Bisikletlinin Yükümlülükleri

bisikletlinin-yukumlulukleri-01-bisiklopedi.jpg

BİSİKLETLİNİN YÜKÜMLÜLÜKLERİ

Kanunen bisikletler motorlu taşıtlarla aynı haklara ve sorumluluklara sahiptir. Bisiklet kullanıcı sayısı arttıkça kurallara uymayan, sorumluluklarını yerine getirmeyen bisikletli sayısı da artıyor. Bisiklet camiamız daha ziyade trafikteki diğer unsurların eğitilmesi gerektiğini savunuyor, bunun için çaba harcıyor, ancak bisikletlilerin yol açtığı kazalar ve bisikletlilerin eğitilmesi konuları biraz ikinci planda kalıyor. Bu arada açıklanan resmi istatistiklerde son 2 yıl içinde 258 bisikletlinin trafikte hayatını kaybettiği ve bu vakaların neredeyse tamamında motorlu taşıt sürücülerinde kusur bulunmadığı belirtilmiş. Bu veriler pek gerçekçi değil gibi.

Peki trafikte güvenliği en üst düzeye çıkarmak için bisikletliye düşen sorumluluklar neler?

Kask. Kafaya tam oturan ölçülerde olmalı, Çene altı bağlantısı mutlaka yapılmalı.

Bedeninize uygun ve bakımlı bir bisiklet. Bakımsız bir bisiklet kullanıyorsanız iyi bir bisiklet binicisi olmanızın çok anlamı yok.

Görünürlüğü arttırmak için parlak giysiler.

Gece sürüşleri için reflektörlü giysiler ve güçlü ışıklar. (Önde beyaz, arkada kırmızı)

Uygun taşıma olanağı yoksa bisikletinizde ikinci bir kişiyi taşımayın.

Sürüş sırasında işaret verme haricinde gidonu iki elinizle tutun.

Eşya taşıyorsanız, eşyayı bisiklete iyice sabitlediğinizden emin olun. Güvenilir taşıma aparatları bulundurun.

Ayakkabı bağcıklarını ve pantolon paçalarını bisikletin dişlisine takılmayacak şekilde bağlayın. Geniş paçalar için paça bandı takın. Mümkün olduğunca dar paçalı pantolonları tercih edin.

Rotanızı planlayın. Trafik yoğunluğu düşük olan yolları tercih edin. Ara sokaklar çoğu zaman tahmin edemeyeceğiniz kadar uygun olabilir.

Bisiklet yolu varsa onu kullanın. Bisiklet yolu olan güzergahta motorlu taşıt yolunu kullanmak yasaktır.

Sürekli trafikteki diğer unsurlara odaklanın, ne yapacaklarını tahmin etmeye çalışın.

Bütün trafik işaretlerine ve kurallarına uyun. (Bu konuda çok eleştiri alıyoruz)

Motorlu taşıt sürücülerinin sizi görmemiş olabileceği ihtimalini aklınızdan hiç çıkarmayın ve buna göre hareket edin.

Yol üzerindeki çukurlar, tren rayları, yabancı cisimleri dikkatle gözlemleyin.

Kulaklıkla müzik dinlemeyin, elinize telefonunuzu almayın.

Trafikteki motorlu taşıt sürücülerinin, yayaların ve diğer bisikletlilerin, sizin bir sonraki hareketinizi tahmin etmelerine yardımcı olun.

Daha görünür olduğunuzu düşündüğünüz konumda seyredin. Ani yön değişikliği ve ani durmalardan kaçının. Şerit veya yön değiştirirken omzunuzun üstünden yolu kontrol edin.

Kaldırımda bisiklet kullanımı ülkemizde yasaktır. Kaldırımda bisikletten inin. (Çevre ve Şehircilik Bakanlığının bisiklet master planını hazırlayan heyet bu konuda kanun değişikliği için meclise bir tavsiyede bulunmuş. Önümüzdeki süreçte yasal hale gelebilir)

Bisiklet sürüş becerilerinizi geliştirin. Trafikteki diğer unsurlarla iletişim yollarını öğrenin.

Yol kenarına park etmiş aracı sollarken kapısının aniden açılabileceğini unutmayın. Açılacak kapıya çarpmamak için kapı uzunluğu kadar boşluk bırakın. Sürücülerin kapıyı sol el yerine sağ elle açmaları durumunda arkadan gelen unsurları görebildiği bilinen bir gerçek, ama bu konuda sürücü kurslarında veya uygun ortamlarda eğitim verilmesi gerekiyor.

Trafik ışıklarında bir otomobilin sağında durmuşsanız o aracın sürücüsünün sizi görme olasılığı çok düşüktür. O araç sağa dönecek ve siz karşıya gidecekseniz aracın gitmesini bekleyin. Bu tehlike kamyonların yanındayken çok daha fazladır. Çünkü kamyonların aynasındaki kör nokta çok daha geniş bir açıyı kapsar.

Araçları geçmeniz gerekiyorsa sollama yapın. Sağından geçmeyin.

Buraya eklememi istediğiniz bilgiler varsa lütfen [email protected]’a email yoluyla bildirin.

Güvenli sürüşler dileğiyle.

Kaynak: BİSİKLETLİYİZBİZ.COM

ABC...