Fren Bakımı

fren-bakimi01-bisiklopedi.jpeg

FREN BAKIMI

Bisiklet fren bakımı konusunda ilk yapılacak iş her kullanımdan önce frenlerin doğru çalıştığının kontrol edilmesidir. Frenlerde sıklıkla görülen sorunlar ayarların bozulması, tel ve kılıfların yıpranması ve balataların eskimesidir.

Fren Teli-Kılıfı Değişimi

V-frenlerde karşılaşılan bir başka sorun da fren telinin yıpranması ve kopmasıdır. Fren telinin yıprandığı durumda hiç zaman kaybetmeden yenisi ile değiştirilmelidir. Fren klıfları teli dış etmenlerden korurken, güç kaybını en aza indirir. Fren kılıfları içine giren toz, kir, su vb fren verimini düşürür. Yıpranan fren kılıfları da zaman kaybetmeden değiştirilmelidir. Tellerde ve kılıflarda nitelikli ürün seçmek fren verimini artıracaktır.

Fren Yay Sertlik Ayarı

Aşağıda, Çizim 1'de fren ayaklarının eşit çalışmasını sağlayan yay sertlik ayar vidası gösterilmiştir. Her iki ayak üzerinde yer alan bu vidalar bir yıldız tornavida yardımıyla ayarlanabilir. Sertlik ayarı doğru değilse fren verimli çalışmaz ve çoğunlukla pabuçlardan biri janta sürter.

Balata-Kartuş Değişimi

V-Frenlerde kartuş yüzeyinde yer alan kanallar silindiğinde, yüzey düzleştiğinde kartuş değiştirilmelidir. Çizim 2'de fren pabuçlarının kartuş değişimi gösterilmiştir. Sabitleme pimi çıkarıldığında eskimiş olan ped yenisi ile kolayca değiştirilebilir.

Disk frenlerde balataların değişimi kullanıcının yapacağı belki de tek bakım işidir. Balataları kontrol etmek için Çizim 3'de gösterildiği gibi önce sabitleme pimi çıkarılır. Ardından pedler yerlerinden kolayca sökülür. Çizim 4'de gösterildiği gibi yenisi ile değiştirilen pedler yerlerştirildikten sonra sabitleme pimi yerine takılarak fren kullanıma hazır hale gelir. Bu işlemin ayrıntıları bisiklopedinin Hidrolik disk fren pabucu değişmi maddesinde açıklanmıştır.

Disk frenlerde kullanıcıların sıklıkla karşılaştıkları bir sorun da rotorun balatalara sürtmesidir. Freni kadroya sabitleyen vidalar ile yapılacak basit bir ayar sorunu çözecektir. Önce her iki sabitleme vidası da gevşetilir, tam sökülmez. Ardından frene basılı durumdayken sabitleme vidaları aşamalı olarak birkaç seferde sıkılarak sabitlenir.

Jant Yanak Kalınlığı

V-Fren kullanılan bisikletlerde jantlardaki aşınma sınırlarını takip etmek yaşamsal önemdedir. Birçok jant üreticisi aşınma düzeyinin takip edilebilmesi için fren yüzeyini çevresi boyunca uzanan bir oluk ile işaretler. Bu işaret kaybolduğunda jant değiştirilmelidir.

Bir başka yöntem jant yanağının kumpas ile ölçülmesidir. Bunun için özel üretilmiş kumpaslar kullanılır. Yanak kalınlığı 1 mm'nin altına düştüğünde jant değiştirilmelidir.

 

İlişkili Maddeler

Fren Bakımı ile ilgili maddeler...

ABC...