Flexi 121 Tasarım Hatası Mı, Harikası Mı?

flexi121-blog-01-bisiklopedi.jpeg

FLEXI 121 TASARIM HATASI MI, HARİKASI MI?

Uzun zamandır takip ettiğim bisikletlerden biridir, Flexi 121. Bu güne dek 3 farklı model Dahon ve son olarak Carraro'nun Troya'sını kullandım. Sırası gelmiş, şimdi yeni oyuncağım Flexi 121.

Bir Tasarım Hatası Mı?

Arkaya doğru bu kadar eğimli bir sele borusu da nedir? Kırılır, eğilir, bükülür diye korkuyor insan. Dahası kadro borusu ile kolon borusu arasına büyük büyük kaynaklarla eklenen destek demiri de bu korkuyu pekiştiriyor. Belli ki bir zayıflık farkedilmiş ve sonradan bu düzenlemeye, eklemeye gidilmiş. Yoksa füturist bir estetik dokunuş mudur, bilemedim.

Bu konuda hiçbir şikayet olmaması endişemizin yersiz olduğunun en sağlam göstergesi. Biz de güveniyoruz Carraro'ya. Dahası netteki paylaşımlar, dönütler hep olumlu Flexi 121 için.

Kısa Boylu Kullanıcılar Dikkat

Katlanır bisikletlerin en önemli özellikleridir, sele ve gidon boylarını ayarlayarak kişiselleştirilebilmesi. Yani farklı kadro boylarında üretilmezler. Kullanıcı bisikleti boyuna, bedenine göre ayarlayabilir.

Genellikle karşılaşılan sorun uzun boylu kullanıcılara sele borusunun kısa kalmasıdır. Troya'da bu sorunla karşılaşmıştık. Flexi 121 tam tersi. Sele borusunun arkaya fazladan açısı kısa boylular için bir engel oluşturuyor bu kez. Sele gidon arası mesafe uzuyor, kadro boyu büyük geliyor. Kısa boylu kullanıcılara önerimiz denemeden almasınlar.

Bir Tasarım Harikası Mı?

Üçlü aynakol ile 21 vites belki de en büyük üstünlüğü. Çamurluk, bagaj, parkayağı vb kullanıcı ihtiyaçları standart donanım.

Dik ve uzun rampalarda küçük ayna dişlisi (28 tırnak) çok başarılı. Yorulmadan, yılmadan her rampayı tırmanabiliyor. Düz yolda yüksek hızlara ulaşmak için de büyük ayna dişlisi (48 tırnak) yeterli oluyor. 20 inch tekerlekleriyle şehir bisikletlerine, tur bisikletlerine eşlik edebiliyor.

Vites geçişleri doğru ayarlar yapıldığında çok başarılı. Turney sorunsuz bir sistemdir. Parça değiştirilmesi gerektiğinde ekonomiktir.

Döndürmeli vites değiştiricileri genellikle istenmez. Özellikle orta aynada konumu bulmak zordur, zincir sürter. Ancak bu bir fırsat yaratıyor. Zincir çapraza geldiğinde, attırıcının küçük bir hareketi ile sürtme önlenebiliyor.

Katlanır Tur Bisikleti

Flexi 121'in üçlü aynakolu ile sunduğu en büyük fırsatlardan biri de uzun turlara elverişli bir bisiklet olması. Bagaj ile 20 lt tur çantaları kullanılabiliyor. İstenirse ön maşaya da bagaj takmak olanaklı. Böylece uzun turlara elverişli bir katlanır bisiklet ortaya çıkıyor. Özellikle otobüs, uçak, tren aktarmalı tur planları için iyi bir seçenek olabilir Flexi 121.

Katlama Düzeneği

En çok şikayet katlama dözüneklerinden gelir, katlanır bisikletlerde. Tam sabitlenemeyen sistemler boşluk ve ses yapar. Bu sürücü için çok rahatsız edicidir. Flexi 121'imiz bu konuda sorunsuz. Bisikletimizin gidon katlama menteşesindeki boşluğu, yay ayar sonununu limitine dek sıkılayarak giderdik. Böylece gidon borumuz sabit bir şekilde kilitlendi. Kadro katlama menteşesi de boşluksuz kilitlenebiliyor.

ABC...