Karbonhidratlar, enerji ihtiyacını ilk karşılayan besin kaynaklarıdır. Bununla birlikte aşırı karbonhidrat tüketiminin şişmanlık ve diabet gibi riskleri beraberinde geticeği unutulmamalıdır.
Kepek, çavdar, tam buğday vb tahıl ekmeği, makarna, bulgur, baklagiller, yeşil sebzeler, tahin-pekmez, kuru yemişler
Beyaz ekmek, bisküvi ve krakerler, pirinç, patates, karpuz, işlenmiş meyve suları, bira
Etkinlikte ihtiyaç duyulacak enerji 1-2 saat önce kompleks karbonhidratlarla beslenilerek alınabilir. Yemekten hemen sonra pedallamak sindirim güçlüklerine yol açar. Basit karbonhidratlarla beslenmek ise kan şekerini hızlı yükselteceğinden (30 dk) aynı hızda da düşmesine, acıkmaya ve yorgunluğa neden olur.
Etkinlik boyunca acıkmadan beslenmek temel ilke olarak önerilebilir. Etkinlik öncesinde olduğu gibi kompleks karbonhidratlar etkinlik sırasında da enerji ve güç verimliliği için önemlidir. Azar azar (sindirim güçlüğü yaşatmayacak düzeyde) ve sık aralarla beslenmek özellikle uzun turlarda gerekli performansı sağlayacaktır.
Etkinlik sırasında zaman zaman enerji yükseltmeye ihtiyaç duyulabilir. Bunun için kullanılabilecek nispeten daha az riskli bazı basit karbonhidrat kaynakları şunlardır: dondurma, muz, üzüm, kuru üzüm, bal, bitter çikolata.
Temel ihtiyaç bir sonraki güne bedeni hazırlamaktır. Bunun için özellikle kas hücrelerinin yenilenmesi ve glikojen depolarının doldurulması gerekir. Kasların yenilenmesi için gerekli kaynak proteinlerdir. Glikojen depolarının tamamlanması için ise yine kompleks karbonhidralar seçilmelidir.
Karbonhidratlar ile ilgili maddeler...
0 İLETİ
SORUNUZU GÖNDERİNİZ