Trafikte Sürüş

trafikte-surus-bisiklopedi.jpeg

TRAFİKTE SÜRÜŞ

Trafikte güvenli bisiklet sürüşü için bazı öneriler:

  1. Kask takmak hayat kurtarır. Trafikte başka sürücü hataları nedeniyle karşılaşılabilecek riskler bile yaşamsal olabilir. Kısa bir yol, kısa bir süre düşünceleri kask takmamak için geçerli bir neden değildir.
  2. Gündüz renkli, gece reflektörlü giysiler ve ayrıca ön ve arka ışıklar diğer sürücüler tarafından daha kolay görülmeyi sağlar.
  3. Trafikte kulaklık ile müzik dinlemek çevreden gelen sesleri duymamıza enegel olan en büyük tehditlerden biridir.
  4. Bisiklet zili trafikte araçları uyarmak için bir işe yaramasa da diğer bisiklet sürücülerini ve yayaları uyarmak için işlevseldir.
  5. Taşıt sürücüleri ile işaretlerle iletişim, dönüş ve durma işaretleri sürüş güvenliğini sağlar. Ayrıca kurallara uyan, yol veren ve sürüş nezaketi gösteren sürücülere işaretle, beden diliyle teşekkür bildiriminde bulunmak güvenli sürüş kültürünün gelişmesine hizmet eder.
  6. Geçiş üstünlüğüne sahip olan bisikletli için en güveli yol, öncelikle diğer sürücüler tarafından görüldüğünden emin olmak; sonra dikkatle geçmektir. Bunun için açıkça görünecek şekilde el ve kol işaretleri kullanılabilir, göz teması kurulabilir. Diğer yönlerde seyreden sürücüler tarafından görüldüğünden emin olmayan bisikletli geçiş üstünlüğüne sahipse bile büyük bir tehdit altındadır.
  7. Yoğun ve yavaş ilerleyen (kent-içi) tarfikte araçlarla birlikte haraket etmek, yol kenarından biraz daha uzak olmak daha güvenlidir. Böylece araçlar tarafından sıkıştırılma riski ortadan kalkar. Arkadan gelen araç uygun bir koşul olduğunda soldan geçebilir.
  8. Duraklayan ve parkeden araçların aniden açılabilecek kapıları bisikletlileri yolda bekleyen gizli tehditlerin başında gelir.
  9. Araçları sağdan geçmek tehlikelidir. Trafiğin yavaş aktığı durumlarda şeridin ortasında ilerlemek, öndeki aracı soldan geçmek güvenildir.
  10. Kurallara uymayan sürücüler her zaman olabilir. En sık ve en tehdit edici kural ihlallerinden biri arkadan gelerek bisikletlinin önünden sağa dönen sürücülerdir.
  11. Sağa dönüşlerde ilkin arkayı kontrol etmek sonra dönüş işaretini vermek takibeden ve sağa dönen araçlar tarafından sıkıştırılma tehdidini ortadan kaldırır. Dönüş için önce şerit dışına doğru biraz sola çıkarak dönüş güvenli şekilde tamamlanabilir.
  12. Sola dönüş yapmadan önce arka kontrol edilir, yol uygunsa işaret verilir. Yolun ortasında, şeridin solunda konum alınır, tekrar sola işaret verilerek, dönüş tamamlanır.
  13. Döner kavşakta sola dönüşler için ilk arkadan gelenler kontrol edilir, yol uygunsa işaret verilerek yolun ortasına şeridin soluna konumlanılır. Kavşak boşsa kavşağa girilir, şerit takibi kurallarına uyularak dönüş tamamlanır. Döner kavşaklarda geçiş üstünlüğü kavşaktaki aracındır. Ancak küçük ve yavaş bir araç olarak bisiklet otomobiller tarafından görülmeyebilir. Bu nedenle görünür olmak, kavşağa giriş için bekleyen araç sürücüleri ile göz teması kurmak güvenlik için çok önemlidir.
  14. Kamyon ve otobüs gibi uzun araçların dikiz aynasındaki kör nokta büyüktür. Bu araçların yarattığı tehdit de daha büyüktür. Uzun araçlarla karşılaşıldığında yaklaşmadan durup beklemek, geride kalmak, gerekirse yolun dışına çıkmak en güvenli seçenektir.

İlişkili Maddeler

Trafikte Sürüş ile ilgili maddeler...

ABC...