Türkiye'nin İlk 4. Nesil Paylaşımlı Bisiklet Platformu

dorduncunesilbisikletplatformukmu-bisiklopedi.jpg

4. NESİL PAYLAŞIMLI BİSİKLET PLATFORMU TÜRKİYE'DE

Türkiye’nin ilk 4 Nesil Paylaşımlı Bisiklet Platformu (UNİBİKE) Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesinde (KMÜ) hayata geçti.

KMÜ Rektörlüğü tarafından öğrenciler ve üniversite personelinin yerleşke içerisinde hızlı ve rahat ulaşım sağlamaları amacıyla hayata geçirilen UNİBİKE 4. Nesil Paylaşımlı Bisiklet Platformunun açılışına KMÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Akgül, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Birol Üner, UNİBEKE Yönetim Kurulu Başkanı Nurullah Taç ile üniversite personeli ve öğrenciler katıldı.

Açılışta konuşan Rektör Prof. Dr. Mehmet Akgül, "Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi olarak ülkemizde ilk kez uygulanmaya başlanan 4. Nesil Paylaşımlı Bisiklet Platformuna ev sahipliği yapmaktan son derece memnun olduğumuzu belirtmek istiyorum" dedi.

Rektör Akgül, konuşmasının devamında öğrencileri trafik kurallarına uyma konusunda uyarı yaparak, “Temiz enerji konusunda öncü çalışmalara imza atmayı planlayan üniversitemizde bu alandaki uygulamaların birisini daha hayata geçirmiş bulunmaktayız. Artık üniversitemiz öğrencileri ve çalışanları sağlıklı, ekonomik ve çevreci bu ulaşım araçlarıyla yerleşke içerisinde diledikleri noktaya hızlı ve kolay bir şekilde ulaşabilecekler. Dünyada 2014 yılından beri uygulanmakta olan 4. Nesil Bisiklet Platformu, ülkemizde ilk kez Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesinde başlatılmış bulunmaktadır. Öncelikle bu projeyi hayata geçiren Unibike Şirketi yetkililerine teşekkür ediyor, projenin tüm üniversitemiz mensuplarına hayırlı olmasını diliyorum" şeklinde konuştu.

Türkiye’de ilk kez uygulanıyor

Hayata geçirilen uygulama hakkında gazetecilere açıklama yapan UNİBİKE Yönetim Kurulu Başkanı Nurullah Taç, UNİBİKE Paylaşımlı Bisiklet Platformunun Türkiye’de ilk defa uygulandığını aktararak, “Buna 4. Nesil Paylaşımlı Bisiklet Sistemi deniliyor. İstasyonsuz, mobil uygulama ile çalışıyor ve zamanla tarifelendiriliyor. İstasyonsuz oluşu esneklik sağlıyor. İleriki aylarda civar restoranlarda yemek yiyen öğrenciler indirim alarak ücretsiz bisiklet kullanabilecekler’’ dedi.

Bisikletlerin, öğrenci sağlığını olumlu etkileme konusunda yararlı olacağını belirten, Taç, “Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesinin yerleşkesi oldukça büyük. Yaklaşık 15 bin öğrenci var ve 20 dakika kampüs içerisinde yürümek durumunda kalıyorlar. Ama bisiklet ile 5 dakikada istediği yere ulaşabiliyor. Aynı zamanda fakültelerde geç saatlerde kütüphaneye gitmek isteyen öğrenciler için veya dışarıdan gelenler vatandaşlar aynı sistemi kullanabilir. Her yönüyle hem ekonomik, hem sağlıklı, hem çevreci, hem eğlenceli, hem de pratik” ifadelerini kullandı.

Üniversitede okuyan öğrenciler ise, uygulamanın gayet güzel olduğunu söyleyerek, üniversite yetkililerine teşekkür etti.

Program, katılımcıların yerleşke içerisinde istasyonsuz bisikleti kullanmalarıyla devam etti. Uygulama kapsamında KMÜ öğrencilerine tanıtım amaçlı 20 TL’lik ilk kullanımı ücretsiz olacağı bildirildi.

Kaynak: http://www.karar.com/karaman/4-nesil-paylasimli-bisiklet-platformu-turkiyede-ilk-kez-kmude-749585