Bisiklet Taşıyıcı

bisiklet-tasiyici02-bisiklopedi.jpg

BİSİKLET TAŞIYICI

Yaygın olarak kullanılan üç tür bisiklet taşıyıcısı bulunmaktadır. Bunlar:

  1. Araç arkasına takılan askı tipi taşıyıcılar.
  2. Çeki demirine tıkılanlar
  3. Araç üzerine, taşıma raylarına takılanlar.

Çeki demirine ve üst taşıma raylarına takılan taşıyıcılar araca ve bisiklete zarar vermeyen ya da en az zarar veren modellerdir. Askı tipi taşıyıcılar ise en ekonomik seçenektir.

Bisiklet Taşıyıcısı Seçimi

Bisiklet taşıyıcısı bir kere alınır. Doğru seçim hem bütçe kullanımı hem de konfor için önem kazanır. Ayrıca yanlış seçilmiş uyumsiz bir taşıyıcı en çok araca zarar verir. Bisiklet seçiminde ilk yanıtlanacak soru "hangi tür taşıyıcının daha kullanışlı olacağı"dır.

Araç üzerine, taşıma raylarına takılan bir model birinci seçenek olmalı. Bu mümkün değilse çeki demiri ya da askı bisiklet taşıyıcılardan nitelikli bir ürün seçilmelidir.

Askı Tipi Bisiklet Taşıyıcı Seçerken

Askı tipi bisiklet taşıycılarda dikkat edilecek üç önemli konu var. Bunlar:

  1. Bisikletin zarar görmemesi
  2. Araca zarar vermemesi
  3. Sürüş güvenliği

Özellikle düşük fiyatlı ürünlerden her üç açıdan da çokça şikayet gelir.

Bisikletin Zarar Görmemesi

Bisikletin zarar görmemesi için taşıyıcıya sabitlendikten sonra hareket etmemesi ya da en az hareket edenin seçilmesi doğru olacaktır. Askı tipi taşıyıcılarda iki ya da üç bisiklet taşınabilmektedir. Bisikletlerin en çok zarar görme durumu ikinci ve üçüncü bisikletin taşınması durumunda gerçekleşir. Tam olarak sabitlenemeyen bisikletler yolculuk sırasında hareket ederek birbirlerine zarar verebilirler. Önlem olarak son bisiklet de taşıyıcıya sabitlendikten sonra gevşeyen perlon olasılığına karşı tüm bisikletlerin bir kez daha kontrol edilmesi yararlı olabilir. Bisikletlerin tam olarak sabitlenmesini sağlayan tek model tekerleklerden sabitleyen sistemdir ama bunların da fiyatları yüksektir.

Aracın Güvenliği

Aracın güvenliği için dikkat edilecek ilk konu bağlantı noktalarının metal olmamasıdır. Plastik bağlantı parçaların da bile ek bir koruyucu malzeme ile (bir parça bez ya da bisiklet içi lastiği vb) temas noktası yumuşatılarak yüzey genişletilebilir. İkinci dikkat edilmesi gereken nokta sabitlenen bisiklet askısının hiçbir şekilde hareket etmemesidir. Bisikletler de sabitlenip yola çıkıldıktan kısa bir süre sonra hem bisikletlerin hem de askının bağlantı noktaları kontrol edilmeli, bollaşan perlonlar varsa sıkılanması aracın zarar görmemesini sağlayabilir.

Sürüş Güvenliği

Sürüş güvenliği için bisiklet ve askı tam olarak sabitlenmesi önemlidir. Ayrıcı bisikletlerin yanlardan fazla taşmaması, yere yaklaşmaması gerekir.

Bisikletler yerleştirildikten sonra arabanın arka lambalırının görünür olduğunu kontrol etmek de yararlıdır.

İlişkili Maddeler

Bisiklet Taşıyıcı ile ilgili maddeler...

ABC...