Kadans

kadans-bisiklopedi.jpeg

KADANS

Pedalın bir dakikada yaptığı tam devir sayısına kadans denir.

Bisiklete başlayanları karşılayan ilk bisiklet terimlerinden biridir kadans. Yüksek kadans ustalıktır, güçtür, yorulmamaktır gibi bir çok söylemle büyülenir bu yeni bisikletçi. Kadans her derde devadır artık onun için. Zamanla öğrenilir bu şaka gibi söylem aslında bütünüyle gerçektir. Yüksek kadans yağ yakar, çabuk yormaz sürücüyü, yıpratmaz, sakatlamaz.

YÜKSEK KADANSIN YARARLARI

Aynı yolu giden iki biskletliden biri ötekinden iki kat daha hızlı pedal çevirsin. Başka deyişle kadansı iki kat fazla olsun. Yolun sonuna birlikte ulaştıklarında yaptıkları iş aynı olacaktır. Ancak kadansı yüksek olan ötekine göre iki kat daha fazla pedal çevirecektir. Daha küçük güçlerle ilerleyip, eklem ve kaslarını yıpratmayacaktır ve yorulmayacaktır.

Üstelik, bütün bu iş sürecinde kadansı yüksek olan enerji kaynağı olarak daha çok yağ, düşük olan ise glikojen kullanacaktır.

YÜKSEK KADANS İÇİN BAZI ÖNERİLER

Yüksek kadansın yararı uzun yol alan, uzun süre pedal çevirenler için yadsınamaz. Bununla birlikte, şehir içinde, 8-10 km sürüşlerde bile yüksek kadans yararlı olur. Bu yorgunluk ve enerji kaybından çok, özellikle diz eklem problemleri ve sakatlanmalara karşı bir korunmadır.

Kadans profesyonel antrenmanların da en önemli parametrelerinden biridir. Hız sayaçlarındaki bir gösterge de kadanstır ve antrenörler bu veri üzerinde özellikle çalışırlar.

Peki amatörler, hobi kullanıcıları ve gezginler yüksek kadans becerisi geliştirmek için ne yapılabilir?

Öncelikle bir hız-kadans göstergesi edinebilirler. Hızlarını artırmadan ve nabzı rahatsızlık yaratacak düzeyde yükseltilmeden kadansı yükselterek kendilerini geliştirebilirler.

Bir hız-kadans göstergesi yoksa o zaman da aynı ilkelere dikkat ederek, hızı ve özellikle nabzı aşırı artırmaksızın, deviri artırmaya çalışabilirler. Mümkün olan en küçük vitesle yol almaya çalışabilirler.

İlişkili Maddeler

Kadans ile ilgili maddeler...

ABC...