Sele acısı bütün bisikletçinin yaşadığı, en yaygın şikayettir. Sele şikayetleri nedeniyle turu bırakanların hikayelerine bile rastlanabilir. Pedli tayt, şort ya da jel dolgulu seleler sorunun üstesinden gelmek için girişilen ilk yollardır. En etkili çözümlerden biri de Brooks seledir. İlk Brooks B17 1888 yılında üretilmiştir ki bu yaklaşık 130 yıldır kullanıldığını gösterir. Etkililiğinin ikna edici bir başka göstergesi tur bisikletlerinde çoğunlukla tercihinin Brooks olmasıdır.
Yalnızca bu ön bilgiler yeni başlayan birinin sele acılarıyla birleşince beklentinin boyutlarını çok büyütür. Bununla birlikte seleye ilk oturuşta yaşanan düş kırıklığının boyutları da büyüyor. Sele çok sert bir doğal deriden, köseleden üretilmiştir. Bu nedenle başlangıçta hiç de rahat değildir. Tersine ilk kullanımlarda, hatta bir kaç bin kilometre boyunca rahatsızdır. Sertliğinin yanında kaygan yüzeyi en sık şikayet edilen özelliğidir.
Bu noktada açıkça belirtmek gerekir ki, günlük bisiklet üzerinde geçirilen toplam süre bir iki saati geçmiyorsa, uzun turlar ardarda bir iki günden daha fazla değilse Brooks selenin bir yararı görülmeyebilir.
Kullanma kılavuzunda dikkat edilmesi gereken bütün bilgiler ayrıntılarıyla verilmiştir. Burada belirtildiği gibi sele derisi kullanıma bağlı olarak esneyecektir. Bu süreçte sele derisi üreticinin önerdiği özel krem ya da eşdeğeri bir doğal deri besleyici yağ ya da cila ile beslenmelidir. Derideki esnemeler, sele altında yer alan gerdirme düzeneğinin vidası ile her seferinde yalnızca 90 derecelik küçük hareketlerle gerdirilmelidir. Bu işlemler uygulanarak, 1000-2000 km gibi bir yol sonunda ancak sele sürücünün kalça şeklini almaya başlıyor.
Brooks ilk göze çarpan özelliklerinden biri de sele burnunun yukarıya kalkık yapısıdır. Çoğunlukla dağ bisikletlerinin yere paralel veya hafif yere eğimli selelerine alışan gözler için başlangıçta bu çok rahatsız edici olabilir. Sele açısını belirleyen aslında kadro açılarıdır. Brooks bir dağ bisikletinde kullanıldığında yere paralel olması yeterli olacaktır. Sele burnunun kalkık olması rahatsızlık yaratabilir. Şehir ve tur bisikletlerinde sele burnu hafif kalkık olabiliyor. Kadro açıları nedeniyle sürücünün ağırlığının büyük bir bölümü selede olduğundan seledeki ağırlığın da arkaya aktarılması gerekiyor.
Brooks'un en büyük düşmanı yağmur. Doğal deri yapısı ıslandığında çok zarar görüyor. Korumak için en etkili çözüm sele kılıfıdır. Kullanma kılavuzunda da belirtildiği gibi ıslantığında kesinlikle gerdirilmemeli, gölgede ve normal sıcaklıklarda kurumaya bırakılmalıdır.
Brooks seleler genel olarak sorun çıkartmazlar. Az da olsa yaşanan sorunların başında ayar civatasının kırılması geliyor. Web sayfasındaki yönlendirmelere bakılırsa yeni bir vida alınıp değiştirilebiliyor. Vidanın fiyatı 5-10 euro arasındadır. Ülkemize ulaşımı için kargo ücretini de eklediğimizde fiyat bir vida için kabul edilebilir sınırların çok üzerine yükseliyor. Deneyimli bir usta bulunarak uygun ölçülerde bir vida ile değiştirilmesi çok daha ekonomik bir çözüm olarak önerilebilir.
Üstteki fotografta selenin kırılan eski vidası alttakinde ise değiştirilip takılmış olan yenisi görülüyor.
Sele hakkında daha ayrıntılı bilgi edinmek için Brooks'un web sayfası:
http://www.brooksengland.com/.
Brooks kullanan iki tur bisikletçisinin deneyimleri ve kullanma kılavuzu Türkçe çevirisi için:
Brooks Sele ile ilgili maddeler...
0 İLETİ
SORUNUZU GÖNDERİNİZ