Vites Kullanımı

vites-kullanimi-02-bisiklopedi.png

VİTES KULLANIMI

Bisiklet vites sisteminin temel ögeleri kollar, attırıcılar ve dişlilerdir. Sol elcikteki vites kolu ön, sağdaki arka vitesi yönetir.

Vites kullanımındaki temel ilke zincirin ön ve arka dişliler üzerinde paralel hareket etmesidir.

Şöyle ki;

  • Aynakolun (ön) küçük dişlisi rublenin (arka) büyük dişlileri ile kullanılır.
  • Ön büyük dişli de arka küçük dişliler ile kullanılır.

Resimdeki ilk üç çizim doğru kullanımları, sonraki ikisi ise yanlış, çapraz kullanımı gösteriyor.

Yukarıdaki temel ilkeye uyulmadığında vites sistemi zarar görebilir —Zincirin çapraz kullanılması. Ön ve arka büyük dişlileri birlikte kullanıldığında aşırı gerilen zincir ya da arka attırıcı ayağının kırılabilir.

VİTES DEĞİŞTİRME

Vites kullanımında en önemli şeylerden biri de vites değiştirirken pedalın kolaylıkla dönüyor olmasıdır. Devir düşmüş ise pedala güç uygulamak gerekir. Bu durumda vites değiştirmek için artık geç kalınmıştır. Düşük devirde vites değiştirmeye zorlamanın sonucu zincirin atmasına, hatta kırılmasına varabilir.

Bisiklete yeni başlayanlar uzun rampa tırmanışında uygun vitesi bulamakta zorlanırlar ve vites değiştirmeye kalkarlar. Böyle bir durumda —devir düştüğünde— yapılması gereken en iyi şey bisikleti inişe yönlendirerek uygun vitese geçilmesi ardından rampaya, tırmanışa devam edilmesidir.

Vites değiştirmede sık karşılaşılan yanlışlardan biri büyük viteste durmaktır. Bu durumda yeniden başlarken bisiklete ilk hareketi vermek zor olur. Büyük vitesle bisikleti harekete geçirmeye zorlamak yine vites sistemine zarar verebilir.

İlişkili Maddeler

Vites Kullanımı ile ilgili maddeler...

ABC...