Bisikletin ilk kullanımında frenlere alışılmalıdır. Güvenli bir alanda frenler denenmelidir. Durma mesafesi gözlenmelidir. Bütün bunlar aynı zamanda fren bakım ve değişiminden sonra da yapılmalıdır.
Güvenli alanlarda yapılacak fren denemeleri ile elciklerde yavaşlamanın başladığı ve pabuçların tekerleği kilitlediği (durduğu) nokta iyice öğrenilmeli, el bu noktalara alıştırılmalıdır. V-fren elciklerinde fren kolunun hareket ettiği mesafenin birinci 1/3'lik kesimi yavaşlamanın başladığı noktaya, ikinci 1/3'lik kesimi ise tekerleğin kilitlendiği noktaya ayarlanabilir —fren ayarları.
Bisiklette etkili duruş ve yavaşlama sağlayan ön frendir. Doğru kullanılması koşuluyla sanılanın aksine güvenlidir de. Arka fren ön frene göre daha az yavaşlatır ve tek başına çoğu zaman bisikleti durduramaz, frenler tekerleği kilitlediği anda bisiklet kayarak ilerlemeye devam eder. Arka frenin bu özelliği bazı durumlarda üstün bir fırsata dönüşebilir. Özellikle profesyonel sürücüler arazi sürüşlerinde keskin dönüşler yapmak için arkan fren ile bisikletlerini kaydırarak ustalıkla ilerlerler.
Ön fren kullanımında riskten kaçınmanın bir yolu da ağırlık merkezinin seleye ve arka tekerleğe doğru aktarılmasıdır. Şehir ve tur bisikletlerinin kadro geometrileri zaten vücut ağırlığının büyük bölümünün selede kalmasını sağlar. Dağ bisikletlerinde ön fren etkili kullanılması gerektiğinde ise selenin arkasına doğru kayarak normalde gidonda olan vücut ağırlığını olabildiğince geriye aktarılmalıdır.
Ön fren kullanımında dikkat edilecek şey (1) sert, (2) vidajda ve (3) gevşek zeminde kullanmamaktır.
Fren Kullanımı ile ilgili maddeler...
0 İLETİ
SORUNUZU GÖNDERİNİZ