Vites

vites-sram01-bisiklopedi.jpg

VİTES

Vites, bisikletin ilerlemesini sağlayan, aynakol ve kaset dişlisini birbirine zincir ile farklı bileşimlerde bağlayarak güç aktarımını yöneten ünitedir.

Aynakol (krank, ön dişli), ruble (kaset, arka dişli), arka attırıcı ve ön attırıcı ve arka ve ön vites kolu (değiştirici) vites sistemini oluşturur.

VİTESİN ÖNEMİ

İyi bir vites grupu bisikleti daha iyi yapmaz, hızlı gitmesini sağlamaz. Bisiklette başarıyı belirleyen temel etmen sürücünün gücü ve tekniğidir. Sonra kadro, tekerlek, jant/göbek seti ve vites grubu gelir.

Pahalı, iyi bir vites grubunun üstünlükleri şunlardır:

  1. Hafiftir, nitelikli bir malzemeden üretilmiştir.
  2. Vites geçişleri seridir.
  3. Vites ayarları kolay kolay bozulmaz

Bütün bu özellikler yarış koşmayı hedefleyen bir profesyonel için çok anlamlı olabilir. Ama sınırlı bir bütçe ile hareket etmek zorunda olan bir hobi kullanıcısı için pek gerekli değildir. Önceliği kadro, tekerlek, jant ve göbek setine vermek bütçeyi daha verimli kullanmaya hizmet eder.

ÖN VİTES

Vites kolundaki sayı büyüdükçe, zincir bir büyük dişliye geçer. Aynakol (ön) dişlilerinin çapları dışa doğru gittikçe büyür. Aynakoldaki (ön vitesteki) büyük dişliler daha hızlı ve daha çok yol alınmasını sağlar. Düz yolda ve inişlerde kullanıma uygundur.

Küçük dişli yavaş hızlarda ilerleme şansı verir. Rampalarda, tırmanışlarda gerek duyulur. Alınan yol kısalır ama pedalları çevirmek kolaylaşır.

ARKA VİTES

Bisikletin arka vites sisteminin işleyişi öndekinin tersinedir. Vites kolundaki sayılar büyüdükçe zincir küçük dişliye doğru ilerler. Ruble (arka) dişlilerinin çapı dışa doğru gittikçe küçülür.

Rublenin (arka) dişlileri küçüldükçe daha hızlı ve daha çok yol alınır. Rublenin (arka) küçük dişlileri, aynakolun (ön) büyük dişlileri ile birlikte kullanılır. Düz ya da inişlerde kullanmak için uygundur.

Tırmanışlarda rublenin (arka) büyük dişlisi işgörür. Aynakolun (ön) küçük dişlisi birlikte kullanılır.

VİTES KULLANIMI

Bisiklet vites kullanımı için temel ilke ön ve arka dişlilerin birbirine paralel hareket etmesidir. Aynakolun en küçük dişlisi, en içteki ön dişli rublenin içe yakın büyük dişlileri ile kullanılmalı. Aynakolun en büyük dişlisi, en dıştaki rublenin dışa yakın, küçük dişlileriyle kullanılmalıdır.

VİTESSİZ BİSİKLET

Fixie ya da single speed vitessiz bisikletlerin ilk akla gelenliridir. Her ikisi de tek kaset ve aynakol dişlisine sahiptir.

Fixie bisikletin pedalı arka tekerlekten bağımsız olarak geri dönmez. İleriye de geriye de arka tekerlekle birlikte hareket eder. Böylece pedallar fren olarak da kullanılır.

Single speed ise pedal arka tekerleğin hareketinden bağımsızdır. Yalnızca ilerleme, hızlandırma yönünde tekerleği haraket ettirir. Geriye serbest hareket edebilir ya da pedallar durduğu halde arka tekerlek dönerek bisiklet ilerleyebilir.

İlişkili Maddeler

Vites ile ilgili maddeler...

ABC...