Bakım

bakim01-bisiklopedi.jpeg.jpg

BAKIM

Bisiklet bakımı günlük, aylık ve yıllık olmak üzere üç gruba toparlanabilir. Yapılan bakımların bir listesi —tarihleri ve yapılan işlemlerin belirtilmesi— yararlı olacaktır. Özellikle zincir ve aktarıcı sisteminin değişen parçaları, lastiklerin değişim, üretim ve son kullanma tarihini, raf ömrünü bilmek önemlidir.

Bisiklet Günlük Bakımı

Bunlar bisikletin her kullanımında kontrol edilmesi gereken şeylerdir. Bisiklet günlük bakımı işlemleri zorunlu yapılması gerekenler olarak da adlandırılabilir. Bunlar:

  1. Lastik hava basıncı
  2. Aydınlatma sistemi (lambalar)
  3. Frenler (fren bakımı)
  4. Tekerlek otomatik kilitleri (quick release)

Bisiklet Aylık Bakımı

Aylık bakım işlemleri bir, iki ay aralıklı olarak kontrol edileceklerden oluşuyor. Bunlar;

  1. Dış lastiklerdeki aşınma (Lastik , Lastik rotasyonu). Lastik sırt deseni, dişlerdeki aşınma ve lastik yanaklarında oluşan çatlaklar, yırtılmalar belirlenir.
  2. Tekerlek akordu. V frenli bisikletlerde bu kolayca kendini gösterir, fren pabuçları sürter. Özellikle dikey sapmalar (balans) zamanında farkedilmezse uzun turlarda üzücü durumlara yol açabilir.
  3. Göbek ve furç (maşa yatağı) boşlukları sürüş sırasında kendini gösterir. Düzgün zeminde —özellikle fren yapıldığında— oluşan sarsıntılar yoluyla kolayca farkedilir.
  4. Vites sistemi: zincir aşınma durumu (Zincir yıpranması), vites attırıcılar (vites ayarları), ruble ve makaraların temizliği, fren vites kabloları
  5. Kadro çatlağı, maşa ve kadrodaki tüm somunlar aylık kontrol edilir. Bu işlem genellikle bisiklet temizliği sırasında da yapılır.

Bisiklet Yıllık Bakımı

Yıllık ya da altı ay aralıklı yapılacak işlemlerdir. Yazlık ve kışlık bakım olarak da yapılabilir. Bu işler:

  1. Tekerleklerin akordu ve tellerin tansiyonu
  2. Göbeklerde boşluk
  3. Disk fren balataları ve v-fren kartuşları (fren bakımı)
  4. Vites sistemi; aktarıcılar, dişliler (vites ayarları)

İlişkili Maddeler

Bakım ile ilgili maddeler...

ABC...