Lastik (Dış)

lastik-dis01-bisiklopedi.jpg

LASTİK (DIŞ)

Lastikleriniz kullanılacak yol şartlarına uygun olmalı.

Diş sıraları lastiklerin yanlarına da devam eden modeller daha sıkı bir tutuş sağlayacaktır. Düz yüzeyli lastikler dişlilerden daha kolay döner, yolda kullanmak daha kolaydır. Çok amaçlı bir lastiğin hem akıcı hem iyi bir yol tutucu olması beklenir.

ÇEŞİTLERİ

Dış lastikler kullanılan teknoloji ve yapı olarak ikiye ayrılırlar: katlanır ve telli.

Telli lastikler, iç lastikten gelen basıncın lastik tırnağı içinde yer alan teli itmesiyle jant çemberine kilitlenirler.

Katlanır lastiklerde çelik telin yerini kevlar ipler alır. Katlanır lastiklerin sağlamlık açısından telli lastiklerden bir eksiği yoktur. Hem sağlam hem de katlanabilir ve hafiflik özellikleri ile daha çok tercih edilirler. Bir olumsuz yanı fiyatları daha yüksektir.

Dış lastiklerin üç genel türünden söz edilebilir: mtb, yol ve şehir. Her bisiklet türü için farklı bir lastik kullanılır.

Yol bisikleti lastikleri çok incedir ve yalnızca bu tür biskletlere uygun jant ve maşalarda kullanılabilirler. Şehir bisikletlerinin lastikleri çoğunlukla dağ bisikletlerine uygundur -jant çapları aynı ise.

Lastiklerin üzerinde dönüş yönleri de bir ok ile gösterilmiştir. Bu lastik değişimi sırasında yol gösterir. Lastik yönü ters olan bisiklet sürtünme ve dönme dirençleri nedeniyle enerji kayıplarına yol açacaktır. Dönüş yönü ok ile gösterilmemiş ise lastik sırt desenine bakılarak dönme yönüne karar verilir.

LASTİK ÖLÇÜSÜ

Lastik ölçüleri öncelikle türlere göre değişiklik gösterir. Yol ve şihir bisikletlerinin genel ölçüsü 28 inch; dağ bisikletinde 26, 27,5 ve 29 inch.

Lastik üzerinde yazan en büyük yazı genellikle lastik çap ve genişliğini gösterir.

Örneğin '26x1,75' lastik (jant) çapının 26 inch, genişliğin 1,75 inch olduğunu anlatır. Lastik değişikliğinde kadro, maşa ve jant ölçülerine uygun lastikler seçilmelidir. Genel olarak çap arttıkça yol tutuşu artar bozuk yollar ve arazi sürüşlerinde güven verir.

HAVA BASINCI

Lastikte yer alan ikinci önemli bilgi lastik hava basıncı dır.

Bu bilgi de her lastiğin üzerinde bar ve psi olarak üst ve alt değerleriyle belirtilmiştir. Örneğin 'Min 30 psi - Max 80 psi / Min 2 Bar - Max 5 Bar'.

Lastik hava basıncının üst sınıra yakın olması kullanışlı olur. Çoğunlukla zaman içinde lastik havaları eksilecektir. Araba siboplu iç lastiklerin havaları daha kısa sürede iner. Lastik hava basıncı her kullanım öncesinde kontrol edilmesi gerekn bir bakımdır. Havası eksilen lastiklerin basınçları tamamlanmalıdır. Performans sürüşleri ve arazi parkurlarında güvenlik için lastik hava basınçların özellikle düşürülmesi gerekebilir.

LASTİK ÖMRÜ

Lastiklerin eskimesine çoğulukla üzerinde oluşan çatlaklardan ve yıpranmadan anlaşılabilir. Sırt yüzü ve dişleri çok yıpranmamış lastikler kullanım ömrünü dolduklarında bazen yalnızca yanaklarda, jant ile birleşme noktalarında çatlaklar ve yıpranmalarla kendini gösterebilir. Eğer zaman zaman bu kontroller yapılmazsa uzun ve uzak bir turda yaşanacak kötü sürpriz sürücüyü şaşırtmamalıdır.

Lastik yıpranmaları aylık bakım periyodunda gösterilir. Hiçbir sorun yaşanmayan lastikler bile birkaç ayda bir göz ile kontrol edilmelidir.

Lastik kullanım ömrünü uzatmanın en etkin yolu lastik rotasyonudur.

İlişkili Maddeler

Lastik (Dış) ile ilgili maddeler...

ABC...