Bitmeyen rampalar, biten enerjiler. Bir daha da bisiklete binmemler, vs... Yeni başlayanların yakasını bırakmayan kabuslar bunlar.
Rampaya yaklaşırken ilkin aynakol dişlisi, ön-vites ayarlanır. Önceki deneyimlerden yararlanarak karar verilir buna. Küçük ayna mı orta ayna mı? Daha önce yaşanmıştır mutluka. Rampanın sonu gelmeden rublenin son dişlisi gelir dayanır. Sonra? Sonra, devir düşer giderek. Kaçınılmaz son, in bisikletini it.
Kim istemez, rampanın bitimine daha epey yol varken rulenin sonuna sürpriz bir iki dişli daha?
Ekonomik sınıftan ürünlerde, aynakollar genellikle en büyük kombinasyonlardan kullanılıyor. Bunlar genellikle 28, 38, 48 tırnak dişliler. Çoğunlukla 21 ve 24 vites olan bisikletlerin arka dişlileri de 32 tırnaktan daha büyük değildir. Bisikletinize, çevrenizdekilere bakın böyle olduğunu göreceksiniz. Bizim üzerinde çalıştığımız bisiklet de Lapierre Cross 200 Lady, böyleldi.
Bir bisikletin tırmanış yeteneğini artırmanın en kolay iki yolu:
Birincisi daha kolay ve ekonomiktir genellikle. İkincisi arka dişliyi büyütmek biraz daha karmaşıktır. Arka aktarıcının kapasitesi, çalışma aralığı yeterli olmalıdır. Aksi halde rubleyi büyütmeye ek olarak aktarıcıyı da değiştirmek gerekebilir. Özellikle 7'li rublelerde bir megarange ruble ile kuvvet kazancı çok artırılabilir.
Birinci yolu, aynakolu küçültmeyi seçtik biz. Yaklaşık 100 lira (2019 fiyatı) bir bütçe ile 22, 32, 42 tırnak bir shimano aynakol kullandık. Aynakolu değiştirmenin yanı sıra zincirin kısaltıldı —iki bakla— ve aktarıcı yeniden ayarlandı.
Hesap basit, 28/38/48 oranlı orjinal düzenden, 22/32/42 yeni küçük aynakola geçiyoruz —kazancımız %21,5.
Orijinal dişli, 28 tırnak küçük aynakol dişlisi ile birinci viteste (32 tırnak kaset dişlisi ile) yakaladığımız en büyük oran 0,88 değeriydi. Yeni 22 tırnak aynakol dişlisi üçüncü viteste (24 tırnak kaset dişlisi ile) 0,92 değerini yakaladık. Dahası yeni sistemimiz ile 1 ve 2. viteslerdeki oranlarımız sırasıyla 0,79 ve 0,69 oldu. Böylece, açıkça ek iki vites kazandık. Bisikletimiz 8 vites yerine 10 vites gibi oldu. Başka bir deyişle 1/1 (birinci) vitesten sonra iki küçük vitesimiz daha var artık.
Büyük ayna dişlisinin küçülmesi nedeniyle oluşan kayıp ise yalnızca bir vites düzeyinde. Orjinal 48 tırnak ayna ile 3/8 viteste (12 tırnak ruble ile) kazanılan oran 4,00 artık yok. Eski 3/7 vites kazancı 3,43 şimdi 3/8 ile ulaşılabiliyor. Bu durumda da 24'üncü vitesimiz yok artık.
0 İLETİ
SORUNUZU GÖNDERİNİZ