Seninkisi Kaç Vites?

seninkisi-kac-vites-01-bisiklopedi.jpg

SENİNKİSİ KAÇ VİTES?

Özellikle yeni başlayanların temel sorunudur vites. Yeni alınacak bisiklet kaç vites olmalıdır?

Bilen, bilmeyen herkesin bir fikri vardır. Ne kadar çok vites olursa o kadar iyidir, hızlı gider, yormaz vs. Büyük ölçüde doğru bilgelerdir bunlar.

Ama biraz araştırıldığında, bilgi ve deneyim kazanıldığında görülür ki az sayıda vites, küçük bütçeli bir bisiklet ihtiyacı karşılayacak özellikleri gösterebilir.

O halde vites ne işe yarar, vitesin önemi nedir?

Vitesli bisiklet, vitessiz bisikletten daha iyidir. Ama kaç vites?

İlk olarak iyi bir vites grubu bisikleti daha iyi, hızlı gitmesini sağlamaz. Bisikletin performansını belirleyen sürücünün gücü, fizik durumu (kondisyonu) ve sürüş tekniğidir. Performansı artıran ikicil etmenler ise kadro yapısı ve tekerlek (göbek) setidir. Bunlardan sonra ancak üçüncü sırada vites grubu sürüş performansını etkiler.

VİTES SİSTEMİ

Vites sisteminde önemli olan kaç vites olduğu değil, dişlilerin oranıdır.

Vites, bisikletin ilerlemesini sağlayan, aynakol ve kaset dişlisini birbirine zincir ile farklı bileşimlerde bağlayarak güç aktarımını yöneten ünitedir. Aynakol (krank, ön dişli), ruble (kaset, arka dişli), arka attırıcı ve ön attırıcı ve arka ve ön vites kolu (değiştirici) vites sistemini oluşturur.

Önde (aynakolda) büyük bir dişli bisikletin yüksek hızlara ulaşmasına hizmet ederken küçük bir dişli ile de dik rampalar yorulmadan çıkılabilir. Arkada (rublede) ise evrik olarak küçük bir dişli hızlanmaya, büyük dişli ise yorulmadan, düşük hızda yol almaya hizmet eder.

Özetle önemli olan şey vites sisteminin kaç dişliden oluştuğu, bisikletin kaç vites olduğu değil ama en küçük ve en büyük dişli oranlarıdır.

Doğru oranlara sahip 7-8 vitesli bir sistem 10'lu bir sistemden daha başarılı olabilir.

Eğer yarışmalara katılmak gibi bir hedef yoksa 7'li ya da 8'li bir arka vites sistemi ile istenilen kuvvet kazancı sağlanabilir. Başlangıç düzeyindeki 7-8 vites bisikletlerde ruble genellikle 14 tırnaktan başlar ve 28 tırnakta sonlanır. Aynakol dişlileri de genellikle 28/38/48 gibi bir orana sahipdir. Bu vites sistemi 11-34 ya da 11-36 bir megarange ruble ile değiştirilerek 30 vitesli bir sistemin kuvvet kazancına ulaşılabilir. Dilersek aynakol dişlilerini de 22 tırnaktan başlayan bir sistemle değiştirerek çok daha özel bir bisiklet bile oluşturulabilir.

Sonuç olarak, bisikletin performansını belirleyen soru kaç vites olduğu değil ama vites sisteminin kuvvet kazancı, dişli oranlarıdır.

ABC...