Rota Planlaması, Etkenler ve Strateji

rota-planlamasi-etkenler-ve-strateji-01-bisiklopedi.jpg

ROTA PLANLAMASI, ETKENLER VE STRATEJİ

Hic unutmam, 1980 li yılların sonlarına doğru, Amerika'da uzun bir tura çıkayım dedim. Şöyle San Francisco'dan Boston ve New York taraflarına, yani Pacifik'ten Atlantik kıyılarına uzanayım dedim —bu benim ilk uzun turumdu.

Mesafe 4 bin kilometreyi geçiyor. O yıllarda ne internet, ne google haritalar, ne Facebook, ne de cep telofonu var. Yani teknoloji yok.

Günlerce kütüphanenin harita odasında takıldım. Hangi yolları alıp buralara ulaşabilirim, araştırdım. Haritalarda, hangi eyaletlerde cazip, manzaralı yerler var ve ilgimi çekecek coğrafyalar nerede onu arastırdım. Bu araştırmalarım günlerce, haftalarca sürdü.

Sonra, San Francisco'da bütün eyaletlerin haritalarını satan bir yeri keşfettim ve yolumdaki eyaletlerin haritalarını aldım. Hatırladığım kadarıyla 14 veya 16 eyalet geçecektim tur boyunca. Geçeceğim tüm yol numaraları da bu haritaların üzerinde bulunuyordu.

Her neyse bu hikayeyi kısa keseyim. Burada anlatmak isteğim şey, o yıllarda rota hazırlamanın gerçekten de çok zor olduğudur. Bugün artık işler karşılaştırılamayacak kadar kolay.

ROTA ÖNCESİ YAPILACAKLAR

  • Gidilecek yerler, bölgeler, ülkeler belirenir, seçilir.
  • Zamanlama belirlenir —bir ayliğına mı, 3 aylığına mı, yoksa 6 aylığına mı gidilecek?
    Ne kadar zaman ayırabileceğine karar verilir: Eş ve çocuklardan ne kadar ayrı kalınabilir? İş yerinden ne kadar izin alınabilir ya da kendi işindern ne kadar uzak kalınabilir?
  • En önemlilerinden biri de bütçe bu tura yeterli mi? Gidilecek ülkenin para birimi ile ne kadarlık bir bütçeye ihtiyaç var? Günde ortalama ne kadar harcanır vs.
  • Gidilecek ülke veya ülkeler vize istiyorlar mı? Vize işlemleri ne kadar sürüyor, zor mu, kolay mı?
  • Bisiklet veya yeni alınacak bisiklet bu tur için yeterli mi? Götürülecek malzemeler, giysiler, ekipmanlar zor hava koşulları için yeterli mi?

GERÇEK ROTA VE UYGULAMA: BASİTÇE VE KABATASLAK

Şimdi kendi kendine diyorsun ki: Tamam, ben bu kadar zamanlığına bir tura çıkabilirim. Uzun zamandan beri görmek ve keşfetmek istediğim bir kaç ülke ve bu ülkelerin bazı bölgeleri var ilgimi çeken. Şimdi artık planlama zamanı.

  1. Gidilecek ülke, tura başlanacak yer okyanus aşırı yani çok uzak olabilir. Ülkenden, evinden yola çıkacak, tura başlayacak kadar zaman var mı? Yoksa bir yere kadar uçakla gidilip mi başlanacak? Önce bunlar belirlenir.
  2. Bir rota hazırlarken ayrıntılar kadar önemli bir başka şey yoktur. Bunun için haftalarca gerekirse aylarca çalışılabilir.
    Google Haritalar'da rota üzerindeki köyler, kasabalar, kentler, dağlar veya göller arası mesafeler iyice öğrenilir. Bütün bu kentler ve bölgeler hakkinda bilgiler önceden araştırılır.
  3. Bu görülmek istenen yerlere giden başka alternatif yollar var mı? Bazen yollar hiç beklenmedik bir şekilde kapanabilir. Haritalara iyi bakmalı ve alternatif yollar belirlenmeli. Bu iş biraz vakit kaybettirse de en sonunda yine gidilecek yere varmayı sağlar. Bununla birlikte bazı kıtalarda malesef alternatif bir yol olmayabiliyor.
  4. Bu ülkelerde, bu bölgelerde bu mevsimde hava nasıldır, her ihtimal araştırılır. Ona göre de giyimler hazirlanır. Örneğin bazı kıtalarda mevsim hep yazdır, sıcaktır ve bu hiç değismez. Ben bisiklet çantalarımda her mevsim için bir giyim taşırım.
  5. Gidilecek yollarda dağlar, yokuşlar var mı?
    Google Earth 3D harita bunu gösterir —ya da alternatif başka uygulamalar. En azından normal Google haritadan yüksek irtifa geçişleri için rakımlara bakılabilir ve ona göre dik yokuşlu yollar, dağ geçitleri öğrenilir.
  6. Günde ortalama kaç kilometre yapılabildiği önemli. Önceden de bahsettiğim gibi, köyler, kasabalar ve sehirler arasi çok uzun mesafeler olabilir. Yemek ve su ihtiyacı için bu mesafeleri planlamak çok işe yarar.

Burada basitçe ana kısımları sizlerle paylasiyorum. Tabii ki bunların detaylarına girilebilir ve bu herkes için değisir. Bisiklet turlarında, kimin neyi sevdiği ve neden hoşlandığı bilinemez.

Bazı arkadaşlar kısa tura çıkar, ailesi, işi ve sorumlulukları vardır. Uzun turlara zaman ayıramaz ve bu anlaşılır bir durumdur. Bazılarının sorumlulukları bütçesini dikkatli yönetmeyi gerektirebilir. Başkaları durumları müsait olduğu halde, devamlı ekonomik rotaları seçer, tur için fazla para harcamak istemez. Bazı arkadaşlar dağarı, yüksek irtifaları sevmez, kötü hava şartlarından geçmek istemez. Kimisi de benim gibi zor ve riskli rotaları seçer, zor rotalar %80 daha güzeldir ve maceralı. Bazı arkadaşlar da ülkesinden dışarı hiç çıkmaz.

Bunlarin hepsini gördüm ve halen de görüyoruz. Herkesin rota seçimi ve planlamasında kendine göre bir nedeni var. Gectiğimiz senelerde asağı yukarı 15 arkadaşa rota planlamasında yardımcı oldum. Bundan sonra da her zaman burdayım.

Hepinize güzel turlar diliyorum.

*Yeni yazılar, paylaşımlar ve iletişim için https://www.facebook.com/fatih.aksoy.144

ABC...