Tur Bisikletçiliği IV (Rota Hazırlama)

tur-bisikletciligi-4-03-bisiklopedi.jpg

TUR BİSİKLETÇİLİĞİ IV

ROTA HAZIRLAMA

Nihayet karar verip zaman boşluğu yarattık ve tura çıkmak istiyoruz. Her birimiz kendimize özgü dürtülerimizle kim bilir aylarca, haftalarca gideceğimiz yerlerle ilgili araştırmalar yaptık. Merak ettiğimiz veya bilmediğimiz şeyler hakkında değişik yollara başvurup bilgiye ulaşmaya çalıştık...

Gezi yazıları, videolar, bisiklet turu ve her türlü gezi paylaşımları, dergiler, kitaplar, milli parklar, festivaller, sınır geçişleri, konsolosluklarda ve kapıda vize almak,uygun bilet, hotel-hostel, kamp alanları, döviz kurları, seyahat sağlık sigortası, gurme, Unesco Dünya Mirasları Listesi, Lonely Planet gibi akla gelecek her şeyi araştırıp, her kaynağa başvurduk…

Belki de barınak ve yemek karşılığı bazı günü birlik ev,bahçe, çiftlik işleri bulan web sitelerinden yararlandınız. Önceden tanıdığımız veya Airbnb, Warmshovers, CouchSurfing, Hospitalityclub ve benzeri misafirlik sitelerinden arkadaşlar buldunuz. Buluşma noktalarını, görmek, konaklamak ve diğer şeyler için edindiğimiz tüm koordinatları rotamıza kayıt etmek üzere hazırsınız…

Tura çıkmaya uzun zaman önce başlamış olan arkadaşlarımız bilirler, çoğumuz kağıt harita kullanırdık. Onu yağmurdan korumak ve daha kullanışlı kılmak için gidon çantalarının üzerinde şeffaf asetat malzemeden yapılmış kılıflar vardı. Bu kılıfların içine konan geleneksel kağıt haritalar, zaman içerisinde yaygınlaşan internet teknolojisi ile birlikte yerlerini digital haritalara bıraktılar. Bizler de sonradan bu yöntemlere geçiş yaptık. Ama o kadar çok fazla yöntem çıktı ki ortaya, sınırsız…

Bunlardan -ücretsiz ve kısmen veya ömür boyu ücretlendirilmiş- Komoot, Mapmyride, Naviki, Strava, Bikemap, Wikiloc vb. gibi onlarca uygulamanın yanında -başarılı, yeterli ve kolay bulduğum - MapsMe başta olmak üzere, Googlemaps,Citymaps, Yandex.Navi, Sygic ile Osmand gibi on/offline haritaları sayabiliriz…

Harita seçimi tamamen kendi tercihinize kalmış; ancak -benim tavsiyem- offline uygulamalardan biri mutlaka telefonunuzda bulunmalıdır. İnternete sürekli bağlı kalamayacağımızı düşünürsek bu bizim için -bilimsel adıyla- yol gösterici bir Polaris olabilir…

Harita seçimi yaparken internet ve batarya tüketimi ile kaplayacakları hafıza alanını da mutlaka dikkate almalıyız. Kimileri uzun süreli uydu bağlantılarında aşırı enerji tüketerek sizi yolda bırakabilir. Googlemaps dahil, offline kullanım imkanı veren haritalar download edilmelidir. Bu tür işleri hazır internet bağlantınız varken yola çıkmadan önce yapmanızı hatırlatırım. Sonraya bırakırsanız kısıtlı internet ortamında zorlanabilirsiniz.

Bazı wab sitelerine ve sosyal medya uygulamalarına girişin engellendiği ülkelere gidiyor olabilirsiniz. Yola çıkmadan önce telefon ve diğer bağlantı aygıtlarınıza reklamsız bir VPN uygulaması indirmeyi kesinlikle unutmamanız gerektiğini bir kenara not edin.

Benim gördüğüm kadarıyla rota yapımında öncelikli olarak pek çok insanın başvurduğu iki mecra var. Çoğunluk klasik olarak tabanda Googlemaps veya Google Earth kullanıyor. Bu haritalar üzerinde çalışırken uygulama yerine masaüstü bilgisayar kullanmak daha verimli yöntemdir.

Başlama ve varış noktasını, ara noktalar ekleyerek nerelerden geçmek istiyorsanız istediğiniz gibi aratabilirsiniz. Yükselti ve mesafe bilgilerini görebilmeniz mümkün. Ayrıca başka uygulamalardan da aynı yola bakıp değişik içeriklerde bilgiler edinebilir; otobanlar, stabilize, asfalt ve yasaklı yolları görerek istediğiniz yerlerden geçmek üzere tercihlerinizi kendinize göre şekillendirebilirsiniz.

Rotanızı ayrıntılı olarak tamamlayıp bilgisayara kayıt ettikten sonra -KMZ formatında- dışa aktarıp kullanmak istediğiniz cep telefonunuza mail yoluyla göndermek en sık kullanılan yöntemlerden biridir. Bu tür dosyaları telefonunuzda çalışabilmek için formata uygun harita uygulamalarının yüklü olması gerekiyor...

Kendi hazırlamış olduğunuz rotaların yanında başkalarının yaptığı rotaları da aynı yöntemle hazır şekilde alır ve kullanabilirsiniz. Bu dosyaları Android, IPhone telefonlarda olduğu gibi Ipot ve pek çok navigasyon aygıtlarında da çalıştırmak mümkün...

Ben çoğunlukla offline konumda Maps Me’yi kullanıyorum. Bazen on-offline olarak Google Maps’in kendisine de başvurduğum olur. Bu genellikle yol gösteriminden ziyade, çevredeki önemsediğim yerleri görmek içindir. İkisinin dışında rampaların eğim derecesi vb. pek çok değişik özellikleri olan diğer harita uygulamalarından da faydalanırım.

Günümüzün teknolojisinden bizim ne kadar yararlanabildiğimiz önemlidir. Yaşımız ve eğitim durumumuz ne olursa olsun çağa ayak uyduramamak gibi korkularınız olmasın. Bir şekilde hepimiz bütün bunları -nasıl yapıldığını adım adım öğreten mevcut internet kaynaklarından faydalanarak- kolaylıkla öğrenebiliriz.

Zaten akıllı telefon ve bilgisayar kullanan herkesin elinin altında Googlemaps var. Bu uygulamar -tıpkı sudaku çözermiş gibi- sizi yönlendirecek bütün ayrıntılıları sunuyor. Ayrıca bu konularda açılmış forum , blog yazıları ve videolar var. Unutmayın, bütün bu nimetlerden faydalanarak kendi çapınızda bir rota yapmayı becermemek için hiçbir sebep yoktur.

Hemen birinden başlayın; enstrüman çok…

En kolay rota hazırlamakla ilgili benim favorimi sorarsanız, “MapsMe” derim. Önerim budur; oldukça kolay...

Bisiklet modunda kısa aramalar yaptırın. Verdiği rotayı kendinize göre yönetmek için ara noktalar ekleyerek uygun olanını seçin. Peyderpey devam ederek rotanın sonuna kadar ilerleyin. Geçeceğiniz her noktayı step by step imgeler koyarak isterseniz dünyayı defalarca turlayabileceğiniz kadar rotaya sahip olursunuz.

Yol geçişlerini kafanıza göre belirleyeceğiniz renkte yer imgeleri kullanarak işaretleyin. Ben sürüş yolunu göstermek için yeşil, konaklama için sarı, yerleşim merkezleri için kırmızı, görülecek yerler için mor renkleri kullanıyorum. Çarşı-Pazar, ulaşım istasyonları, bisiklet tamircileri, yerel yemek yenebilecek yerler vb. noktaları değişik renklerde pointliyorum. Yer imleri düzenleyicisini açarak orası hakkında önceden topladığım gerekli bilgileri not ediyorum. Offline durumda da bu bilgilere ulaşabilmek için iyi bir yötem…

Ayrıca tur boyunca not etmek istediğim her yeri imgeleyip, orası hakkındaki bilgilerimi kayıt ediyorum. Sadece bu kadar değil; konaklama yerlerimi işaretleyip o günkü günlüğümü buraya yazıyorum. MapsMe üzerinde yıllardır biriken tüm bu koordinat ve notlarımın bir kısmını yetiştirebildiğim oranda wab sayfama aktarmaya çalışarak herkes ile paylaşıyorum.

Artık bugünden sonra bir kesiminiz için rota hazırlamak zor olmaktan çıkmıştır düşüncesindeyim. MapsMe’yi indirip hemen kurcalamaya başlayın… Elinizde internet bağlantısı gerektirmeyen bir yol kılavuzunuz var. O size hem yolu gösterecek, hem de konaklama yerleri, görülesi popüler yerler, eğlence, banka, hastane, bisiklet dükkanları, pazaryerleri gibi bir sürü noktaları bulmanız için yardımcı olacaktır.

“Rota yapmak” dedikleri şey, mühendislik gerektirmez...

İhtiyacınız olan;

Yola çıkacak kadar istek ve cesaretinizdir.

YAZI DİZİSİ

ABC...