Pinokyo Bisiklet Tarihçesi

pinokyo-bisiklet-tarihcesi-07-bisiklopedi.jpeg

PİNOKYO BİSİKLET TARİHÇESİ

Bugün Türkiye’nin En Büyük Bisiklet Mobilet Fabrikası Beldesan ve Pinokyo Bisiklet Tarihçesi ile karşınızdayım. Bakalım bu kadar az kaynakla tarihçe nasıl hazırlayabileceğim göreceğiz. Üstelik Türkiye’nin Lider Firmalarından Koç Gurubuna ait bir kuruluşun tarihçesi…

Dikkat ettiyseniz yukarıda Türkiye’nin İlk Bisiklet Fabrikası yerine En Büyük ( 1966 Yılında ) demeyi tercih ettim. Çünkü Türkiye’deki ilk Bisiklet Üretim atölyesini Milli Bisikletçimiz Cavit Cav 1920’li yılların ortalarında kurdu. Cav Markası ile 1960’ların sonlarına kadar Bisiklet üretti. Nasip olursa Cavit Cav’ın hayat hikayesini sizlere başka bir makalede anlatmak istiyorum.

1960’lardaki bir başka gelişme ise Beldesan’ın kuruluşuydu. Bu aynı zamanda bisiklet ve mobilet sanayinin de hayata geçirilişiydi. Hikâyesi ise şöyle gelişti: Standart Belde şirketi bir yandan Ford ürünü araç ve yedek parça satışıyla meşgul oluyor, diğer yandan da belediyelerin vasıtalarını imal edip satıyordu. Standart Belde’nin Ortak Müdürü Berti Kamhi, bu dağınık çalışmalara yön vermek için çaba harcamakla yetinmiyor ve yan sanayi kurma girişimlerinde de bulunuyordu. Bu kapsamda Standart Belde’nin sorumluları hem Türkiye’de buji imal imkanlarını araştırdılar hem de Avrupa’da mobilet satışlarının ne kadar yüksek olduğunu fark edip, Türkiye’de de mobilet imalatına girilmesini önerdiler.

Sadece işini yapmaya odaklanan değil, her zaman şirketin geleceği için de özel çaba harcayan Koç çalışanları, bir yeni adıma daha önayak olmuşlardı böylece. Bu iki öneri de Koç Topluluğu tarafından kabul edildi. 29 Nisan 1966 yılında Beldesan Fabrikası’nın temeli atıldı ve 9 Mayıs 1966’da Beldesan resmi olarak kuruldu. Şirketin ortakları Standart Belde, Motör Ticaret ve Koç Holding’di. Beldesan zaman içinde çeşitli değişiklikler geçirmiş olsa da, mobilet ve bisiklet üretimini en iyi şekilde gerçekleştirdi, ayrıca amortisör üretimine de girerek, bu konuda da yüksek noktalara ulaştı . ” ( Kaynak: Otokoç Otomotiv 90. Yıl Kitabı )

Öyle Pinokyo Bisklet Tarihçesi dediğime fazla bakmayın, tarihçe dediğinin başı da sonu da belli olur. Bizim hikayemizin sadece başı belli, 1966 yılında Beldesan Fabrikasının kurulması ile başlayan hikaye 1990’ların ortalarına doğru Beldesan Rody ( Pinokyo’ya benzer ) ile son buldu. Bu makale hakkında çoğu bilgiler net değil, bu yüzden yorumlar vasıtası ile bana bildiklerinizi ulaştırırsanız çok sevinirim. Böylece bizden sonra gelecek olanlara iyi kötü bir kaynak hazırlamış oluruz.

Özellikle 70’li ve 80’li yıllara damgasını vuran Pinokyo Bisiklet ile anısı olmayan nerdeyse yok gibidir. Özellikle benim gibi 50’li yaşlarda olanların. Rahmetli Babamın bana almış olduğu Pinokyo bisiklet ile geçti benim çocukluğum, sonraları büyümeye başlayınca gözümü Metalik Balköpüğü renginde Belde Kobra’ya dikmiştim, rahmetli gazete kampanyasıyla onuda aldı. Daha sonra Metalik Yeşil Renkli Peugeot 103 Mobiletim oldu. Şimdi düşünüyorum da ne kadar şanslı bir çocukluğum olmuş

Katlanak rahatça bagaja sığma özelliği ile rahat bir kullanım sunan Belde Pinokyo Bisikleti Fransız Bisiklet teknolojisi kullanılarak üretiliyordu. Tüm Belde Bisikletlerinde Fransız Maillard ( Sachs ) kompenentleri ile üretiliyordu. Belde bisikletleri hem rahat akıcı, hem sağlam bisikletlerdi. 1963 yılında kurulan Bisan firması, Beldesan ile sürekli rekabet halindeydi. Pinokyo‘nun Bisan‘daki karşılığı Hüdaverdi modeliydi.

Pinokyo Bisikletin bir de Jimnastik kondisyon bisikleti buluyordu. Günümüzde bunlardan çok nadir de olsa karşılaşmak mümkün oluyor. Pinokyo bisiklet özellikle Bisiklet koloksiyonerlerinin gözdesi olmuş durumdaç Bir çok kişi bunları bulup topluyorlar. Bunun güzel bir örneğini Doğukan Manço’nun videosundan izleyebilirsiniz. Pinokyo ile ilgili ne kadar teknik bilgi varsa sizlerden bekliyorum. Kalın sağlıcakla…

Kaynak: www.klasikotom.com

Yazılarımdan daha kolay haberdar olmak için Bloğuma Abone olabilirsiniz böylelikle yeni yazılarım otomatik olarak mail kutunuza iletilebilecektir.

ABC...