Hangi Aksesuarları Almalıyım?

hangi-aksesuarlari-almaliyim01.jpg

HANGİ AKSESUARLARI ALMALIYIM?

Hiç kuşkusuz güvenlik ekipmanları listenin ilk sırasında yer almalıdır. Temel aksesuarlara aşağıda yer verilmiştir. Bisikletinizin türüne ve sürüş tarzınınıza göre ihtiyaç duyacağınız aksesuarları zaman içinde artırmanız bütçe açısından en iyisidir.

KASK

Üstün nitelikli bir bisiklet kaskı aksesuar listesinin ilk sırasında olmalıdır. Kask seçerken dikkat edilmesi gereken özelliklerin başında fiyatı ya da tarzı değil ama koruyucu özellikleri gelmelidir.

Çok kısa süreli kullanımlarda, trafiğe kapalı alanlarda ya da bisiklet yollarında bile kullanılsa yine de kask takılmalıdır. Çünkü kask bir kez gerekli olur ki ihtiyacınız olduğunda başınızda olmalıdır.

IŞIKLAR

Gece bisiklete binmeyi planlıyorsanız mutlaka ışıklarınız, ön ve arka ışığınız olmalıdır. Bir çok Avrupa ülkesinde ışıklarınız yoksa trafiğe çıkmanıza bile izin verilmez.

TAMİR KİTİ

Evinden kilometrelerce uzakta patlak bir lastik ya da kopan bir zincir nedeniyle bisikleti itmek zorunda kalmayı kimse itemez. Böyle tatsız bir sürpriz yaşamamak için bir tamir kiti ya da en azından patlak tamir kiti edinilmeli ve bisikletten asla ayrılmamalıdır.

GİYSİLER

Giysilerin ilk grubu, bisiklet formaları genellikle göz alıcı renkleri ve çekicilikleri nedeniyle tercih edilirler. Bu gerçekten de yaşamsal önemdedir -sürücünün ya da ötekilerin ilgisini çekmekten daha fazlası olarak. Alacakaranlıkta ya da gece yolda olduğunuzda araçlar tarafından farkedilmek can güvenliğinizi sağlar. Yansıtıcılı giysilerin yanı sıra sarı ve turuncu gibi parlak renkli giysiler gün ışığında da daha iyi farkedilmeyi sağlayacaktır.

Pedli taytlar ve şortlar da sürüş konforunu artıran bir başka giyim grubudur.

Bisiklet ayakkabıları sürüş süresi ve mesafesi arttıkça önemi farkedilen giyim aksesuarlarıdır. Birkaç günlük ve daha uzun turlar ile gün boyu süren pedallamalarda özellikle kilitli pedal (spd) ve ayakkabıların avantajları hemen öne çıkar.

AYNALAR

Uzun turlarda ve yoğun trafikte aynalar çok işe yarayabilir. Bisiklet üzerine, çoğunlukla gidona katılanların yanı sıra kaska takılan aynalar da kullanışlı olabilir.

KİLİT

Değerli bir bisikletiniz varsa bisiklet kilidine de ihtiyacınız vardır. İyi bir kilit kadar önemli olan ikinci şey, anahtarı bulunamadığında sorun yaşamamak için yedeğinin her zaman el altında olmasıdır.

Kısa bir süre için de olsa bisikletinizi kilitlemeden bırakmayın. Hırsızlar için en kolay iş kilitlenmeden bırakılmış bisikletlerdir.

SULUK

Bir suluk ve suluk kafesi bisikletle yerleşim yerinden uzaklaşıldığında çok kullanışlı olur. Hatta bir ikincisine bile ihtiyaç duyulabilir. Özellikle iki saati geçen turlarda bir matara su mutlaka bitecektir. Sıcak havalar ve rampalar da susuzluğu artırır. Dahası henüz susamadan su içilmelidir. Hem bazı zamanlar su alacak bir yer de olmayabilir. İkinci bir sulukla turlamak iyidir!

SEPET, BAGAJ ve BİSİKLET ÇANTALARI

Bisikletin kullanım amacına göre bazen bir bir sepetin yerini hiç bir şey tutmaz. Örneğin bir evcil hayvan taşınabilir.

Uzun turların vazgeçilmezi ise bagaj ve bagaj çantasıdır. Kadroya ya da sele altına takılan küçük bir çanta bisikletten hiçbir zaman ayrılmaması gereken tamir kiti gibi şeyleri taşımak için idealdir.

ÇOCUK KOLTUĞU, ROMORK

Eğer bir çocuğunuz varsa sizin için birinci sıradaki aksesuar çocuk taşıyıcıları, çocuk koltuğu ve romorklardır.

ÇAMURLUKLAR

Şehir bisikletlerinin standart donanımı olan çamurluklar her tür bisiklette bulunmaz. Bisikletinizde bir çamurluk yoksa yağmurda işiniz çok zordur. Özellikle de bisikletinizi işe okula gitmek için kullanıyorsanız.

BİSİKLET TAŞIYICI

Bisikletinizi arabanızda taşımak için iyi bir bisiklet taşıyıcıya ihtiyacınız olacaktır. Yoksa ya bisikletinize ya arabanıza hatta her ikisine de zarar vermeniz kaçınılmazdır.

KİLOMETRE SAYACI, BİSİKLET BİLGİSAYARI

Performans sürüşleri ya da uzun turlar yapılacaksa bir bisiklet bilgisayarı zorunlu aksesuarların arasına girer. Hızınızı, toplam yolu, ortalama hızı, pedal dönme sayısını (kadans), kalp atımı ve başka bir çok parametreyi takibedebilirsiniz.

ABC...