Kadro Boyu: Bisiklet Seçiminde En Çok Yapılan Yanlış!

kadro-boyu-blog01-bisiklopedi.jpeg

BİSİKLET KADRO BOYU

Özellikle ilk bisikletini alanlarda en sık gözlenen yanlışların başında kadro boyu gelir. Kadro boyu doğru seçilmiş bir bisiklet gidon ayarları, elcik ayarları ve sele ayarları ile kolayca kişiselleştirilebilir. Bisiklet kadro boyu seçilirken bisikleti denemek en güvenilir yoldur.

Büyük Kadro Seçilmesi

Kadro boyu seçiminde yapılan yanlışların çoğunluğu büyük kadro seçilmesidir. Bu durumda sürücünün karşılaştığı ilk sorun bisiklet üzerinde her iki ayak da yere bastığında kadro borusunun apış arası rahatsız etmesidir. Bisikleti seçerken kadro borusu ile arada 5-10 cm mesafe kalmasına dikkat edilmelidir.

Büyük kadronun ikinci sorunu gidonun uzak kalmasıdır. Bu bir yandan dönüş yeteneğini kısıtlar, öte yandan boyun ve sırt yorgunluklarına, ağrılarına neden olabilir.

Küçük Kadro Seçilmesi

Küçük kadro seciminde karşılaşılan sorun sele borusunun yetersiz olmasıdır. Kadro boyu küçük olduğunda sele borusunu aşırı yükseltmeye ihtiyaç duyulur. Ancak sele borusu üzerindeki sınır geçilmemelidir. Sele boyu, aynakol alta geldiğinde diz eklemi tam açılacak düzeye ayarlanmalıdır.

Küçük kadroların bir başka engeli gidonun yakın olmasından kaynaklanan manevra güçlüğüdür. Dönüş yönündeki elcik, pedalın üst konumundaki diz ele temas edebilir.

Kadro Boyu Tabloları

Genellikle sürücnün boyu ile kadro arasında bir orana dayanan tablolar yanlış seçilen kadroların temel nedenidir. Kadro ile bir oran kurulacaksa bu iç bacak boyu ölçüsü olmalıdır.

Dahası bisiklet türlerine göre de bu aranlar değişiklik gösterir. Bir dağ bisikleti ile yol bisikletinde aynı boydaki kişi farklı kadrolar kullanabilir. Dağ bisikletlerinde genellikle küçük ölçü seçilmesi önerilir. Bu denge ve manevra yeteneğini artırır. Yol ve tur bisikletlerinde ise uzun süre pedallamak için gerekli konfor ve aktarım sistemine en büyük gücü uygulamak için kadronun yeterince büyük seçilmesi gerekir.

ABC...