Turda Ne Kadar Su İçmeli?

turda-ne-kadar-su-icmeli-01-bisiklopedi.jpg

TURDA NE KADAR SU İÇMELİ?

Dağcılık, koşu, bisiklet ya da başka bir spor her ne olursa olsun en yüksek başarım için gereken ilk şey sudur. Çalışan kas oksijene ve besin ögelerine ihtiyaç duyar. Besin ögelerinin başında enerji kaynakları, karbonhidrat, yağ ve proteinler ile mineraller gelir. Su azaldığında ilk olarak mineraller eksilir. Enerji üretimi, verimi düşer.

Su bir yandan da bedenin soğutma sistemidir. Terleme yoluyla soğuyan bedenimiz sürekli sıvı, su kaybeder.

Susamadan Su İç!

Susandığında su içmek için geç kalınmıştır, kaypılar başlamıştır. Bu yüzden susamadan tur boyunca azar azar su içmek en iyisidir.

Susuzluk devam ederse enerji ve buna bağlı olarak başarım azalır. Baş ağrısı, mide bulantısı ve kramplar ileri düzeyde susuzluk belirtileridir. Susuz kalmanın sonucu bayılmaya kadar varabilir.

Ne Kadar İçmeli?

Yeterince sıvı alındığının en güvenilir göstergesi idarırın renksiz olmasıdır. İdrar renklendiğinde susuzluk başlamıştır. En iyisi idrarın saydam rengini koruyarak devam etmektir.

Ortalama sıcaklıkta, ılık bir havada yapılan etkinlikerde saatte yaşanan sıvı kaybı 1 litreyi bulabilir. Bu durumda kayıpların karşılanması saatte alınması gereken su miktarı yine 1 litre olacaktır. Etkinlik boyunca aralıklı olarak, azar azar 1 litreye yakın sıvı almak gerekir. Hava sıcaklığı ile orantılı olarak serin sular daha işlevsel olur.

Sıvı almaya etkinlik öncesinde başlanır. Etkinlikten bir saat önce başlayarak yaklaşık 1 litre sıvı almak bedeni suya doyurur. Böylece etkinlik sürecinde yalnızca kayıpları tamamlamak yeterli olacaktır.

Fazla Su Zararlı Mı?

Suyun fazlası olmaz. Fazla su idrar yoluyla atılır. İdrarın renksiz olması ihtiyaç fazlası su olduğunu, işlerin yolunda gitttiğini gösterir.

Dehidrasyon

Sıcak bir günde yapılan bisiklet antrenmanında saatte kaybedilen sıvı miktarı 2 litreyi bulabilir. Bu süre boyunca sıvı alınmaz, eksikler tamamlanmazsa dehidrasyon başlar. İlk belirtiler performansın düşmesi ve yorgunluktur.

Susuzluk devam ederse baş ağrısı, koordinasyon bozuklukları ve kramplar ortaya çıkar.

Sıvı kaybı daha da devam ettiğinde sıcak çarpması kendini gösterir —yüksek ateş ve baygınlık.

ABC...