Arabada emniyet kemeri ne ise biseklette de kask odur. Hobi düzeyindeki kullanıcılardan amatörlere, ulaşım için kullananlardan çocuklara kadar herkes kesinlikle kask kullanmalıdır. Çok kısa süreli kullanımlarda, trafiğe kapalı alanlarda ya da bisiklet yollarında bile kullanılsa yine de kask takılmalıdır. Bu konuda daha fazla ikna olmak için yapılacak en basit şey Google, Youtube gibi kanallardan bisiklet kazaları araması yapmak olabilir.
Bisiklet kaskı nasıl seçilir? Herkesin kafa yapısı farklı olduğundan kask denenerek alınmalıdır. Kaskı başımıza taktığımızda çene atı perlonu sıkıca kapatılıp, yan perlonlar da kulak altında birleşecek şekilde ayarlanmalıdır. Arka ayarlar sıkıldığında hareket etmemeli, alnı da koruyacak şekilde kapatmalıdır. Kaşlar ile kask arasında iki parmaktan fazla boşluk kalmamalıdır.
Kask nasıl kullanılır? İlk olarak çene altı perlonları sıkıca kapatılır. Yan perlonlar da kulak altında birleşecek şekilde ayarlanmış olmalıdır. Ardından arka ayar vidası sıkılarak başa sabitlenir. Kask ilk takıldığında biraz rahatsızlık vermesi beklenen bir durumdur. Kullanmaya başladıktan kısa bir süre sonra uyum sağlanır ve rahatsızlık duyulmaz. Takıldığında hiçbir rahatsızlık vermeyen kask koruyucu değildir. Küçük bir kaza durumunda ilk darbede kask çıkabilir, ikinci bir darbeye karşı sürücünün başı korumasız kalır.
Herhangi bir kaza durumunda darbe gören kask yeniden kullanılmamalıdır. Darbe sırasında dışarıdan görülmeyen bir iç çatlak ya da yapısal bir bozulma nedeniyle kask koruyucu özelliklerini kaybetmiş olabilir.
Yetişkinler için olduğu gibi çocuklar için uygun ölçüde kasklar da vardır. Çocuk başına tam oturan, baş çevresine uygun bir kask seçmek koruyuculuk ve kask kullanım alışkanlığı kazanması için önemlidir. Kask perlon ayarları çocuk için de aynı büyüklerde olduğu gibidir. Perlonlar kulak memesi altında birleşmelidir. Çene altına nefes almaya ve konuşmaya izin vermek koşuluyla olabildiğinece sıkı olmalıdır. Böylece bir düşme ve darbe durumunda kask baştan ayrılmaz. Çocuk kaskı için de baş arkasındaki sıkılama vidası olmalıdır. Baş arkasından sıkılanmayan kasklar, sürüş sırasında hareket ettiği için hem daha çok rahatsız edecektir, hem de bir darbe durumunda baştan çıkarak koruyucu işlevini yitirecektir.
Kask ile ilgili maddeler...
0 İLETİ
SORUNUZU GÖNDERİNİZ