Çeşm-i Cihan Bisiklet Festivali Bartın

bisiklet-festivallerinin-cesm-i-cihani-04-bisiklopedi.jpg

ÇEŞM-İ CİHAN BİSİKLET FESTİVALİ BARTIN

Bartın Bisiklet Festivali bu yaz katılma şansı bulduğum iki güzel festivalden biridir —öteki Dazkırı. Önceki yıllarında katılmayı çok istedim olmadı, denk gelmedi. Güz aylarında yaptıkları yayla rotalarını hep fotograflardan takip ettim. Bu kez, festivalin beşinci yılında buluşup Pedaldaşlarla, pedalladım Amasra'nın fethine.

Bartın nefis yaylaları, ormanları kadar kumsallarıyla da ünlüdür. Pedaldaşlar bu yıl bir deniz festivali yaşattılar bisiklet dünyasına.

Deniz rotalarının en zor yanı bir kumsaldan ötekine rampaları bisikletle aşmanın güçlüğüdür. Rotalar zor muydu, evet. Bu zorluğa değdi mi, ona da evet. Festival boyunca güzel rampalarda ter dökerken, doyumsuz manzarının tadını çıkarttık. İnişte kendimizi Karadeniz'in dalgalarına attık.

Festivalin destekçsi Accell Bisikletin bir sürprizi vardı bize. Bu festivalde Carraro elektrikli bisikletleri denedik. Denedik, denedik de denediğimize pişman olduk. Yemeyip içmeyip bir bütçe yapacağız, evdeki bisiklet filosuna bir de elektrikli bisiklet ekleyeceğiz artık. Şakası bir yana, kullananlardan tam not almayı başardı, Carraro elektrikli bisikletler. Sürücü zorlandığı yerde pedal desteğini çalıştırabiliyor, üç aşamalı destekten dilediği ölçüde yararlanıyor. Bir yandan pedallamanın tadını çıkarıyor, öte yandan zorlanmadan dik rampaları tırmanabiliyor.

Kamp attığımız İnkumu belki de batı Karadenizin en güzel kumsalı. Deniz de güzel, sert ve büyük dalgalarıyla tipik bir Karadeniz. Tam bize göre, her günün sonunda yorgunluğumuzu dalgalarda attık. Deniz de bunun farkında olduğunu gösterdi. Festival boyunca dalgalı deniz bizi yolcu ederken çarşaf gibiydi.

İlk gün antrenmandı. Bartın'a, Gazhane parkına pedalladık, açılışı yaptık, döndük. Belediye başkanı, vali, protokol ile bizi karşıladılar, onur verdirler. Genç, kadın, güler yüzlü ve bisiklete binen sıradışı güzel, örnek millet vekilleri nedeniyle ayrıca hayran kaldık Bartın'lılara.

İkinci gün Mogoda ve Hatipler kumsallarına pedalladık. Dönüşte sağlam bir rampa tırmandık. Rampa boyunca doğadan besin desteğine tam not. Fındık, elma, incir. Ama en çok köylülerin güler yüzü, gülünç Bartın aksanları güç verdi rampada bize.

Üçüncü gün rotamız Çeşm-i Cihan. Amasrayı tepeden izlemek en güzeliydi, Fatih gibi. İndiğimizde ayrılmak istemedik hiçbirimiz, tatlı rampa bizi bekliyordu. Gece canlı müziğe, muhabbete doyamadık.

Son gün geç başladık güne, yolumuz kısa. Dört günün değişmezi İnkumu bayırının ustası olduk hepimiz. En küçük viteste aheste dönen pedallarda veda ettik Karadeniz'e.

Festivalin "en"leri

  • en güzel deniz Amasra antik limanı
  • en güzel kumsal İnkumu
  • en tatlı rampa Amasra'dan çıkış
  • en güzel bisiklet Carraro 29” Kifuka
  • en korkunç zaman e-bike'da bataryanın bittiği an
  • en lezzetli yemek ekmek arası öğle kumanyası
  • en güçlü tırmanışçı Erdoğan Hoca
  • en sabır taşı insan Mustafa Artar

Başarılı organizasyonları için Pedaldaşları ve tüm katılımcıları kutluyor, en teşekkürlerimi sunuyorum.

ABC...