1. DAZKIRI BİSİKİLET FESTİVALİ

dazkiri-bisiklet-festivali-2018-01-bisiklopedi.jpg

1. DAZKIRI BİSİKİLET FESTİVALİ

Bozkırın ortasında küçük bir kasabada bisiklet festivali mi olur? Olur, hem de en güzelinden. CAT (cat yazılır ket okunur ama ben yine cat okuyorum Metin başkan dumasın) Cuma Akşamları Bisiklet Topluluğunun eseri bu güzellik. Geçen yıl da Gönen de yapmıştı bir kasaba bisiklet festivali, CAT. Ben gidememiştim ona, katılan dostlardan işitmiştim güzelliklerini. Bu kez duyunca, koştum geldim. İyi ki de geldim.

Ne güzel iş çıkartmışlar, kutluyorum CAT'ı bir daha. Bir ay gibi kısa bir sürede kotarmışlar bütün işi. Rotalar denenmiş, düzenlenmiş. Belediye ile çalışılmış, lojistik, konaklama, beslenme her şey tastamam. Üç günlük Dazkırı Festivalinin bir parçası oluvermiş bisiklet turu da.

İsmail başkan genç, çağdaş ne güzel bir insan. Çok çalışkan, bir çok güzel iş çıkartmış bozkırın Dazkırı'nda. Bütün belediyelik işler tastamam. Yol, su, altyapı, temizlik, park, bahçe... Bunlar yapılması gerekenler. Her belediye kadar bu işler yapılmış. Bütün bunların ötesinde tüm ilçe, köy ve mahalle hep güler yüzlü insanlar. Gençler, çocuklar, yaşlılar, kadınlar, erkekler hep mutlu, coşkulu.

Tur boyunca birçok kez katıldı bize İsmail başkan. Ayak üstü kısa sahbetler, fikir alış-verişleri, paylaşımlar yaşadık. Bisikletin tadının, öneminin farkında. Bisikleti önemsiyor, engellinin sosyal yaşama katılımını istiyor, genç-yaşlı çoluk çocuk spor yapsın düşlüyor. Küçük ilçeye kocaman bir park yapmış. İçinde spor alanları, yürüyüş yolları, çocuk oyuncakları, kafe, konser alanı vs. Bisiklet yolunu da eklemişler, parkı çepeçevre dolanıyor bisiklet yolu.

Bisikleti, bisiklet kültürünü, modern kent kültürünü kasabaya tanıtmanın daha etkili bir başka yolu daha yoktur bisiklet festivalinden. Ülkenin dört bir yanından, başka başka sosyal kesimlerden 150 insanı ne yapsan toplayamazsın başka türlü. Üç gün bisikletliler, bizler ilçeyle, köylerle temas kurduk. Çocuklarla akşamları bisiklet yarışmaları yaptık, yavaş gitme yarışı. Hep çocuklar kazandı. Sabah da turun başında hızlarını gösterdiler, ilçenin çıkışına kadar bizi geçip fark attılar. Yemeklerde, dinlenmede, konserde, kahvede köylüyle, kasabalıyla sohbet ettik, yedik, içtik, yaşamlarımızı düşlerimizi paylaştık.

İlk gün festival açılış kortejindeydik bisikletlerimizle. İlçeyi hakla birlikte pedalladık. Sonrasında yakın birkaç köyden geçti yolumuz. Köy kahvelerinde mola, çay ve muhabbet nefisti...

İkinci gün yolumuz Başmakçı'dan geçti. Eskiden Başmakçı'da da bisiklet festivali yapılırdı. Artık yok, belediye başkanı değişmiş, festival bitmiş. Ne kötü, ne kayıp. Acı gölün kıyısında bu acıyla pedalladık. Molada soluklanırken göldeki yaşamı, kuşu, balığı, bitkiyi konuştuk, güzel fotograflar aldık, paylaştık...

Üçüncü günün yolu pek güzel. Meyve bahçeleri arasından başladık pedallamaya. Sonrası bozkır ve bozuk çam ormanları. Giderek yükseldik yaylalara. Eğimin çok arttığı yerlerde biz bisikletlerimizi taşıdık. Lavanta bitkisini ilk kez burada gördüm. Çiçeğiyle, tohumuyla tanıştık, hasatına tanık olduk. Köylülerle kahvede çay, muhabbet, şakalar ve gülmece derken aksanlarımız da değişmeye başladı. Bir gün daha kalsaydık ayrılamayabilirdik Dazkırı'dan.

Organizasyonda emeği geçenleri, Cuma Akşamları Bisiklet Topluluğunu ve Dazkırı Belediyesini, Başkan İsmail Taylan'ı kutluyorum. Üç gün boyunca yaşamlarını paylaştığım Dazkırı halkına, çocuklarına, bisikletli dostlarıma tüm canlara şükran duyuyorum.
Seneye yeniden görüşmek dileğiyle.

ABC...