Bisiklet Diz Ağrısı

bisiklet-diz-agrisi-03-bisiklopedi.jpeg

BİSİKLET DİZ AĞRISI

Bisiklet diz ağrısı, yeni başlayanların karşılarına çıkan ilk sorundur belki de. Orta ve ileri yaşlarda diz eklemi sorunları ve çekinceleri giderek artar.

Öncelikle bisikletin dizleri zorlayan bir spor olduğunu kabul edelim. Bundan sonra artık bisiklet bilinçli kullanıldığında dizlerimizi güçlendirmeye ve diz sağlığımızı geliştirmeye de hizmet edebilir.

Isınmak bisiklet diz ağrılarından kaçınmanın ilk koşuludur. Sürüş öncesi açma-germe egzersizleri yaparak ısınmak diz eklemi yanında başka pek çok sakatlanmaktan bedenimizi koruyacaktır. Sürüş öncesinde ayrıca bir egzersiz yapılama zaman ve modivasyonumuz olmayabilir. Bu gibi durumlarda diz eklemi ve kaslar yeterince ısınana dek, bir süre —15-20 dk— küçük vites ve yüksek kadans ile kullanmak sürüşe hazırlanmamızı sağlar.

Sele yüksekliği diz sorunlarını çözmenin püf noktasıdır. Bisiklet üzerinde doğru oturma konumunu bulmak için sele yüksekliği kişiye göre ayarlanmalıdır. Sık karşılaşılan yanlış selenin çok alçak kullanılmasıdır. Bunu yapan kişiler genellikle selede oturduğu halde ayaklarının yere basmasını isterler. Bu durumda pedal çevirmek güçtür, dizler zorlanır. Dizleri zorlamadan pedal çevrmeye elverişli yükseklik pedal alttayken diz ekleminin tam açıldığı konumdur. Ayak tarak ekleminden pedala bastığında diz eklemi tam açılmalı ama gergin de olmamalı. Doğru sele yüksekliğinin bir göstergesi de pedalın en alt noktasında dizde küçücük bir açı olmasıdır. Bütün bu ayarlamalar küçük küçük, yarım santimetrelik değişikliklerle deneyerek zamanla bulunabilir.

Kadro boyu kişiye uygun değilse sele yüksekliğini ayarlamak güleşir. Küçük kadrolarda yüksekliği ayarlamak için sele borusu yetersiz kalabilir. Büyük katrolarda ise sele borusu çok alçaltılınca kadro üst-borusu orantısızca uzun kalır ve başka bir duruş bozukluğu yaratır. Kadro boyunu doğru belirlemenin yolu çok basittir. Bisiklet iki bacak arasında durduğu halde ayaklar yere basılır. Apış arası ile üst-boru arasında rahatsızlık yaratmayacak kadar, yeterli boşluk (5-10 cm) kalır.

Yüksek kadans başlangıçta eklem ve kasların ısınmasına hizmet ederken, sürüş sırasında da diz eklemine uygulanacak gücün, zorlanmanın önüne geçer. Genel olarak bisikleti yüksek kadans ile kullanmak dizlerimizi korur. Dizleri zorlayan, zarar veren bir spor olan bisiklet, yüksek kadans ile kullanıldığında dizleri güçlendirici, iyileştirici bir etki yapar.

Sıvı ve elektrolit kaybı diz rahatsızlıkları için zemin hazırlar. Sürüş öncesinde yeterli sıvı alınarak başlamak en önemli alışkanlığımız olabilir. Sürüş sırasında da susamadan su içilirse kayıplar hiç yaşanmadan önlenebilir. Omega 3, glukoz amin, damla sakızı vb besinler diz rahatsızlıklarının tedavisinde önerilir. Henüz bir rahatsızlık oluşmadan süt ürünleri, zengin protein ve omega-3 kaynaklarına diyette yeterince yer verilerek de diz rahatsızlıklarından korunulabilir.

Ölçüyü kaçırmamak her şeyde olduğu gibi sporda, bisiklette de önemli. Sınırlarımızın ötesinde yapılan her spor gibi bisiklet de yarar yerine zarar verici olabilir. Kişisel sınırlarımızın ötesinde yapılan aşırı yüklenmeler, zor rampalar sakatlanmalara davetiyedir. Fizik kondisyonumuz ve sürüş becerilerimiz zaman içerisinde düzenli, bilinçli antrenmanlarla gelişir.

Son söz olarak dizlerimizin kıymetini bilelim, özenle korunalım. Sağlıklı bir diz bilinçli bir spor etkinliğinde, bisiklette ağrımaz, şişmez, takılmaz. Bisiklet diz ağrısı zamanında farkedildiğinde sağlığımızı korumaya hizmet eden bir habercidir. Açma/germe, ısınma/soğuma egzersizleri ile başlamamızı bildirir. Sele yüksekliği, kadro boyu ve sürüş alışkanlıklarımızı gözden geçirmemizi söyler. Sıvı alımında ya da yediklerimizde eksiklikler olduğunu haber verir. Görmezden gelinir, geç kalınırsa tedavisi güç diz sakatlanmasına dönüşebilir. Bisiklet diz ağrısı basit bir taravma ya da zorlanma ile ortaya çıkabileceği gibi başka hastalıkların belirtisi de olabileceği unutulmamalıdır. Bu yüzden mutlaka tabbi yardım alınmalı, bir hekime danışılmalıdır.

ABC...