Askıda Bisiklet

askida-bisiklet-zehra-erbil-roportaj-01-bisiklopedi.jpeg

ASKIDA BİSİKLET

Köyceğiz'de başlayan nefis bir sosyal sorumluluk projesini işitmiştik. Projenin mimarı Zehra Erbil ile Didim Bisiklet festivalinde yolumuz kesişince fırsatı değerlendirdik. Askıda Bisiklet projesini ve hikayesini bizimle paylaştığı için Zehra Erbil'e çok teşekkür ediyoruz.

Bisiklopedi: Zehra Erbil kimdir? Bize kendinizi tanıtır mısınız?
Zehra Erbil: Adım Zehra Erbil, 1971 İstanbul doğumluyum. Annem, babam, dedelerim,atalarım İstanbul'da doğmuş büyümüş. Bir köyüm yok. Memur bir ailenin sekizinci çocuğuyum. Şartlar çok kolay olmasa da teknoloji hayatımızın her alanına girmişti.Sene 1992, ilk işe başladığım yıllarda masamda bilgisayar vardı. Evimizde televizyon vardı.Bisikletle ise 3 yaşındayken tanıştım. Yıl 2008 eşim ve kızım ile Köyceğiz'e taşındık. Köy yaşantısıyla ilk kez tanıştık, çıplak gözle gördük.

Bisiklopedi: Köyceğiz'de yüzünüzü köylere dönmüş, güzel düşler, güzel işler peşindesiniz. Biraz bunlardan söz eder misiniz bize?
Zehra Erbil: Burası doğu değil, batı, güney! Fakat köyler hep aynı, hep uzak, gelişmemiş, maalesef unutulmuş. Çocuklar hala eşit değiller. Köylerde hala hiç bir teknoloji yok. Bunca yılın birikimiyle ne yapabiliriz dedik. Çocuklar için Dünya için. Bulunduğumuz bölge ile başladık. Ve böylece bizim hayatımız da daha renkli daha güzel daha mutlu ilerledi. Çocukların şeytani hırsları ve kinleri yok. Ve büyüdüklerinde de de hiç olmayabilir.

Bisiklopedi: Askıda Bisiklet bir yönüyle de Tarkan Bisiklet'in sosyal sorumluluk projesidir denilebilir mi?
Zehra Erbil: Tarkan Bisiklet olarak, 30 Yıldır bisiklet sektörünün içinde olmamızın verdiği tecrübeyle, bisikleti yaygınlaştırmak ve farkındalığı arttırmak amaçlı ilk önceliği çocuklarımıza verdik. İhtiyacı olan öğrencilerimizi ön planda tutarak her daim destekçileri olduk. Okullarda bisikletin yaygınlaşması amaçlı öğretmenlerimize destek verdik. Elimizde bulunan ikinci el bisikletleri ücretsiz vererek, ücretsiz bakımlarını yaparak, ücretsiz kahvaltılı turlar düzenleyerek dikkatlerini bisiklet üzerine çekmeyi başardık. Bisiklet sevgisini çocuklarımıza aşılayarak bisiklete binenler çoğalmalarını sağladık. Bölgemizdeki çocuklarımıza daha fazla destek sağlamak amaçlı Askıda Bisiklet adı altında bir sosyal sorumluluk projesi hazırlayarak hayata geçirdik.

Bisiklopedi: Askıda Bisiklet'in amacı nedir?
Zehra Erbil: Öğrencilerimizi bisikletle tanıştırıp onlara bisikletli yaşam kültürünü öğretmek istiyoruz. Böylece hayatları boyunca hem topluma hem de içinde yaşadıkları dünyaya daha faydalı bireyler olabileceklerini düşünmekteyiz. İhtiyacı olan öğrencilerimize bisiklet sağlayarak bisikleti ev ve okul arasında bir araç olarak kullanmalarını sağladık. Çocuklarımızda önlenemeyerek artan obeziteye karşı da bir savaş başlatmış olduk. Her geçen gün sayısı daha da artan araçlarla baş edilemeyeceği de aşikâr. Araç kullansanız bir yerde trafikte kalacaksınız. Kalmasanız dahi gittiğiniz yerde muhtemelen park yeri bulamayacaksınız. Bu açıdan aslında öğrencilerimize bisikletle yaşama kültürünü öğretmek, içinde yaşadığımız şehire de bir katkı olacaktır. Projenin hiç bir kar amacı yoktur. Hiç bir sponsoru yoktur. Tüm desteğini Türkiye’nin tüm illerinde bulunan gönüllü bisikletçilerden sağlamaktadır. Destekçilerimizle Askıda Bisiklet adı altında facebook ve ınstagram sosyal medya hesaplarımızdan iletişim kuruyoruz.

Bisiklopedi: Bisikletçilerden ne istiyorsunuz destek için, ne bekliyorsunuz?
Zehra Erbil: Destekçilerimizden dolaplarında küçük bir dönüşüm yapmaları istenmektedir. Kullanım ve ihtiyaç dışı kalan bisiklet ve bisiklet aksesuarlarını yöremizde bulunan bisiklet kullanan çocuklarımıza ve gençlerimize göndermelerini istedik. Gönderdikleri bisiklet ve malzemeleri kendi bünyemizde küçük rötuşlar, tamir ve bakım yaparak kullanılır hale getiriyoruz. Yöremizde bir çok bisiklet kullanan çocuk gönderilen bu malzemelerden faydalanmakta.Malzemeler geri alınmamak üzere ihtiyaç sahibi gençlerimize teslim edilmiştir.

Bisiklopedi: Çocuklar, öğrenciler yanında okullara da destek oluyorsunuz. Neler yapıyorsunuz?
Zehra Erbil: Okullarımızda bisiklet kulüpleri kurulması için öğretmenlerimizle iletişime geçerek, kurulan bisiklet kulüplerini destekliyoruz. Okullara destekçilerimizin gönderdiği bisikletleri teslim ederek, ömür boyu ücretsiz bakım ve tamir garantisi veriyoruz. Okul bisiklet kulüplerinden bisikletleri alarak tamir ve bakımlarını gerçekleştiriyoruz. Okul kulüplerini ayda bir iş yerimize davet ederek kahvaltı sonrası videolu anlatım sürüş eğitim bilgisi veriyor, aynı gün toplu bir sürüş gerçekleştiriyoruz. Bisiklete binmeyi bilmeyen kadınlara ve çocuklara ücretsiz eğitimler veriyoruz. Bir çocuk, iki çocuk, bir bisiklet, iki bisiklet derken çoğalıyoruz.

Bisiklopedi: Öğrenciler için bisiklet turları, gezileri düzenliyorsunuz. Bunlar nedir, nasıl yapılıyor?
Zehra Erbil: Gençlerimize örnek olmak amaçlı haftanın dört günü Ortaca ve çevresinde gurubumuzun üyeleriyle birlikte bisiklet turu yapmaktayız. Öğrencilerimiz de tatil günlerinde grupla birlikte tura çıkıyorlar. Bisikleti olmayan öğrencilerimize tur boyunca kullanmaları için kendi bünyemizden ücretsiz bisiklet verilmektedir. Kask, forma ve eldiven ücretsiz olarak dağıtılarak güvenli sürüş yapmaları sağlanmaktadır.

Bisiklopedi: Askıda Bisiklet için tasarlanmış nefis bir formanız var. Bu formaya nasıl sahip olabiliriz?
Zehra Erbil: Farklı kampanyalar düzenleyerek bisiklet alımını ve dağıtımını arttırıyoruz. Logomuz ile satılan forma sadece destekçide oluyor. Yaptırdığımız formaların tüm geliri ile çocuklarımıza bisiklet alarak, daha fazla öğrencinin bisiklet ile buluşmasını sağlıyoruz. Bölgemizdeki dağ köylerine giderek okul idarecileri ile tanışıp öğrenciler hakkında bilgi alıyoruz. Hiç bisiklet bulunmayan köylere bisiklet götürerek, bisikletle buluşan çocukların mutluluklarına bizler de ortak oluyoruz.

Bisiklopedi: Yaptığınız bütün güzelliklerin ötesinde, bu eski, kullanılmış, arızalı bisikletleri yeniden kazanmak çok güzel bir duygu olmalı.
Zehra Erbil: Bazen gelen bisikletler o kadar kötü durumda oluyor ki hurda demek bile zor. Burada eşime çok iş düşüyor. Akşam iş sonrası bir iki saat daha fazla çalışarak bisikletleri kullanılır duruma getiriyor. Parça sıkıntısı çekiyoruz, şimdilik gereken parçaları kendi bünyemizden karşılıyoruz. En büyük emek eşim Tarkan ERBİL'in. Güzel kalbi ellerimizde olduğu için oldukça şanslıyız.

Bisiklopedi: Askıda Bisikletin sınırları nedir, yalnızca Köyceğiz mi?
Zehra Erbil: Başlangıçta öyleydi. Kendi bölgemiz derken işler ilerledi. Birçok mail alıyorum. Gönüllü kişilerden, öğretmenlerden. Türkiye’nin birçok ilinde bulunan ihtiyacı olan çocukları, bisiklet alamayan çocukları bildiriyorlar. Elimizden geldiğince bisiklet toplamaya, göndermeye, çocukları mutlu etmeye çalışıyoruz. Bugüne kadar 50 den fazla bisiklet 100 den fazla kask ve forma eldiven dağıtımı yaptık.

Bisiklopedi: Askıda Bisiklet kadar Zehra Erbil adının da medyada, sosyal medyada yer alması nasıl bir şey?
Zehra Erbil: Sosyal medyayı canlı tutmaya uğraşıyorum. Hem her aldığım bisikletin malzemenin, hem de her verdiğimin fotoğraflarını çekerek yayınlıyorum. Amacımız katılımı arttırmak. Övgü almak değil, örnek olmak. Bunu hiç aklımızdan çıkarmadık. Bunca yıl güzel insanları örnek alarak ilerledik. İş hiç kolay değil. Daim olması için çalışmak da. Sevmezseniz yapamazsınız. Bisikleti ve bu özgürlüğü çok seviyoruz. İnsan yaptığını gönülden yapmalı.

Bisiklopedi: Çok teşekkürler Zehra Erbil. Başarılar Askıda Bisiklet.

İletişim:

ABC...