D Vitamini

d-vitamini01-bisiklopedi.jpeg

D VİTAMİNİ

Nedir, ne işe yarar?

Eksikliğinin çocuklarda raşitizm hastalığına yol açtığı vitamindir. Kemiğin ana yapı taşlarından birisi olan kalsiyumun emilebilmesi için gereklidir.

Kasların çalışabilmesinde, sinir sisteminin işleyişinde görevleri bulunur.

Kaynakları neler?

Üç yolla alınabiliyor:

  • Cildin vitamini kendisinin üretmesi.
  • Diyet.
  • Vitamin takviyesi

Ülkemizin coğrafi konumu nedeniyle güneşlenme etkisiyle yeterli miktarda sentezlenmesi mümkün değildir. Yalnızca 11-13 saatleri arasında ve bedenin %40'ı açıkta kalacak şekilde, şort ve kolsuz t-shirt ile günüşlenmek gerekiyor. Besinler yoluyla da günlük gereksinimi karşılamak pek mümkün görünmez. Örneğin D vitamini kaynağı olarak önerilen süt ile günlük ihtiyacı karşılamak için kovayla süt içmek gerekir. Balık yiyerek günlük ihtiyaç karşılanmak istenirse bu 10 lüfer ya da yaklaşık 1 kg somona karşılık gelir. Bu nedenle özellikle güneşin de yetersiz olduğu coğrafyalarda vitamin takviyesi almak neredeyse kaçınılmazdır.

D Vitamini Eksikliği Belirtileri Nelerdir?

Yorgunluk, genel vücut ağrısı olabilir. Enfeksiyon sıklığında artış görülebilir. El ve ayak bilekleri, omuz eklemeleri ve parmaklarda ağrı,değişken ruh hali, depresyon, uykusuzluk, baş ağrısı, saç dökülmesi gibi belirtiler de bulunabilir.

Yüksek D vitamini düzeyinin düşme ve düşmeye bağlı yaralanmalarda %80 lere varan azalmaları sağladığı bilimsel çalışmalarla gösterilmiştir.

Başta soğuk algınlığı olmak üzere enfeksiyonların kış aylarında artışında da D vitamini eksikliğinin etkili olduğu ileri sürlmektedir.

Olması Gereken Kan Düzeyi Ne?

  • Ciddi eksiklik: 30 nmol / L'nin altında (12 ng / mL)
  • Hafif eksiklik: 30 nmol / L (12 ng / mL) ile 50 nmol / L (20 ng / mL) arasında
  • Normal seviyeler: 50 nmol / L (20 ng / mL) ile 125 nmol / L (50 ng / mL) arasında

Bireysel farklılıklara göre, D vitamini gereksinimi değişkendir. Vücut boyutuna, ağırlığa, yaşa, ne kadar egzersiz yapıldığına bağlı olarak değişebilir. Gerekli kan düzeyi, yaşanılan yerin coğrafi konumuna, güneş altında ne kadar zaman geçirildiğine de bağlıdır.

Günlük gereksinim yaklaşık 5000 IU'dir. Önerilen kan düzeyi 40-60 nmol / L arasıdır. Bu düzeylere dek takviye alırken aşırı doz ve toksik etki yönünde bir endişe yersizdir. 200 ng/ml altında hiçbir toksik etkinin görülmediğini ileri süren bilimsel çalışmalar bulunmaktadır. Bununla birlikte 30 nmol / L düzeyini eksiklik görmeyen, yeterli gören hekimler ve bilimsel yaklaşımlar da var.

Çeşitli kanser türlerine karşı koruyucu etkisi olduğu ileri sürülmektedir. Meme kanseri, tip I diyabet, multipl skleroz, ve kolon kanseri oranında 5 yıl içinde %70 azalma gözlenen bilimsel çalışmalar bulunmaktadır.

ABC...