Şehir Bisikleti Seçimi

sehir-bisikleti-secimi-02-blog-bisiklopedi.jpeg

ŞEHİR BİSİKLETİ SEÇİMİ

Amacınız işe, okula, alış-verişe gidip gelmekse, günübirlik kısa geziler yapmaksa ihtiyacınız şehir bisikletidir.

Peki, ideal bir şehir bisikleti nasıl seçilir, nelere dikkat edilmelidir? En önemlisi kadro ve vites setidir. Sonrası fren, sele ve diğer aksesuarlar gelir.

Şehir bisikletlerinin ağırlığına çok da takılmamalı. Bagaj, sepet, çamurluklar, rahat sele vb aksesuarlarla 15 kilograma kadar olanlar kabul edilebilir. Amortisörlü maşalar ise şehir bisikletleri için neredeyse gereksizdir. Fazladan bir ağırlık ve bütçe yükünden daha fazlası değildir.

1. Kadro Boyuna dikkat!

Vücut yapısına en uygun bisiklet seçilmelidir. İlk iş kadro boyu. Kadro boyu boyunuza (bacak iç boyunuza) uygun olmalıdır. Kadro boyu doğru seçildiğinde bisiklet kişiselleştirilebilir, vücut ölçülerine, anatomik yapıya göre ayarlanabilir. Böylece her gün kullanılacak olan bisiklet en konforlu hale gelir.

Kadro boyu hakkında daha fazla bilgi için: https://bisiklopedi.com/lugatetiketleri/kadro-boyu

2. Kaç vites?

Düz yollar için vitessiz ya da basit bir vites sistemi yeterlidir. Bu hem bütçeyi küçültür, hem bakım, onarım işlerini azaltır. Eğimli ve çok rampalı yollar için ise gelişmiş bir vites sistemi, üçlü aynakol (ön vites) iyi olur.

Vitesler hakkında daha fazlası: https://bisiklopedi.com/madde/vites

3. V-fren mi, Disk fren mi?

Disk frenler genel olarak en güvenli, konforlu ve kullanışlı sistemlerdir. Bununla birlikte şehir içi kullanımlarda, günübirlik turlarda, kısa gezintilerde nitelikli bir v-fren yeterli olacaktır. V-frenler ekonomiktir, kullanımı ve bakımı kolay sistemlerdir.

Frenler hakkında daha fazla bilgi için Bisiklopedi: https://bisiklopedi.com/madde/fren-turleri

4. Sele konfordur!

Konforu en çok etkileyen ama bisiklet seçerken en az dikkat edilen şey seledir. Sele seçiminde temel ölçüt genişliktir. Sele genişliği kalça kemiğinin genişliğine eşit olmalıdır.

Sele seçimi nasıl yapılır? https://bisiklopedi.com/madde/sele-secimi

5. Aksesuarlar:

Şehir bisikletlerinde mutlaka bir bagaj olmalıdır. En azından kadro üzerinde bagaj bağlantı vidaları olmalı ki istendiğinde takılabilsin.

Bagaj gibi çamurluk da şehir bisikletleri için olmazsa olmaz. Yağışlı günlerde yollardaki su birikintilerinden iş ve okul giysilerini korumanın yolu çamurluklardır.

Diğer aksesuarlar: https://bisiklopedi.com/madde/aksesuarlar

ABC...