılabilecek en basit şey bisikletin dışında doğru düzgün bir hobi edinmelerini sağlamaktır.

Semptomlar

  • Bu kişilerle iletişim kurmak imkansızdır, hiç uğraşmayın. Söylediklerini anlamak için bir çevirmen gerekir (çevirmeni anlamak için de başka bir çevirmen) aynakol, ruble, grupset, kadans, deryar vb sözlüklerde bulamayacağınız kelimelerle konuşurlar.
  • Meteoroloji sitesi gibidirler. Üç günlük hava durumunu bilmekle kalmaz, rüzgarın hangi yönden ve ne hızda eseceğini de takibederler. Ama yine de sık sık çamura bulanmış ve bitkin bir halde evin yolunda sürünürlerken görülürler.
  • Sık sık evden çıktıktan kısa bir süre sonra geri döndükleri ve tam kapının hizasına gelidikten sonra yeniden yola koyuldukları görülürler. Aceleyle km saatini başlatmayı unutmuştur.
  • Doğru düzgün yemek yemezler. Bu kişiler için bazen bir muz ya da bir avuç kuruyemiş bir öğündür.

​​

  • En az üç bisikletleri (yol, dağ ve tur) olur ve bunlar da her iki-üç yılda bir yenilenir. Bisikletleri çoğunlukla ev içinde ve en geniş odayı kapmıştır (çalınmamalı, sürekli göz önünde olmalıdır).
  • Yalnızca kol ve bacaklar bronz olmalıdır. Bu amele yanıkları, usta bir bisikletçinin en önemli göstergesidir ve her fırsatta sergilenmesi gereken gurur kaynağıdır.
  • Solunum ve kalp atım hızlarını, pedal ve tekerlek devirlerini ayrı ayrı saymalı, ya da bunların her birini sayacak bir bisiklet bilgisayarı almalıdır.
  • Kendileri henüz görünmeden ayak seslerinden tanınırlar. Yürüdüklerinde yumurta topuk kösele gibi takırdayan kalli bisiklet ayakkabılarıyla çevrelerini şaşkına çevirirler.

Tedavi

Tedavisi yoktur. Yine de eğer kendinizde ya da bir yakını­nızda OCCD olduğunu düşünüyor­sanız, tıbbi yardım alın. Genellikle, OCCD’si olan kişiler davranışlarının garip olduğunun farkında değildirler, yardım almaya ikna etmek çok zordur. Onlar sizi bir bisiklet almaya ve dünya turuna çıkmaya ikna edebilirler, dikkatli olun!

İlaç tedavisi de pek bir işe yaramaz, çoğunlukla ilacı bıraktıktan sonra semptomlar tekrarlanır. Bu yüzden tedavi yeni hobilerin kazanılması ve bisikletin unutturulması yönündeki terapatik etkinliklerle desteklenmelidir. Ama en iyisi kendi haline bırakmak ve zor durumlarda kullanmak üzere bisikletle ilgili bir iki terim ezberlemektir.

ABC...