Zincir Yıpranması

zincir-yipranmasi11-bisiklopedi.jpg

ZİNCİR YIPRANMASI

Bisikletin zinciri kullandıkça aşınır, yapranır, uzar ve esner. Yıpranan ve uzayan zincir, standart zincire göre işlenmiş, üretilmiş ruble ve aynakol dişlilerini zamanla yıpratır. Nispeten daha pahalı olan aynakol ve ruble dişlilerine zarar vermemek için (daha doğrusu en az zarar vermek, en uzun süre kullanmak için) zincirin zamanında değiştirilmesi gerekir.

Eğer zincir zamanında değiştirilirse kaseti (rubleyi) değiştirmeye gerek kalmaz. Zincirin zamanında değiştirilmesi durumunda bir kaset 3-5 zincir değişimi yapılana kadar dayanabilir.

Çapraz zincir kullanımı zincir uzamasında en önemli bir etkenlerden biridir. Çapraz zincir kullananların daha erken zincir değiştirmesi gerekir.

Zincir Ölçüsü

Bisiklet zincirinin bir baklası (bir iç ve dış bakla çifti) 1 inçtir. Zincir ölçüsü için geleneksel tanım 12 bakla temel alınarak yapılmış olan 308 mm'lik uzunluktur. Orantılı olarak ve bir kumpas kullanmak koşuluyla 5 ya da 6 bakla için de bu ölçüm yapılabilir. Ayrıca bu iş için üretilmiş özel araçlar da vardır. Zincirin %0,75 oranına kadar uzaması sorun yaratmaz. Esneme düzeyi %0,75’i bulan zincir değiştirilmelidir. Zincir yıpranması, esneme düzeyi %0,75’i geçtiğinde özellikle ruble dişlilerini de bozmaya başlar. Oran %1’i bulduysa artık zincir ile birlikte rublenin de değişmesi gerekir.

Zincir Rotasyonu

Zincir rotasyonu bisiklet zinciri ve rublesini verimli kullanmanın bir yolu olabilir. Yeni bir zincir %0,3 eskidiğinde yenisi ile değiştirilir. İkinci zincir de aynı ölçüye ulaştığında bir üçüncü zincir ile değştirilir. Üçüncü zincir esnemesi %0,6 oranına geldiğinde ilk değiştirdiğimiz zincir yeniden takılır. Bu zincirde %0,6 oranına kadar kullanılarak değiştirilir. Bu son tur rotasyonda %1 oranına ulaşan zincir atılır. Üçüncü zincir ile birlikte ruble de değiştirilerek yeniden başlanır.

İlişkili Maddeler

Zincir Yıpranması ile ilgili maddeler...

ABC...