Çocuğuma Bisiklet Sürmeyi Nasıl Öğretirim?

cocuguma-bisiklet-surmeyi-nasil-ogretirim-01-bisiklopedi.jpg

ÇOCUĞUMA BİSİKLET SÜRMEYİ NASIL ÖĞRETİRİM?

Çocuklar için bisiklet sürmeyi öğrenmek önemli bir gelişim aşamasıdır. Denge bisikletleri ve taytaylar ile ikinci yaşın tamamlanmasıyla başlanabilir. Ayak, bacak ve el kaslarının güçlenip gelişmesiyle —bu genellikle 4-5 yaşlarını bulur— çocuk bisikletlerine geçilir.

Çocuğunuza Bisiklet Sürmeyi Öğretmede Yardımcı Olacak İpuçları

  1. Korkan bir çocuk bisiklete binmeye zorlanmaz.
    Çocuk hazır olduğunda, bisiklete binmeyi çok istediğinde başlamak işleri kolaylaştırır. Bisiklet sürmeyi öğretirken acele etmek, telaşlanmak ve öfkelenmek ise öğrenmeyi güçleştirir.
  2. Çocuğunuz için uygun boyda bir bisiklet seçin.
    Çocuk bisikleti seçerken en çok yapılan hata uzun süre kullanılması için kadroyu biraz büyükçe seçmektir. Bu genellikle kazalara ve yaralanmalara davetiye çıkartır.
    Uygun boyda bir bisiklet ile çocuk, bisikleti ayaklarının arasında olduğu halde yere rahatlıkla basabilmelidir. Seleden kaymadan gidonu, bisikletini rahatlıkla yönlendirebilmelidir.
  3. Kask takmak önemli.
    Bisiklete bindiğinde çocuğunuzun başında mutlaka kask olsun. Böylece kask kullanma alışkanlığı kazanır, ileriki yaşlarında yalnız ve trafikte kullanırken de güvende olur.
  4. Denge, destek tekerleklerini çıkartın. Bunlar bisiklet sürmeyi öğretmez, tersine geciktirir, güçleştirir. Yana yaslanarak bisikleti sürmek gibi olumsuz alışkanlıklar kazandırır.
  5. Fren ayarlarını, fren kollarını minik ellere uygun şekilde yapın. Sürüşe başlamadan önce bu ayarlar yapılıp, çocuğunuzun frenleri kullanabildiğinden emin olun.
  6. Pedalları çıkalrtın, sele boyunu her iki ayağın yere ulaşabileceği boya ayarlayın. Dengeyi öğrenene kadar ayakları ile iterek yol alacağından pedalların çıkartılması iyi olur. Bu aşamada sele boyunun alçak olması güven verir.
  7. İlk denemeler için trafiğe kapalı, güvenli ve hafif eğimli bir alan seçin.
    Bisiklet sürmeyi öğrenmek için, ayaklarıyla itip, frenle durmak ilk öğrenilecek beceridir. Önce fren ile yavaşlamayı, durmayı ve ardından ayağını yere basmayı öğrenmelidir.
    Yeterince uzun süre dengede gitmeyi öğrendiğinde pedalları takılabilirsiniz. Aynı güvenli, eğimli alanda pedallarla sürmeye başlayabilir. Önce bir-iki pedal, sonra daha uzun gitmeye başladığında seleyi doğru yüksekliğine ayarlayın —seleye oturduğu halde pedal alttayken diz eklemi açık olacak.

Önerilen Okumalar

ABC...