Matara

matara-04-bisiklopedi-2-.jpg

MATARA

Bisiklet doğanın kurtuluşu için bir son fırsat sunarken, festivaller doğaya karşı girişilmiş büyük bir kıyıma hizmet etmiyor mu?

Sürdürülebilir yaşam için, sürdürülebilir ulaşım için bisikleti öneriyoruz. Ulaşımımızda bisikleti seçiyoruz. Bu yolla karbon ayak izimizi azaltıyoruz. Otomobil yerine bisiklet seçtiğimizde karbon salınımı 15 kat azalıyor. Otomobil yerine bisiklet üremeyi başardığımızda bu oran 15 bin kata çıkacak. Doğaya verdiğimiz zarar bu yolda sona erecektir...

Bisiklet kullanımımız yaygınlaşırken festival sayısı da her yıl katlanarak artıyor. Geçtiğimiz bir yılda ulusal ölçekte yapılan festival ve tur sayısı 50'yi bulmuş. Yerel organizasyonlar katılırsa sayı binlere çıkıyor.

Şimdi sorun şu, hemen hemen her festivalde katılımcılara ücretsiz su veriliyor. Çoğunlukla yarım litrelik plastik şişeler bunlar. Bir festivale ortalama 200 bisikletçi katılır. Festivaller ortalama ortalama 3 gün sürer. Bir kişi günde en az 3-4 şişe su tüketir. Bu sayılar festival başına toplam plastik şişe atığının 2000'i geçtiğini bildiriyor. Plastik şişenin üretimi, dolumu, taşıması, geri dönüşümü ve en önemlisi doğada kalanı, hepsi ayrı ayrı sorun.

Bu yıkıcı döngüye ortak olmak zorunda mıyız?

En kolay çözüm katılımcıların birer matara ile gelmelerini istemek. Bazı turlarda, festivallerde bu yapılıyor.

İkinci —ve daha etkili— bir çözüm katılımcılara bir matara hediye etmek. Daha da etkili çünkü, festivalden sonra da kullanılmaya, plastik tüketimini azaltmaya devam ediyor. Bir matara ile tüketici bisikletçi davranışı değişiyor, türetici bisikletçi davranışına dönüşüyor.

Katılımcıya bir matara vermenin maliyeti 10 şişe plastik sudan daha fazla olmamalı. Decathlon'da 10 liraya matara satılabiliyor. Dahası, plastik su yalnızca su üreticisinin reklamını yapar ve su bitince atılır. Oysa matara üzerinde istenilen iletiye yer verilebilir. Çok kullanımlıktır, kalıcıdır matara. Hem kullanım değeri hem reklam değeri daha fazladır.

Sonuç olarak bir etkinlikte su yerine matara vermek işten bile değil. Matara nereden doldurulacak, bu da sorun değildir. Hatta yeni fırsatlar yaratır. Rota üzerinde henüz kurumamış pınarlar farkedilir, tur rotaları su olan yollara yönelir, vs. Yalnızca, su bulunmayan rotalarda daha önce plastik şişe taşıyan araçlar damacana taşıyabilir...

O halde artık festival düzenleyicileri uyarmak, plastik şişede su dağıtılmamasını istemek ödevimiz, doğaya karşı sorumluluğumuzdur. Ne dersiniz, yapabilir miyiz?

Plastik sişe ile su veren festivallere katılmayalım. Bu doğa katliamına ortak olmayalım.

ABC...