Bisiklet Eğitimin Neresinde?

bisiklet-egitimin-neresinde-okullardabisiklet01-bisiklopedi.jpg

BİSİKLET EĞİTİMİN NERESİNDE

Okullarda Bisiklet Eğitimi

Okullarımızda ne yazık ki bir bisiklet eğitimi yok. Yakın bir zamana kadar adı bile anılmıyordu da. 2013 yılında devrim niteliğinde bir girişim yaşandı aslında. Eğitim Bakanlığı orta okullarda seçmeli ders olarak bisiklet eğitiminin yolunu açtı -spor ve fiziki etkinlikler dersi.

Spor ve Fiziki Etkinlikler Dersi

Seçmeli bisiklet dersi spor ve fiziki etkinlikler dersinde seçilecek dört modülden biri. Ötekiler basketbol, okçuluk, atletizm. Bu durumda çocuk daha doğrusu okul, ilkin bu seçmeli dersin öğretilmesine karar vermeli, ardından bu ders içinde basketbol, okçuluk ve atletizmi değil bisikleti seçmeli. Ancak bugüne dek, beş yıldır hiçbir yerde uygulandığına dair bir habere rastlanmadı. Nasıl uygulansın ki, ne öğretim materyallerinin -bisiklet, donanım ve bakım onarım gereçlerinin –yeterli olduğu bir okul var ne de öğretim programının bir uygulanabilirliği.

Toplam 136-200 saatlik dersin öğreim programı ise şu şekilde (http://hbogm.meb.gov.tr/modulerprogramlar/kurslar/Spor-Bisiklet.pdf):

  • Bisiklet parçalarını, donanım, aksesuar materyallerinin tanıtıldığı 16-40 saat
  • Temel sürüş pozisyonları, etkin pedal çevirme, fren kontrolü ve manevra teknikleri ile spora özgü hareket yetkinliklerinin kazanıldığı 24-40 saat.
  • Spora özgü hareket yetkinliklerini, fiziksel ve psikolojik uyumlarını ve spora özgü hareket yetkinliklerini geliştirildiği 32-40 saat.
  • Dağ bisikleti, yol bisikleti, bmx bisikletinin ileri sürüş kabiliyetlerini spora özgü hareketleri öğrenme ve kullanma becerisini kazandıran, 32-40 saat
  • Bisiklet eğitici oyunlarından oluşan, 32-40 saat.

Başlangıç düzeyinde bir deneyimi ve birikimi olmayan hiçbir öğrencinin ilgisini çekmeyecek kapsamlı ve yoğun bir içerik. Bu haliyle öğrenciye de öğretmene de yük olmaktan fazlası beklemek gerçekçi olmaz zaten, seçmeli bisiklet dersimizden.

Bisiklet Sürmeyi Öğretmek

Bisiklet eğitimi denildiğinde akla ilk gelen şeylerden biri bisiklet sürmeyi öğretmek. Bir çok dernek ve topluluk bu iş çok güzel yapıyor. Bisikletin bakım, onarım ve pratik bilgilerin öğretimi de aynı şekilde çeşitli topluluklarda, sosyal medyada -youtube – yapılıyor.

Bisiklet eğitiminin en güzel örneklerinden birisi de Eti Sarı Bisiklet. Başlangıçta okullarda çocuklara bisiklet öğretmeye yönelik bu proje, son yıllarda kadınlara yönelik eğitimlere odaklandı. Örnek olacak, kutlanması gereken başarılı bir projedir Eti Sarı Bisiklet.

Eti Sarı Bisiklet

Proje, ETİ ve Aktif Yaşam Derneği işbirliğiyle 2014 yılında Eskişehir’de başladı. 2015 yılında İstanbul’a taşınan Sarı Bisiklet Projesi “Hareketlilik” kavramını bisiklet aracılığı ile toplumun her kesimine yaymayı amaçlıyor. Son 2 yıldır ‘Kadınlara’ odaklan proje, mahalle yaşamına bisikletle hareketli yaşamı entegre etmeyi amaçlıyor.

Proje kapsamında ilkokul eğitimleri, semt pazarı etkinlikleri, kampüs içi etkinlikler, mobil tamir aracı aktiviteleri, mahalle aktiviteleri ve toplu sürüş etkinlikleri gerçekleştiriliyor.

Son olarak Ocak 2018 tarihinde bisikletin geleceğine yönelik atılacak adımları ve olası çözümleri tartıştışıldığı Sarı Bisiklet Çalıştayı düzenlendi. Eskişehir'de düzenlenen çalıştaya başta İstanbul, İzmir, Ankara olamk üzere bir çok ilden 40 kadar kamu ve özel sektör çalışanı, sivil toplum kurumu temsilcisi katıldı.

Dersimiz Bisiklet

Dersimiz Bisiklet projesi Eskişehir’de başlayan yeni bir sivil, gönüllü bisiklet eğitimi porjesi. Bu yıl, 2018 hedefleri Eskişehir'de 500 ilk okul öğrencisi. Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı (TEGV) ile birlikte yürütülen projenin paydaşları, Sakin Okul Derneği ve Eskişehir Bisiklet Derneği.
Dersimiz Bisikletin amaçları:

  • Bisikleti tanıyan,
  • Bisikleti güvenli sürüş ilkelerine uygun kullanan,
  • Sürdürülebilir yaşam için bisikletin önemini (sağlık, ekonomi, ekoloji) bilen, çocuklar yetiştirmektir.

Böylece, sürdürülebilir bir yaşamın, sürdürülebilir ulaşımın yaygınlaşması, kent yaşamında kalıcı değişiklikler olması amaçlanıyor.

Dersimiz Bisiklet projesi öğretim programı ve alternatif eğitim yöntemleriyle okullardaki derslerden ayrılıyor. Bununla birlikte, geliştirdiği yaklaşım ve eğitim felsefesiyle okullarda da uygulanabilecek yeni bir bisiklet öğretim programının da ilk örneğini oluşturuyor. Dört oturumluk bu ilk uygulamanın ilerleyen dönemde, beslenme, sağlık, temel bakım onarım gibi konularla geliştirilmesi hedefleniyor. Öte yandan okul öncesi, orta okul ve liseler için de yeni öğretim programları aynı içeriğin geliştirilmesiyle oluşturulabilecek.

ABC...